Guardian: Αυτός είναι ο πραγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Guardian: Αυτός είναι ο πραγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Facebook Twitter
9

Όποιος κι αν είναι ο ένοικος στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, άλλος θα διοικεί πραγματικά τη χώρα, επισημαίνει σε άρθρο του ο Guardian, μιλώντας για έναν «κοστουμαρισμένο Ολλανδό με εξουσίες άνευ προηγουμένου”.

Πρόκειται για τον Maarten Verwey, έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο στο Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών ο οποίος εισήλθε στην Κομισιόν το 2011 και οδήγησε το πρόγραμμα της Κύπρου. Ο  Verwey,  με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων είναι αυτός που αποφασίζει ποια ποσά θα διατεθούν στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα ελάχιστοι έχουν ακούσει το όνομά του.

«Κάτω από τις δρακόντειες προϋποθέσεις ομαλής ροής των ποσών προς την Ελλάδα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο η Αθήνα έχει παραδώσει ουσιαστικά τον έλεγχο στους δανειστές της που καθορίζουν με περικοπές την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Για να εξηγήσει πώς συμβαίνει αυτό, η Guardian αναφέρει εδάφιο του μνημονίου  στο οποίο ρητά αναγράφεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει "να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ   και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές δράσεις ... πριν αυτές οριστικοποιηθούν και γίνουν νόμοι. "

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ελλάδα- που πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,3 δισ. των δανείων της το Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016- έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει δραστικά την οικονομία της και να κάνει ριζικές αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Για να εξασφαλιστούν οι δόσεις μέσα από τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου θα πρέπει φέτος να περάσουν περίπου 120 νόμοι, γράφει ο Guardian, επικαλούμενος και δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» σύμφωνα με το οποίο  το 20μελές επιτελείο του Verwey ουσιαστικά θα συγγράψει τους νόμους για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, από τη φορολογία για τις επιχειρήσεις και τα εργασιακά, μέχρι την Υγεία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ θα προετοιμάσουν ενδιάμεσες εκθέσεις κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επομένως είναι-πριν καν σχηματιστεί- δεσμευμένη για την επίτευξη σειράς σκληρών στόχων απέναντι στον άνθρωπο που μιλάει απευθείας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επόμενος Πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αποκλίνει των δεσμεύσεων και των υπογραφών.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και ευτυχώς. Τον εμπιστεύομαι πολύ πιό πολύ απ’τον μέσο δικό μας πολιτικάντη που το μόνο που τον απασχολεί είναι το σοι του, οι διορισμοί κομματικής πελατείας, και οι μίζες (όχι απαραίτητα μ΄αυτή την σειρά)Για να μην πούμε δε για τους αρχηγούς. Ο ένας προιόν του πελατειακού κράτους, ο άλλος με τον ζήλο newcomer το τερμάτισε κανονικά: χρεοκόπησε την χώρα, έκλεισε τις τράπεζες αλλά ξαναπροσέλαβε τις καθαρίστριες, την ΕΡΤ και τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους.
και εσύ τι έκανες τόσα χρόνια για να μην έχουμε πολιτικάντηδες σαν αυτούς που αναφέρεις; στη χειρότερη ήσουν παρατρεχαμενος τους για μια θεσούλα οπουδήποτε, τους ψήφιζες , στην καλύτερη απλά καθόσουν αμέτοχος. Για να βγαίνεις τώρα και να κάνεις δηλώσεις ανακουφισμένος που η δημοκρατία δεν υφίσταται( εντελώς απροκάλυπτα πια), ως πολίτης έχεις χάσει κάθε δικαίωμα επιλογής για τη ζωή σου. Αλλά, φτσικό είναι..το να είσαι δούλος δεν έχει ούτε ευθύνες, ούτε κόπο.
Όχι απολύτως ακριβές,διότι υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους θα υπάρχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις ανάλογα με αριστερή η κεντροδεξιά διακυβέρνηση
χαχαχα ναι καλά, περίμενε εσύ να μετρήσει η γνώμη οποιασδήποτε κυβέρνησης κι αν ψηφιστεί. Εικονικές είναι αυτές οι εκλογές. Αποικία είμαστε, πάρ'τε το χαμπάρι.
η ειμαστε ενας τενεκες με τρυπιο πατο και επειδη μονοι μας δεν θα γινουμε ανθρωποι ποτε,ειμαστε τοσο ξεφτιλισμενοι που πρεπει να ερθει ο καθε ολλανδος τεχνοκρατης για να βαλει σε σειρα το αχανες μπουρδελο που λεγεται ελλαδισταν.δεν λεω οτι συμφωνω με αυτο,αλλα λεω οτι υπαρχει και η αλλη πλευρα του νομισματος