Κοτζιάς: «Μη φιλική ενέργεια» η μη πρόσκληση της χώρας μας στη διάσκεψη της Βιέννης

Κοτζιάς: «Μη φιλική ενέργεια» η μη πρόσκληση της χώρας μας στη διάσκεψη της Βιέννης Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
6

Έπειτα από καθυστέρηση τριών ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να αποστείλει αυστηρό μήνυμα προς την αυστριακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό ως «μη φιλική ενέργεια».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τη Βιέννη για πρακτικές που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών, κάνοντας λόγο για «λογικές στρουθοκαμηλισμού».

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη διοργάνωση διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό:

«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών καιθα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται.»

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"Μη φιλικη ενεργεια"αυτη της Αυστριας.Πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους οι διπλωματικες διατυπωσεις και προσδιορισμοι !Διοτι το να πουμε οτι στην Συρια εδω και χρονια επικρατει κατασταση "μη ειρηνης"(!)ειναι πολυ πιο ευηχο απο το να πουμε οτι διεξαγεται ενας τρομερος και κατσστρεπτικος πολεμος.Αλλα η ουσια δεν αλλαζει σε τιποτα !
Κι ενώ σχεδόν σε όλα όσα κάνει η κυβέρνηση είμαι κάθετη, στο προσφυγικό δεν ξέρω τι θα μπορούσαν να ειχαν κανει διαφορετικά. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις αρχικές δηλώσεις του Καμμένου, αλλά σ΄αυτό που ζούμε τώρα. Δηλαδή τι διαφορετικό θα έκανε η Ν.Δ;
Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που θα προκαλούσε απελπισία σε οποιαδήποτε κυβέρνηση οποιουδήποτε κράτους. Συμφωνώ σε αυτό. Η κυβέρνηση των ιδεοληπτικών ό,τινάναι όμως θα μπορούσε να κάνει μερικά πράγματα και για να μετριάσει έστω και λίγο το πρόβλημα και να μη δίνει το δικαίωμα να μας τη λένε χώρες περισσότερο τριτοκοσμικές από εμάς όπως πχ τα Σκόπια.Δεν έπρεπε να κλείσει την Αμυγδαλέζα. Έπρεπε να ζητήσει από την Ευρώπη βοήθεια και τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση πραγματικών ελέγχων στα σημεία εισόδου. Να μην αντιμετώπιζε τη χώρα σαν απλό σημείο διέλευσης όπου τους δίνουμε ένα χαρτί και τους λέμε να πάνε στην ευχή του θεού.Να προβλέψει ότι μοιραία κάποια στιγμή οι γειτονικές χώρες θα άρχιζαν να κλείνουν τα σύνορα περιορίζοντας τις εισροές προσφύγων στο έδαφός τους και άρα θα ξέμεναν εδώ.Να ζητούσαν από την αρχή τη συνδρομή της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα θεωρούσαν την Ελλάδα μέρος της ΕΕ και όχι μια "εθνικά περήφανη" χώρα που δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία, λες και η συμμετοχή στην Εε δε σημαίνει αυτόματα απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά είπαμε, από ιδεοληπτικούς ό,τινάναι τι να περιμένεις...
Χμμμ... "μη φιλική ενέργεια". Όχι εχθρική, αλλά μη-φιλική. Λ.χ. και ο γείτονάς μου που έφυγε το πρωί για την δουλειά του και δεν μου χτύπησε την πόρτα να μου πει μια καλημέρα, έκανε μια ενέργεια "μη φιλική".Μου θυμίζει αυτό που γράφουμε εμείς οι δικηγόροι όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι ψέμματα, αλλά και από την άλλη δεν θέλουμε να το πούμε κατηγορηματικά, για διάφορους λόγους, οπότε δεν λέμε "ψέμματα" αλλά "αναλήθειες".