Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter

Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη

6
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava τρώει το μεσημέριανό του στο σπίτι και μιλάει με τον παπαγάλο του ενώ έξω ρίχνει πυκνό χιόνι.

Ο Slava Korotki είναι ένας μετεωρολόγος που ζει στη Χοντοβάριχα, στην Βόρεια Ρωσία, σε ένα Αρκτικό φυλάκιο που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το ελικόπτερο από την πιο κοντινή πόλη. Η φωτογράφος Evgenia Arbugaeva η οποία μεγάλωσε στην Αρκτική και γνώρισε εκεί τον Slava, αποφάσισε να μείνει μαζί του για τρεις εβδομάδες για να το φωτογραφίσει. Τον φωτογράφισε την ώρα που δούλευε, έκανε κουπί με την αυτοσχέδια βάρκα του και "έχτιζε" ένα σπιτάκι από σπίρτα στο σπίτι του στην Αρκτική.

Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava στην αυτοσχέδια βάρκα του, στην Θάλασσα του Μπάρεντς.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava περπατάει προς τον παλιό φάρο του μετεωρολογικού σταθμού στη Χοντοβάριχα για να πάρει ξύλα για το τζάκι του.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Από το παράθυρο του σπιτιού του ο Slava παρατηρεί το τοπίο που έχει καλυφθεί από χιόνι.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Το ραδιόφωνο του Slava.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava φτιάχνει σπιτάκια από σπίρτα όσο διαρκούν οι ατελείωτες αρκτικές νύχτες.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava στο νησί Κοτέλνι.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava στέκεται πίσω από το παράθυρο του σπιτιού του ενώ βρέχει.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Η θάλασσα του Μπάρεντς μέσα από το πλοίο Mikhail Somov.
Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
Ο Slava καταγράφει στατιστικά και δεδομένα στο ημερολόγιό του.

Ο πιο απομονωμένος άνθρωπος στην Γη Facebook Twitter
"Συννεφιά 10 πόντων, βαρομετρικό χαμηλό 0. Μέτριο χιόνι με αέρα, ορατότητα 4χμ. Θερμοκρασία -20 C. Σχετική υγρασία 83%. Άνεμος ΒΑ 12mps με ριπές έως 14mps. Ένταση βόριεων φώτων από ήπια έως μέτρια, κιτρινο-πράσινου χρώματος."



6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Θα συμφωνησω με τον/την F1.8 για τις φωτογραφιες. Ειδικα η πρωτη με την πινελια ζωης απο το κρεμμυδι και το λιγο χρωμα, το πουλακι με φοντο το σκοτεινο κοσμο στο φοντο, λεει ολη την ιστορια αυτου του ανθρωπου. Το ιδιο περιοδικο, πριν τρια χρονια, ειχε δημοσιευσει στοιχεια για την μοναχικοτητα των ανθρωπων στην Αμερικη. Το 1950 - ελεγε το περιοδικο - 4 εκατ. ανθρωποι ζουσαν μονοι τους. Σημερα το νουμερο αυτο εχει εκτιναχθει στα 31 εκατ., με μισους κατοικους της χωρας να ειναι ανυπαντροι και 1/3 των σπιτιων να φιλοξενουν εναν ενοικο. Ωρες-ωρες αναρωτιεμαι, ποσοι απ αυτους τους ανθρωπους θα επιθυμουσαν μια ζωη παρομοια του συμπαθη Σλαβα....(Πηγη : The New Yorker Magazine - 16 Απριλιου 2012 - σελ 110-111 - Απο αρθρο του Ναθαν Χελερ. Στο αρθρο αναφερεται το βιβλιο "Going Solo. The extraordinary Rise and Surprising Appeal of Living Alone" κοινωνιολογου απο το NYU. Σε αλλο σημειο στο αρθρο, ο Χελερ επιχειρηματολογει οτι η χειραφετηση των γυναικων, γενικευμενη αστικοποιηση, τεχνολογια επικοινωνιας και μακροζωια, ολα συμπτωματα και αξιες της mainstream liberal κοινωνιας οδηγησαν τον κοσμο στη σολο διαβιωση ).
62% των ηλικιωμενων που ειχαν χασει τον/την συντροφο τους, ζουσαν μονοι τους το ετος 2000. Η μεση ηλικια αυτων που παντρευονται ειναι πλεον μεγαλυτερη ( στους αντρες το αρθρο δινει τα 28 χρονια ). Ενας αλλος λογος που εχει αυξηθει η μοναχικοτητα ειναι βεβαια και η αυξηση στα διαζυγια ( 50% των γαμων καταληγουν εκει ). Η χειραφετηση των γυναικων ευνοητα εχει παιξει το ρολο της αλλα το αρθρο δε δινει ποσοστα. Εδω ολο το αρθρο : http://www.newyorker.com/magazine/2012/04/16/the-disconnect
“The world of cities is foreign to him—he doesn’t accept it,” she says. “I came with the idea of a lonely hermit who ran away from the world because of some heavy drama, but it wasn’t true. He doesn’t get lonely at all. He kind of disappears into tundra, into the snowstorms. He doesn’t have a sense of self the way most people do. It’s as if he were the wind, or the weather itself.”http://www.newyorker.com/project/portfolio/weather-manTo αρθρο από τον New Yorker.
Καταπληκτική δουλειά!. Αναρωτιέμαι πόση δύναμη έχει αυτός ο άνθρωπος και τι δυσκολίες προσαρμογής θα αντιμετωπίσει επιστρέφοντας στο προηγούμενο περιβάλλον του.