Πανικό προκάλεσε ο ΠΟΥ με την ανακοίνωσή του για τα καρκινογόνα αλλαντικά

Πανικό προκάλεσε ο ΠΟΥ με την ανακοίνωσή του για τα καρκινογόνα αλλαντικά Facebook Twitter
3

Προβάλλοντας τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η διάσημη για τα αλλαντικά της Ιταλία,  καλεί τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στο κλίμα ανησυχίας που προκάλεσε χθες η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να προκαλούν καρκίνο.


Οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ που έθεσε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι, στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, στη λίστα των καρκινογόνων ουσιών.

Η έκθεση του ΠΟΥ βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ιταλικών εφημερίδων και θορύβησε τους παραγωγούς του ιταλικού προσούτο που θεωρείται λιχουδιά, είτε όταν σερβίρεται μόνο του είτε ως ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο. "Μπορεί να υποστούμε οικονομικό πλήγμα" είπε ο Νίκολα Λεβόνι, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου παράγει ζαμπόν, σαλάμια και μορταδέλες στη βόρεια Ιταλία εδώ και τέσσερις γενιές. "Προς το παρόν, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός που περνά μπροστά από ένα μανάβικο και ένα κρεοπωλείο να μπαίνει μόνο στο πρώτο, όμως θα πρέπει να ψωνίζει και από τα δύο επειδή τα κρέατά μας είναι καλά", πρόσθεσε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica.

Υπάρχουν πάντως ορισμένες αναφορές ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη καταληφθεί από πανικό. Ο επικεφαλής της FIESA Confesercenti, μιας ένωσης διατροφολόγων, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις κόκκινου κρέατος έχουν ήδη παρουσιάσει κάμψη σε ορισμένα παραδοσιακά κρεοπωλεία. "Βασιλεύει η σύγχυση. Οι άνθρωποι έχουν σαστίσει και πηγαίνουν στους πωλητές ζητώντας εξηγήσεις", είπε ο Τζαν Πάολο Αντζελότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων να εξετάσει το ζήτημα.


"Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα" τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγροτική ένωση Coldiretti αποδίδοντας στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος --συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό καπνιστό ή παστό-- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Οι Ιταλοί, κατά μέσο όρο, τρώνε πολύ μικρότερη ποσότητα ημερησίως, περίπου 25 γραμμάρια σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεάτων και Αλλαντικών.


Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.


Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι "περιορισμένες οι ενδείξεις" ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

"Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα", είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ προτιμώ να πάω φαγωμένος. Είναι τόσοι πολύ οι παράμετροι που παίζουν ρόλο που δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι.Άλλωστε οι χημικοί τροφίμων μπορεί να σε κάνουν να τρως χαρτί και να νομίζεις ότι τρως προσουτο Πάρμας.Αυτά είναι επεξεργασμένα. Από μύτες και ουρές μπιφτέκια και όχι το χαμόν και το προσούτο.Τέλος πάντων όλα είναι επιλογή και αν κάποιος νομίζει ότι τρώγοντας μόνο λάχανα που είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα θα ζήσει καλύτερα ας το κάνει.
Το "λίγο απ' όλα" στις μέρες μας είναι εντελώς παραπλανητικό εφόσον υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων. Την εποχή που πράγματι οι άνθρωποι έτρωγαν λίγο απ' όλα, αυτά τα όλα ήταν λίγα πράγματα που παρήγαγε η γη τους και όχι η αφθονία που υπάρχει σήμερα. Και σε καμία περίπτωση στη μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνονται ζαμπονάκια, χοτ ντογκς και μπέργκερς. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα παραμύθια, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και η υγεία των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αφήστε και το διαρκές έγκλημα που πραγματοποιείται απέναντι στα ζώα που σφάζονται σωρηδόν για να πλουτίζουν ορισμένοι.
Το λίγο απ όλα είναι σύμφωνο με τη σημερινή εποχή. Δεν θεωρώ λογικά σωστό να κατηγορείται ο ΠΟΥ για οικονομικά συμφέροντα τη στιγμή που το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Και ναι όταν έτρωγαν το λίγο απ όλα που εννοεις δεν έφταναν ούτε τα 55 (κατά μέσο όρο) άρα η μεσογειακή διατροφή , όσο και αν θέλουμε να το πιστέψουμε λόγω καταγωγής, ούτε πανάκεια είναι και ούτε σίγουρος δρόμος προς την μακροζωία...