To 1990, καθώς η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος είχε μόλις αρχίσει να παίρνει διαστάσεις ένας; αντιφρονών μέτοχος προσέφυγε στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες πετρελαίου, εκλιπαρώντας να αναπτυχθεί ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τις εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, σε πολύ βόρειες περιοχές της Αρκτικής, ερευνητές και μηχανικοί του Καναδά στην Exxon και την Imperial Oil έκαναν ήδη σχέδια και ρυθμίσεις στον μελλοντικό σχεδιασμό λειτουργίας της εταιρείας και μελετούσαν πώς να προσαρμόσουν τη λειτουργία της στην Αρκτική στην ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η αποκάλυψη που κάνει με μεγάλη έρευνα η εφημερίδα Los Angeles Times, φέρνει στο φως τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία τα επόμενα χρόνια ενώ οι μελέτες που προειδοποιούσαν για την κλιματική αλλαγή πύκνωναν. Για περισσότερο από 20 χρόνια, o πετρελαϊκός κολοσσός επεδίωξε να θέτει υπό αμφισβήτηση την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ενώ στο αρχηγείο της γίνονταν οι υπολογισμοί για τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος και το πώς θα επιδρούσε στις δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική. Τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα προκύπτουν μετά από ανάλυση εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων και δημοσιευμένου υλικού. Όπως άλλωστε σημειώνει το ρεπορτάζ, το λιώσιμο των πάγων από τις υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα έκανε την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ευκολότερη.
Η εταιρεία, η οποία το 1999 έγινε Exxon Mobil, βοήθησε στην ίδρυση του οργανισμού Global Climate Coalition, ο οποίος μεταξύ 1989 και 2002 υποστήριξε πως ο ρόλος των «αερίων του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή δεν έχει γίνει ορθά κατανοητός», σημειώνουν οι New York Times σε άλλο άρθρο. Ωστόσο, ήδη από το 1992, οι ερευνητές της εταιρείας έκαναν συνεχείς αναλύσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
«Σίγουρα οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση με διάρκεια ζωής 30-40 χρόνια θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις υπερθέρμανσης του πλανήτη," είχε πει το 1991 ο Ken Croasdale, ένας ανώτερος ερευνητής για την καναδική θυγατρική της Exxon που μεταξύ 1986 και 1992 εξέτασε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αρκτική. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αρκτική και τα υπεράκτια έργα στον Καναδά, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει σαφώς το θαλάσσιο πάγο, τα παγόβουνα, το μόνιμο στρώμα του πάγου και τη στάθμη της θάλασσας," είπε σε μια άλλη συνέντευξη. Όσο ο ερευνητής αυτός προσπαθούσε όμως να πείσει την εταιρεία για τις αλλαγές που έρχονταν, τόσο η ίδια η εταιρεία έδειχνε να αγνοεί τα στοιχεία. Τα καλά νέα από τις μελέτες του έδειχναν πως το κόστος θα πέσει και η διαδικασίες θα γίνουν ευκολότερες, αλλά στα άσχημα νέα περιλαμβάνονταν οι κίνδυνοι για τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις από την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας. Η Exxon και οι θυγατρικές της σε όλο τον πλανήτη όμως συνέχιζαν να υποβαθμίζουν με στρατηγικά σχεδιασμένο τρόπο κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη για την κλιματική αλλαγή, σημειώνουν οι LA Times. O Νaomi Oreskes, αρθρογράφος των ΝΥΤ και καθηγητής του Χάρβαρντ, σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Exxon μετέτρεπε με σύστημα τη κουβέντα με θέμα τα στοιχεία, σε κουβέντα με θέμα θεωρίες και απόψεις.
Ήδη από το 1977, ένας από τους ανώτερους επιστήμονες της Exxon προειδοποίησε ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων επηρέαζε το κλίμα Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος έδωσε μια πιο επίσημη εκτίμησή του, προειδοποιώντας ότι «η παρούσα θεωρία υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει ένα χρονικό περιθώριο από πέντε έως 10 χρόνια πριν την ανάγκη για τη λήψη σκληρών αποφάσεων σχετικά με τις αλλαγές στις στρατηγικές ενεργειακής πολιτικής."
Στη δεκαετία του 1980, η Exxon και οι επιστήμονες της συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς και ερευνητές της κυβέρνησης για να κατασκευάσουν μοντέλα του κλίματος και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις τους. Όταν ένας ερευνητής εξέφρασε την άποψη ότι οι επιπτώσεις θα είναι «πολύ καταστροφικές», ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Μαθηματικών Επιστημών Εργαστήριο στην Exxon Research απάντησε με νόημα "Νομίζω ότι η δήλωση δείχνει υπερβολική σιγουριά.»
Τι έκαναν τα στελέχη της Exxon με αυτές τις πληροφορίες; Η Exxon μπορούσε ως μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο, να λειτουργήσει ως εταιρικός ηγέτη, που θα αναλάβει να εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς, στους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές, και το κοινό τι γνώριζε για την κλιματική αλλαγή. Θα μπορούσε να αρχίσει να τροποποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο της, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα ή να εισάγει ένα σημαντικό ερευνητικό και αναπτυξιακό σχέδιο για να εξασφαλίσει τη μετάβαση της στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Αντ 'αυτού λειτούργησε όπως η βιομηχανία καπνού στο παρελθόν. Επέλεξε το δρόμο της παραπληροφόρησης, της άρνησης και της καθυστέρησης. Χάρη σε αυτή την πρακτική όλες οι μεταγενέστερες μελέτες τίθενται αμέσως υπό αμφισβήτηση ή έστω πολύ επιφυλακτική ματιά και οι επιστήμονες έχουν ένα πολύ πιο δύσκολο έργο αν θέλουν να πείσουν για τα ευρήματα τους.
σχόλια