Τσίπρας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων Facebook Twitter
6

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να επιχειρήσει μέσα από σημαντικές συναντήσεις την προώθηση του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους. Στο ζήτημα του χρέους δίνεται άλλωστε και η βαρύτητα της αποψινής του ομιλίας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σημεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για τρεις επικαλυπτόμενες κρίσεις στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η χώρα μας και στην ομιλία του γίνεται ειδική αναφορά και στην ανάγκη για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ να συμμετάσχει ως ομιλητής και στο φόρουμ του ιδρύματος Κλίντον στην Νέα Υόρκη.  Στο συνέδριο του ιδρύματος με θέμα «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» συμμετέχουν επίσης: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη, o επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το CNN θα μεταδώσει ζωντανά την εκδήλωση.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαναν νωρίτερα πως ο στόχος της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων και η ανάδειξη του ζητήματος της αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν ήταν σκοπός της επίσκεψης η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ωστόσο μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης στο περιθώριο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Η καθιερωμένη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου και της πρώτης Κυρίας, Μισέλ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα στον ΟΗΕ:

 

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;

Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;

Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων:

  • Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
  • Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"Σε εκδήλωση του ιδρύματος Κλίντον μαζί με την Γιάννα και τον Σόρρος ο ΠΘ"Το άρθρο που είδαμε χτες-προχτές από μια μεγάλη εφημέριδα για την βοήθεια των Αμερικάνων κατά τη διαπραγμάτευση μήπως τελικά ήταν ένα προϊόν για να βοηθήσει τους αριστερούς στην πέψη της σημερινής συνάντησης!
«…στην ομιλία του γίνεται ειδική αναφορά και στην ανάγκη για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη.»Η World Bank και το ΔΝΤ είναι είτε άγνωστα είτε δεν μπορεί να τα αναφέρει μην τον πάρουν με τα τσαρούχια οι αριστερο-ούγκανοι, οπότε πετάει μία αερολογία και όλα καλά.-----------------Η κρίση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μίας οικονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Έτσι, απλά και αόριστα….όχι ασούμε ότι η χώρα χρεοκόπησε από υπερδανεισμό που γινόταν κατανάλωση και προσλήψεις στο πελατειακό κράτος. Φταίει το παγκόσμιο σύστημα.-----------------Το καλύτερο βέβαια…«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.»Ο δυτικός κόσμος δεν ήκμασε τα τελευταία 30 χρόνια, ήκμασε η Κούβα και η Κορέα.Ηλιθιότητες.
Συμφωνώ. Θα ήταν πιο λογικά σωστό και ιδεολογικά ενδιαφέρον αν απλώς ζητούσε αυτό που πολλοί άλλοι ζητούν, τη μεταρρύθμιση των οργάνων και των ινστιτούτων των Ηνωμένων Εθνών και την αλλαγή πολιτικής τους.
Μου αρέσουν τα φόρα που πλούσιοι όλων των αποχρώσεων μαζεύονται και ονειρεύονται πώς θα αλλάξουν σε 30 χρόνια τον κόσμο κάνοντας ταυτόχρονα το επικοινωνιακό κομμάτι τους και παίζοντας πολιτικά παιχνίδια (συχνά στόχοι επιτυγχάνονται, κυρίως όμως στις προσπάθειες απλών υπαλλήλων και ατόμων που δουλεύουν στη βάση).