Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε σήμερα το πρωί ακόμη ένα πλοίο γεμάτο πρόσφυγες και και μετανάστες.
Νωρίς το πρωί έδεσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 1352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Μυτιλήνη και 434 από τη Χίο.
Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν.
Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.
Στις 10 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 30 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.
Έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι ακόμη 1821 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα χαράματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2100 ο αριθμός των όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
To ΜΕΓΚΑ μετέδωσε χθες πως ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χωρά μας αυξάνεται ώρα με την ώρα με τις Αρχές να τους υπολογίζουν σε περισσότερους από 20.000. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία και άλλων τεσσάρων χώρων υποδοχής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες.
"Μη μπορώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους." αναφέρουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. "O συνωστισμός των ανθρώπων στην Ειδομένη έχει επίσης δημιουργήσει αντίστοιχο συνωστισμό και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άνθρωποι που φθάνουν στο λιμάνι δεν μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη και δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με άλλες επιλογές."
"Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες", δηλώνει η Marie Elisabeth Ingres, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. "Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους, στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές πώς αυτοί θα διαχειρίζονται. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να εμποδίζονται να περάσουν τα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη καταστροφική κατάσταση θα επιδεινωθεί».
σχόλια