Κι όμως τα ετερώνυμα δεν έλκονται, λένε οι επιστήμονες

Κι όμως τα ετερώνυμα δεν έλκονται, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
2

Η τάση μας να επιλέγουμε συντρόφους με παρόμοιες ιδέες με τις δικές μας είναι τελικά πολύ πιο δυνατή, από όσο πιστεύαμε ως σήμερα, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ, μελετώντας πολλά και διαφορετικά ζευγάρια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσον αφορά στις σχέσεις τελικά ο μύθος του "τα ετερώνυμα έλκονται" δεν ισχύει.

Διαπίστωσαν λοιπόν, εξετάζοντας ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις αλλά και εκείνα που μετρούσαν πολύ λίγο καιρό μαζί, πως όσοι οι μεν δεν είχαν περισσότερα κοινά στοιχεία από τους δε, άρα τα ζευγάρια δεν άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, άρα εξαρχής μοιράζονταν κοινές απόψεις και αξίες.

Αυτό σημαίνει πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη σχέση είναι η "ομοιότητα" από την αρχή, λένε τώρα οι επιστήμονες.

"Φανταστείτε δυο αγνώστους να ξεκινούν μια συζήτηση μέσα σε ένα αεροπλάνο, ή ένα ζευγάρι σε ραντεβού στα τυφλά. Από τα πρώτα αμήχανα πειράγματα, το πόσο ίδιοι είναι αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι και που θα παίξει αμέσως καθοριστικό ρόλο στην οποιαδήποτε μελλοντική τους διάδραση" εξηγεί η Angela Bahns, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Wellesley College της Βοστόνης.

Το αν η σχέση θα εξελιχθεί ή όχι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο ομοιότητας ανάμεσα στους δυο εμπλεκόμενους από την αρχή της συνάντησής τους.

"Προσπαθείς να φτιάξεις ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου είσαι άνετος, όπου επιτυγχάνεις, όπου έχεις ανθρώπους να εμπιστεύεσαι και με τους οποίους συνεργάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου" συμπληρώνει ο Chris Crandall, Καθηγητής Ψυχολογίας στο University of Kansas. "Για να το δημιουργήσεις αυτό, η ομοιότητα είναι πολύ χρήσιμη και οι άνθρωποι έλκονται από αυτό τις περισσότερες φορές" τονίζει.

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων προσέγγισαν ζευγάρια ανθρώπων και μελέτησαν το πως συμπεριφέρονται σε δημόσιους χώρους, είτε είχαν ερωτική σχέση είτε ήταν απλώς φίλοι, ακόμη και γνωστοί. Τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις τάσεις, τις αξίες, τις προκαταλήψεις, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις συμπεριφορές που ήταν σημαντικά για αυτούς. Στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα για να δουν πόσο όμοια ή διαφορετικά ήταν αυτά τα ζευγάρια.

Εξέτασαν αν τα ζευγάρια που ήξεραν ο ένας τον άλλο περισσότερο καιρό και είχαν πιο στενή σχέση μεταξύ τους ήταν πιο όμοια από τα νέα ζευγάρια και διαπίστωσαν πως δεν ήταν.

"Παρόλο που η ιδέα πως οι σύντροφοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλο είναι πολύ βασική στην έρευνα των σχέσεων, ανακαλύψαμε ένα τεράστιο πεδίο όπου οι φίλοι δείχνουν ελάχιστες αλλαγές στην προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τις αξίες" λέει η Bahns. Ωστόσο διευκρινίζει πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκατέρωθεν επιρροές μέσα σε μια σχέση. "Όμως, ελάχιστες επιρροές σημειώνονται όταν οι σύντροφοι μοιάζουν στο πως συμπεριφέρονται στη σχέση" συμπληρώνει.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια