Ως πολιτική νίκη του Ιράν παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί την πυρηνική συμφωνία της χώρας του με τον ΟΗΕ που βάζει τέλος στο εμπάργκο των 10 ετών και δίνει νέες ελπίδες για την οικονομική άνοδο του Ιράν.
Όπως είπε ο Ροχανί με θριαμβικό τρόπο, με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και σηματοδοτεί μια αποφασιστική στιγμή για την οικονομία. Ήταν η πρώτη του αντίδραση μετά από την άρση των κυρώσεων. Σε μια επόμενη τηλεοπτική εμφάνιση, ο Rohani παραδέχθηκε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να προσελκύσει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Από σήμερα, οι επιχειρήσεις μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν νομικά κανάλια για να κάνουν συμφωνίες, οι ιρανικές τράπεζες θα λειτουργούν και πάλι κανονικά, θα αυξηθούν τα όρια για την εξαγωγή πετρελαίου, θα μπορούμε να αγοράσουμε για την αεροπορία, που θα αυξήσει την ασφάλεια για τους επιβάτες μας. Θα ανακτήσουμε τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί με το πρόσχημα των κυρώσεων και είχαν παγώσει σε ξένες τράπεζες", είπε ο πρόεδρος του Ιράν, εμφανώς ευχαριστημένος. Υπολογίζεται ότι τα «παγωμένα» κεφάλια που θα επιστραφούν στο Ιράν είναι περίπου 50 δισεκ. δολάρια.
«Πετύχαμε μέσα από τη δύναμη του έθνους μας », είπε Ο Ροχανί μέσα σε χειροκροτήματα. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται το κεφάλαιο και την τεχνολογία αλλά και τις επενδύσεις και υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από 140 εταιρείες από 50 χώρες έχουν ήδη επισκεφθεί το Ιράν.
«Από σήμερα έχουμε αρχίσει να πουλάμε περισσότερο πετρέλαιο», είπε επίσης, σε μία ακόμη συνέπεια της άρσης του εμπάργκο που αναμένεται όμως να φέρει αναταράξεις στις αγορές και στα χρηματιστήρια, καθώς θα αυξηθεί κι άλλο η παραγωγή και θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο η τιμή του πετρελαίου με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων να βλέπουν την ¨οροφή» της τιμής του στα 30-35 δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια ενώ κάποια να εκτιμούν πτώση ακόμη και στα 10 δολάρια το βαρέλι.
Ο Ροχανί προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τα κράτη που τάσσονταν κατά της άρσης των κυρώσεων και θεωρούν το Ιράν ως άμεσο κίνδυνο. "Έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Το πρόβλημα με τη Σαουδική Αραβία είναι υπαιτιότητα των ίδιων των Σαουδαράβων," είπε ο Ροχανί. Για το Ισραήλ η απόφαση αυτή ήταν αρνητική, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. «Η πολιτική του Ισραήλ ήταν και θα παραμείνει η ίδια: Μην αφήνετε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής.
σχόλια