Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone;

Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter
3

Και την τιμή του iPhone έβαλε η UBS ως κριτήριο στην έκθεση της για την ανταποδοτικότητα  των μισθών σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Η έρευνα αυτή που αναλύει το κόστος ζωής σε 71 μεγάλες πόλεις ως τώρα χρησιμοποιούσε ως το πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης τον δείκτη Big Mac, την τιμή δηλαδή το χάμπουργκερ της γνωστής φίρμας στις χώρες αυτές.

Φέτος μπήκε και το iPhone καθώς ανήκει κι αυτό στα προϊόντα με την ίδια ποιότητα και τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες, κάτι που διευκολύνει τους ερευνητές να καθορίσουν πόσες ώρες εργασίες πρέπει να δουλέψει κάποιος σε μία χώρα για να το αποκτήσει.

Η έρευνα απέδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ σημαντικές.  Ενώ ένα άτομο που διαμένει στη Ζυρίχη χρειάζεται λιγότερο από μια μέρα δουλειάς (20,6 ώρες) για να αποκτήσει το τελευταίο μοντέλο του κινητού της Apple, στη Νέα Υόρκη απαιτούνται 24 ώρες ενώ στο Κίεβο 627 και στο Κάιρο 353 ώρες.

Πόση ώρα δουλειάς χρειάζεται για ένα Big Mac;

Η κατανομή των πόλεων στην κατάταξη, ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν που αναλύεται. Οι εργαζόμενοι του Χονγκ Κονγκ πρέπει να εργαστούν μόνο εννέα λεπτά για να αγοράσουν ένα Big Mac, ενώ για το ίδιο burger στο Ναϊρόμπι απαιτούνται τρεις ώρες.

Οι διαφορές όσον αφορά την πρόσβαση σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί και το ρύζι είναι επίσης πολύ μεγάλες, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πόλεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που έχουν κάνει άλματα στην αγοραστική δύναμη. Ένας εργαζόμενος στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Λευκωσία πρέπει να εργαστεί πέντε λεπτά για να αγοράσει ένα κιλό ψωμί ενώ στη Μανίλα εργάζονται 83 ώρες και στο Μπουένος Άιρες, 57 ώρες. Για ένα κιλό ρύζι, οι κάτοικοι του Όσλο και της Γενεύης θα πρέπει να δουλέψουν μόνο τέσσερα λεπτά ενώ ο χρόνος εργασίας που απαιτείται για αυτό το προϊόν στο Νέο Δελχί είναι 73 ώρες, 66 στο Κάιρο και 58 στη Τζακάρτα.

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

Ένα άλλο ερώτημα που εγκαινιάζει η UBS σε έκθεσή της είναι "αν ζείτε σε μια ακριβή πόλη". Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ειδικοί εξέτασαν τις τιμές  122 προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτές τις 71 πόλεις. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τιμή των κατοικιών, οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Νέα Υόρκη, το Όσλο και η Κοπεγχάγη ενώ στις φθηνότερες είναι το Κίεβο, η Σόφια, το Βουκουρέστι, η Βομβάη και το Νέο Δελχί. Εάν η ανάλυση λάβει υπόψη και τις τιμές των ακινήτων, η κατάταξη των πιο ακριβών πόλεων αλλάζει εν μέρει: Νέα Υόρκη,  Ζυρίχη,  Γενεύη, Λονδίνο και  Όσλο ενώ πλέον η σειρά των ακριβών πόλεων.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι οι μισθοί. Και σύμφωνα με την UBS, οι εργαζόμενοι στις τρεις πόλεις με τις υψηλότερες μικτές αποδοχές (Ζυρίχη,  Γενεύη και Λουξεμβούργο) λαμβάνουν ένα ακαθάριστο εισόδημα που είναι, κατά μέσο όρο, 19 φορές υψηλότερο από αυτό στο Κίεβο, την Τζακάρτα και το Ναϊρόμπι.

Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter
Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύει κανείς για να αγοράσει ένα iPhone; Facebook Twitter

(Πηγή: El Pais)

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δώρισαν 3.500 λίρες σε τράπεζα τροφίμων που άδειασαν διαρρήκτες - «Γιατί όχι 50.000 λίρες;», ρωτάει ένας χρήστης στο X
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Δηλαδή για εμας, απαιτούνται 98 ώρες ή περιπου 12 8ωρά. Ή αλλιώς κάτι περισσοτερο απο 2 εργασιμες εβδομαδες, δηλαδή μισός μήνας. Αυτό σημαίνει οτι τον μισό μηνα σύμφωνα με την ερευνα θα πάρεις 549 δολλαρια ή αλλιώς 486 ευρώ (οσο κανει το iphone). Αρα ολοκληρος ο μήνας (παντα συμφωνα με την ερευνα) των ελληνων ειναι 972 ευρώ. Πλάκα μας κανουν?