ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Είναι αυτό το αληθινό πρόσωπο του Χριστού;

Είναι αυτό το αληθινό πρόσωπο του Χριστού; Facebook Twitter
9

Στις περισσότερες θρησκευτικές εικόνες και αναπαραστάσεις που υπάρχουν στο δυτικό κόσμο, η εικόνα του Ιησού Χριστού παρουσιάζεται σχεδόν η ίδια. Έχει τη μορφή ενός Καυκάσιου άντρα, με καστανά μακριά μαλλιά και γένια, λευκό δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια.

Αν και αυτή η εικόνα είναι πολύ οικεία, αφού μας εντυπώνεται στο μυαλό από πολύ μικρή ηλικία, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, εδώ και πολλά χρόνια, πως είναι τελείως λανθασμένη. Κι αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα του προσώπου του Χριστού στις εικόνες είναι τελείως διαφορετικά από των υπόλοιπων ανθρώπων που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας όπου έζησε, μεγάλωσε και διακύρηξε το λόγο του Θεού. 

Ο εγκληματολόγος - κοινωνικός ανθρωπολόγος Richard Neave, πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με τη βοήθεια μιας ομάδας Ισραηλινών αρχαιολόγων και κάνοντας χρήση τεχνικών παρόμοιων με αυτές που χρησιμοποιούνται στην εγκληματολογία και τη σήμανση για την επίλυση εγκλημάτων, επιχείρησε πριν από μερικούς μήνες να ανασυνθέσει την εικόνα του προσώπου του Χριστού.

Για να το πετύχει βασίστηκε στην ανατομία και τα χαρακτηριστικά τριών κρανιών που άνηκαν σε ανθρώπους από τη φυλή των Σημιτών και τα οποία βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς τόπους εκσκαφής στην περιοχή του βόρειου Ισραήλ. Στη συνέχεια προχώρησε σ' ένα είδος αξονικής τομογραφίας μέσω υπολογιστή για να κάνει τρισδιάστατες τομές στο σχήμα των κρανίων ώστε να εξετάσει το πάχος τους σε συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού. Έπειτα ανέπλασε τρισδιάστατα το δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και τους μύες του προσώπου. Για να είναι περισσότερο ακριβής, συμβουλεύτηκε αρχαίες ζωγραφιές της περιοχής προκειμένου να εξακριβώσει το χρώμα των μαλλιών του Χριστού, ενώ μελέτησε τη Βίβλο ώστε να σιγουρευτεί για το σωστό μήκος τους. Αυτή είναι η τρισδιάστατη αναπαράσταση του προσώπου του Ιησού στην οποία κατέληξε έπειτα από χρόνια έρευνας και δουλειάς:

Είναι αυτό το αληθινό πρόσωπο του Χριστού; Facebook Twitter

Μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστική απάντηση σχετικά με το πως πραγματικά έμοιαζε ο Ιησού. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, Ιταλοί ερευνητές αποκάλυψαν τη δική τους εκδοχή για το πως ήταν ο Ιησούς σε μικρή ηλικία, χρησιμοποιώντας ως βασικό τους στοιχείο την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο.

Η Σινδόνη με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού μετά τη Σταύρωση, έχει εμπνεύσει διάφορες παραλλαγές σχετικές με την εικόνα και την εμφάνιση του Χριστού. Όμως η ανασύνθεση της ιταλικής αστυνομίας διαφέρει πολύ από αυτή του Richard Neave.

Είναι αυτό το αληθινό πρόσωπο του Χριστού; Facebook Twitter

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Popular Mechanics εδώ.

Πηγές: Ιndependent, Daily Mail, Popular Mechanics

9

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Χμμμ μιας και υπαρχει το ψηφιδωτο στην δημοσιευση πολυ πιο ενδιαφερον απο το πιο θα ηταν το προσωπο ενος Χριστου του 1αι μχ (πως θα ηταν, οπως οποιοδηποτε Ιουδαιου της εποχης) ειναι για το πως κατεληξε να απεικονιζεται με το τροπο που βλεπουμε στην αγιογραφια (11αι;;) Σε πρωιμες απεικονισεις υπαρχει διαφορετικη προσεγγιση μου φαινεται, τελικα πως κατεληξε στην βυζαντινη τεχνη να απεικονιζεται ετσι, και τι σημαινε για τους ανθρωπους της εποχης; Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν γυρω στα 50 διδακτορικα παγκοσμια και καμια χιλιαδα δημοσιευσεις που εχουν ερευνησει για το τοπαραπανω ζητημα. καμια παραπομπη;
Μην πολυσκοτίζεσαι,όλα έγιναν σύμφωνα με την φαντασία του ζωγράφου.Νομίζω ότι αυτό ακυρώνει όλες τις πανιβλακώδης έρευνες για να ανακαλύψουν την φάτσα ενός φανταστικού (με την έννοια του ανύπαρκτου) προσώπου.
Και όλα αυτά βέβαια λαμβάνοντας ως δεδομένη -για χάρη της συζήτησης- την αδύναμη, αμφίβολη, αμφισβητήσιμη και ιστορικά αστήρικτη πιθανότητα ένα τέτοιο πρόσωπο να μην είναι προϊόν λογοτεχνικής φαντασίας, αλλά να υπήρξε. (Να υπήρξε, βέβαια, ως μια καλοσυνάτη τοπική προσωπικότητα που κήρυξε ενάντια στα στρεβλά της ιουδαϊκής του θρησκείας, θέλοντας να τη μεταρρυθμίσει και διώχθηκε από τους ραβίνους ως βλάσφημος. Γιατί ως άτομο που έκανε θαύματα, επανέφερε νεκρούς στη ζωή και... ήταν μισός θεός, δεν το συζητάμε καν.)