Στον απλό παραπάνω χάρτη απεικονίζεται μια έντονη ανισορροπία: οι μισοί από τους ανθρώπους στον κόσμο έχουν στριμωχτεί σε μόλις 1 τοις εκατό της επιφάνειας της Γης (με κίτρινο χρώμα), και το άλλο μισό εξαπλώνεται σε όλο τον υπόλοιπο (με μαύρο χρώμα).
Ο Max Galka δημιούργησε αυτό το χάρτη με πληθυσμιακά δεδομένα της NASA, η οποία υπολογίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό σε κάθε τμήμα εννέα τετραγωνικών μιλίων της Γης, αντί σε κάθε περιοχή, πολιτεία ή χώρα.
Από τα 28 εκατομμύρια συνολικά τμήματα, αυτά με πληθυσμό πάνω από 8.000 απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κίτρινο σημείο έχει πληθυσμιακή πυκνότητα περίπου 900 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι, που αποτελεί περίπου την ίδια πυκνότητα πληθυσμού με την πολιτεία της Μασαχουσέτης. Οι μαύρες περιοχές δείχνουν την αραιοκατοικημένη ζώνη του πλανήτη.
Σε αυτό το κοντινό του χάρτη της Νότιας και της Ανατολικής Ασίας αποτυπώνεται ένα χτυπητό παράδειγμα της ανισορροπίας. Η περιοχή αυτή και μόνο, φιλοξενεί περίπου 46 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που όμως δεν αποτελεί έκπληξη μιας και η Κίνα μ την Ινδία αποτελούν τις χώρες με τον περισσότερο πληθυσμό.
Τα πυκνότερα σημεία της Ασίας επικεντρώνονται κυρίως στις αστικές περιοχές στο εσωτερικό της. Η Ευρώπη, από την άλλη, δεν είναι πουθενά τόσο πυκνοκατοικημένη όσο είναι η Ασία, αλλά έχει πιο ομοιόμορφα απλωμένο πληθυσμό σε όλη την έκτασή της.
Η Βόρεια Αφρική είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μαύρη εκτός από το Κάιρο, το οποίο περιέχει το κίτρινο σημείο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο - ένα εκατομμύριο άνθρωποι εντός εννέα τετραγωνικών μιλίων γης.
Οι πυκνές συγκεντρώσεις του πληθυσμού στις ΗΠΑ, συναντώνται σε πολλά βορειοανατολικά σημεία, νότια και δυτικά. Συνολικά, οι ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τον κόσμο με τον πληθυσμό διαιρεμένο: το μισό στριμωγμένο σε μικρές κίτρινες περιοχές, το άλλο μισό απλωμένο στην έκταση με μαύρο χρώμα.
σχόλια