Τη στενή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, αλλά και το ρόλο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Σωτήρη Σιδέρη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις μέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας.
Το τηλεγράφημα αναφέρει πως η "συμμαχία" αυτή είχε στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή και την προέτρεπαν «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών με ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία), οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και σαν αντάλλαγμα να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».
Η εκτίμηση των αμερικανών ήταν πως δεν έπρεπε να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του και πως δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.
Με ικανοποίηση ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι παραπάνω βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, είχε κάνει μια δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο Grexit τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία.
πηγή: Καθημερινή
σχόλια