ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Σημίτη!» ////

«Να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Σημίτη!» //// Facebook Twitter
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
16

Το 2001, την περίοδο της παντοκρατορίας του Σημίτη, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός είχε κερδίσει τη δεύτερη τετραετία του, είχε βάλει τη χώρα στο ευρώ και ετοίμαζε τους Ολυμπιακούς, διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στο Ασφαλιστικό.

Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορείς να κατηγορήσεις τον Σημίτη, και σε διάφορα ζητήματα (Χρηματιστήριο, διαφθορά κ.α.) προκάλεσε ζημιά. Όμως τότε, μαζί με τον υπουργό του Τάσο Γιαννίτση βρήκαν τρόπους για να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση (που ήταν εξαιρετικά ηπιότερο απ' αυτά που ακολούθησαν λόγω του Μνημονίου και απ' αυτό που έφερε ο Κατρούγκαλος) θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα των ταμείων και -σε ένα βαθμό- τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Σημίτης κι ο Γιαννίτσης δεν ήταν σαδιστές που ήθελαν να κόψουν συντάξεις για την πλάκα τους ή για να πλουτίσουν οι δυο τους. Και άλλοι στη θέση τους, αφού τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά από οικονομικής απόψεως, δεν θα τολμούσαν καν να στεναχωρήσουν τους ψηφοφόρους (αυτό έκανε ο Καραμανλής μετά για 5.5 χρόνια, και μόνο τον τελευταίο μήνα, δραπετεύοντας, τους στεναχώρησε ώστε να μην τυχόν επανεκλεγεί). Μπορούσαν ωραιότατα να κάνουν την πάπια. Κι όμως, προειδοποίησαν και πίεσαν την κοινωνία - η οποία φυσικά δεν ήθελε να ακούσει. 

Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που αντανακλαστικά αντέδρασε και απέρριψε το νομοσχέδιο που ίσως θα μας είχε σώσει. Δεν ήταν καν οι αρκετοί βουλευτές της κυβέρνησης που παρασκηνιακά δήλωναν ότι δεν θα το ψήφιζαν προκαλώντας την τελική απόσυρσή του. Ήμασταν όλοι εμείς. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους -χωρίς να έχουν ιδέα για το διακύβευμα, ξέροντας μόνο ότι η κακιά κυβέρνηση θα μείωνε τις συντάξεις τους- και έκαναν σαφές πως το Ασφαλιστικό δεν περνάει. 

Και δεν πέρασε. Παρότι ο Σημίτης υπερασπιζόταν μέχρι τέλους την άποψή του και αυτό που θεωρούσε σωστό (θυμηθείτε το ζήτημα με τις ταυτότητες και την εκκλησία - δεν έκανε πίσω και κέρδισε), αυτή τη φορά δεν κατάφερε να πείσει ούτε το κόμμα του. 

Μόνο ένας ανόητος δεν θα παραδεχτεί σήμερα πως αν το νομοσχέδιο Γιαννίτση είχε περάσει τότε, θα είχαμε αποφύγει τα πολύ χειρότερα νομοσχέδια που ακολούθησαν (*μόνο βέβαια αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι δεν θα το ακύρωνε κάποιος μετέπειτα -λαϊκιστής- πρωθυπουργός). 

Ο Νάσος Αθανασίου απέδειξε σήμερα ότι δεν είναι ανόητος. 

«Τα Ταμεία είχαν καταρρεύσει, είχαν χρεοκοπήσει, είχαν κατακρημνιστεί επί κυβέρνησης Σημίτη. Και ο Σημίτης, μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά, όπως για παράδειγμα για την ενθάρρυνση της διαπλοκής. Πρέπει όμως από τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση να ζητήσουμε συγγνώμη διότι από τότε είχε καταλάβει ότι το ασφαλιστικό καταρρέει, ότι τα Ταμεία καταρρέουν, και έπρεπε να κάνουμε κάτι» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλά πρέπει να ζητήσουμε τα ρέστα απ' τον Σημίτη. Αυτά δεν διαγράφονται ούτε ξεχνιούνται. Υπάρχει όμως κι αυτό, στο οποίο δεν μπορούμε να μη παραδεχτούμε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να μας ξυπνήσει.

 

Φυσικά ο μόνος λόγος που το παραδέχτηκε ο Νάσος Αθανασίου δημοσίως είναι επειδή είναι αναγκασμένος να ψηφίσει τα ακόμη χειρότερα μέτρα που φέρνει η κυβέρνησή του. Αλλά πάλι, η αυτογνωσία είναι τόσο σπάνια σ' αυτήν την κυβέρνηση, που κάθε εξαίρεση, ακόμα κι αν χλευάζεται, είναι ευπρόσδεκτη. 

*Κυβερνητικές πηγές, όταν ρωτήθηκαν για τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου, τον άδειασαν φυσικά. Υπογράμμισαν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς «επί διακυβέρνησης Σημίτη κατεβλήθη προσπάθεια να περιοριστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε συνθήκες ανάπτυξης, ενώ με τη σημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης ο στόχος είναι να κατοχυρωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε συνθήκες ύφεσης

Οπότε με τη λογική Μαξίμου, αυτός που βλέπει την καταστροφή να έρχεται και προνοεί ώστε να την αποφύγει είναι κακός, ενώ αυτός που αναγκάζεται να πάρει μέτρα μην έχοντας άλλη επιλογή είναι ήρωας. Η έλλειψη αυτογνωσίας που λέγαμε...

16

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Άρη, συμφωνώ:"Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που αντανακλαστικά αντέδρασε και απέρριψε το νομοσχέδιο που ίσως θα μας είχε σώσει... Ήμασταν όλοι εμείς. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους -χωρίς να έχουν ιδέα για το διακύβευμα, ξέροντας μόνο ότι η κακιά κυβέρνηση θα μείωνε τις συντάξεις τους- και έκαναν σαφές πως το Ασφαλιστικό δεν περνάει". Κάπως έτσι αντιδράσαμε και με το Μνημόνιο Ι.Η μόνη διαφορά ειναι οτι ο ΓΑΠ ήρθε σε κατα μέτωπο σύγκρουση με τη διαφθορά, που ένα πολλοίς οφείλεται στον Σημίτη.Όταν έρθει η ώρα που θα αναγνωρίσουμε οτι αν τοτε, το 2010, αντί να "αγανακτησουμε", κοιτούσαμε να δούμε τι προκάλεσε την κρίση και στηρίζαμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης του του ΓΑΠ, τώρα θα είχαμε βγει απο τη μιζέρια μας.
Θα υπάρξουν σίγουρα αρκετές φορές στο μέλλον που θα νοσταλγήσουμε το Σημίτη, τον καλύτερο πρωθυπουργό της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.Σιγά σιγά θα ξεθωριάσει η προπαγάνδα (του Καραμανλή κυρίως) που τον ανήγαγε σε γκάνκστερ, αρχιερέα της διαπλοκής, Μασώνο και άλλες παρόμοιες μπούρδες
Ναι, να ζητήσουμε συγνώμη από τον άνθρωπο που έφερε την Goldman Sachs για να φτιάξει ένα SWAP ωστέ να καλύψει το χρέος στα χαρτιά και να μπούμε στο Ευρώ. Η εταιρεία για αυτήν την "υπηρεσία" της πήρε πάνω από 1 ΔΙΣ ευρώ από την Ελλάδα.Τον άνθρωπο που έκανε την συμφωνία με την Goldman Sachs μέσω του Πέτρου Χριστοδούλου που ήταν σύμβουλος στην Goldman Sahcs και στην JP Morgan και μετά τον έβαλε διευθυντή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τον άνθρωπο που το 2000 μαζί με τον Σόρρος, τραβήξανε όλο το χρήμα που είχε διοχετεύσει ο Παπανδρέας μέσω του χρηματιστηρίου(άλλη ιστορία αυτή), με αποτέλεσμα να μένει η Ελλάδα-αγορά χωρίς ρευστό αλλά με τεράστιους τόκους δάνειων του Ανδρέα να μας βαραίνουν. Τον άνθρωπο που πρακτικά διέλυσε τη χώρα. Συγνώμη λοιπόν κ.Σημίτη.
Δεν διαβάζετε τίποτα πέρα απ' τον τίτλο;Τα γράφω και μέσα για τα αρνητικά του, υπάρχει όμως ένα πράγμα στο οποίο είχε δίκιο. Τόσο δύσκολο είναι να το παραδεχτούμε;Από το άρθρο: «Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορείς να κατηγορήσεις τον Σημίτη, και σε διάφορα ζητήματα (Χρηματιστήριο, διαφθορά κ.α.) προκάλεσε ζημιά.»Και μετά:«Για πολλά πρέπει να ζητήσουμε τα ρέστα απ' τον Σημίτη. Αυτά δεν διαγράφονται ούτε ξεχνιούνται. Υπάρχει όμως κι αυτό, στο οποίο δεν μπορούμε να μη παραδεχτούμε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να μας ξυπνήσει.»
Μια χαρά τα διαβάζω Αρη. Δυστυχώς όμως δε μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να ζητήσει συγνώμη σε κάποιον που εξ'αρχής ευθύνεται για την πηγή του προβλήματος. Π.χ Πυροβολάω ένα μωρό στο κεφάλι και βροντοφωνάζω ότι "πρέπει να το πάμε στο νοσοκομείο". Σοβαρά τωρά;
Και εδώ επιβεβαιώνεται το προφανές: ότι όλη η κοινωνία είναι συνένοχη για τη σημερινή καταστροφή, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια ο καθένας. Το σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δε μπορεί να βγάλει την ουρά του απ'έξω. Η νοοτροπία του "οι κακοί πολιτικοί τα φάγανε και μόνο αυτοί" παραβλέπει ότι σε κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος του κράτους η κοινωνία βρυχώνταν ότι τα θέλει όλα, και τα θέλει τώρα.Αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μεγάλες ή μικρές, αυτό θα είναι μόνο το τέλος της αρχής.
"Μόνο ένας ανόητος δεν θα παραδεχτεί σήμερα πως αν το νομοσχέδιο Γιαννίτση είχε περάσει τότε, θα είχαμε αποφύγει τα πολύ χειρότερα νομοσχέδια που ακολούθησαν""Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα των ταμείων και -σε ένα βαθμό- τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας"Απο που προκυπτουν αυτα? Ρωταω γιατι το ασφαλιστικο Γιαννιτση, οταν σχεδιαστηκε φανταζομαι δεν ειχε υπ'οψιν την επερχομενη -παγκοσμια- οικονομικη κριση, το καθεστως του μνημονιου, τα 7 συνεχομενα χρονια οικονομικης υφεσης και το PSI. Καταλαβαινω το να ισχυριζεται κανεις οτι τα πραγματα θα ηταν ελαφρως καλυτερα, αλλα το κατα ποσο θα αλλαζε ουσιαστικα η πραγματικοτητα του σημερα ειναι αρκετα πιο συνθετο ζητημα.
Πιθανόν θα εξασφάλιζε μόνο για *τότε* τη βιωσιμότητα. Το αν θα μπορούσαμε να τη διατηρήσουμε θα ήταν στο χέρι μας. (Πώς γίνεται αυτή η παγκόσμια κρίση τελικά μόνο εμάς να χτύπησε για τόσα πολλά χρόνια και όλες οι άλλες χώρες να έχουν αναρρώσει ακόμα κι όταν εφάρμοσαν μνημόνια;!) Είναι όντως πιθανό ότι αν ο Σημίτης περνούσε το νομοσχέδιο, μετά απ' αυτόν να ερχόταν ο Καραμανλής και να «διόρθωνε την αδικία» και να ξανανέβαζε τις συντάξεις, και σύντομα να ξαναβρισκόμασταν σε αδιέξοδο...
Συγνωμη, αλλα το ολο νοημα του να ειναι κατι βιωσιμο εχει νοημα μονο οταν κατι μπορει να διατηρηθει σε βαθος χρονου. Αν ειναι σε καθε καινουριο ζητημα που προκυπτει να λεμε οτι ειναι στο χερι μας να το σωσουμε, τοτε το αρχικο επιχειρημα καταρεει και ο ισχυρισμος οτι μπορει μια διαφορετικη πραξη πριν απο 15 χρονια να ειχε βοηθησει δεν εχει και πολλη αξια.Επισης, το γιατι δεν εχουμε βγει απο την κριση ειναι καλο ερωτημα. Οπως επισης και το γιατι η Ευρωπαικη ενωση (και η Ευρωζωνη) στο συνολο της δεν εχει φτασει σε προ-κρισης επιπεδα, παρα το οτι Κινα και ΗΠΑ εχουν γνωρισει μεγαλη αναπτυξη στο ιδιο διαστημα*. Ισως να φταιει η οικονομικη πολιτικη της Ευρωπης.* Τα σχετικα νουμερα ειναι διαθεσιμα απο την παγκοσμια τραπεζα:http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD/countries/EU-US-CN-XC?display=graph
Για την κρίση το ερώτημα παραμένει. Γιατί μόνο εμείς δεν μπορούμε να ξαναπάρουμε μπρος; Η Ευρώπη απ' ό,τι φάνηκε και μετά το default μας στις αρχές καλοκαιριού, μια χαρά θα επιζούσε χωρίς εμάς και πιθανότατα θα έφτανε άνετα τα προ κρίσης επίπεδά της. Για το άλλο, πρόσθεσα ένα μίνι update-διευκρίνιση, μιας και έχεις δίκιο. Έγραψα με αστερίσκο:*μόνο βέβαια αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι δεν θα το ακύρωνε κάποιος μετέπειτα λαϊκιστής πρωθυπουργός
Μα πως μπορεί να ήταν τα Ταμεία σε κατάρρευση από τη στιγμή που διέθεταν τεράστια αποθεματικά τα οποία ο "οραματιστής" Σημίτης τα καπηλεύτηκε και τα έριξε στη "φούσκα" του Χρηματιστηρίου για να δημιουργήσει ψευδές κλίμα ανάκαμψης ώστε ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας να παγιδευτούν προσπαθώντας να κάνουν moyen.Και το PSI που αναφέρθηκε προηγουμένως; Λεφτά των Ταμείων δεν ήταν αυτά που κουρεύτηκαν;Συμπεραίνω λοιπόν πως δεν ήταν αγνές οι προθέσεις του Σημίτη όταν παρουσίαζε το νομοσχέδιο...μάλλον ήθελε να βάλει χέρι και στα υπόλοιπα αποθεματικά (αυτά που τελικώς κουρεύτηκαν)
δεν καταλαβαινω αυτη την εικοτολογια για το αν το ασφαλιστικο γιαννιτση περνουσε τοτε το σημερινο προβλημα δε θα ηταν οξυ. ακομα και αν ειχε περασει το ασφαλιστικο γιαννιστη, στον ολετηρα της κρισης οι οποιες -αν υπηραχν- ευεργετικες συνεπειες θα ειχαν ισοπεδωθει. ας επικεντρωθουμε στις μετα το 2010 κινησεις. συγκεκριμενα και οχι υποθετικα, το psi κουραψε την περιουσια των ταμειων και δεν ελαβε καμια προβλεψη για την ανακεφαλαιοποιηση τους!