Γιατί το Curiosity είναι πιο σημαντικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γιατί το Curiosity είναι πιο σημαντικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Facebook Twitter
1

[Του Andrew Kessler, via Huffington Post] 

Αυτό το καλοκαίρι, για να παρακολουθήσεις τον σημαντικότερο ανθρώπινο θρίαμβο θα πρέπει να κοιτάξεις πέρα από το Λονδίνο. Για την ακρίβεια θα πρέπει να κοιτάξεις 200 εκατομμύρια μίλια μακριά, όπου θα ανακαλύψεις ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα αντοχής, πιο εξαντλητικό από τον μεγαλύτερο υπέρ-μαραθώνιο. Θα πρέπει να κοιτάξεις προς τον Άρη. Ναι, τον πλανήτη. Και την ομάδα που είναι έτοιμη να προσγειώσει το πυρηνοκίνητο σούπερ ρόβερ της NASA με το όνομα Curiosity.

Αυτό το θαύμα ενός τόνου με ακτίνες λέιζερ πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Άρη μέσω ενός «ουράνιου γερανού». Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνει ή γιατί πηγαίνει στον Άρη. Είναι πολύ κρίμα, γιατί η ιστορία του Curiosity είναι ένα μοντέρνο έπος εξερευνητών στο δρόμο της ανακάλυψης μιας δεύτερης Γένεσης. Θα είναι μια μικρή παρεμβολή στο καλοκαιρινό μας ραντάρ – κάπου μεταξύ των τελικών σφαιροβολίας και των κουτσομπολιών για τον αρραβώνα της Κιμ Καρντάσιαν και Κάνιε Γουέστ – που μετά θα χαθεί, πριν κάποιος από μας συνειδητοποιήσει την πραγματική του σημασία.

Γιατί δεν ακούμε τίποτα σχετικά; Γιατί η NASA δεν πρόκειται να μας πει. Εντάξει, μας λένε μερικά – συνεντεύξεις τύπου σχετικά με το τι ανακάλυψαν, ένα σχετικό βίντεο. Οι συνεργάτες της NASA θα φτιάξουν διασκεδαστικά site από όπου θα ξεπηδήσουν ψήγματα σημαντικών πληροφοριών. Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη τραγωδία, και είναι μια συνωμοσία μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσε να σκεφτεί οποιοσδήποτε τρελάρας με κράνος φτιαγμένο από αλουμινόχαρτο – μια συνωμοσία γεννημένη μέσα από το φόβο.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Η NASA παλιότερα ήταν καλή στο να λέει συναρπαστικές ιστορίες. Τώρα, όχι και τόσο. Θα κρύψουν αυτή την υπέροχη ιστορία πίσω από ένα πέπλο βαρετής ορολογίας, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι δε θα έπρεπε να νοιαζόμαστε. Τους πήρε κάποιο καιρό να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, όπου φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία ώστε είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν το σπουδαιότερό τους προτέρημα: την ικανότητά τους να εμπνέουν. Είναι μεγάλο κρίμα. Και σε εμποδίζει από το να είσαι περισσότερο ενθουσιασμένος με το τι γίνεται στο διάστημα σε σχέση με το τι γίνεται στους αγώνες μετ’ εμποδίων γυναικών.

Ο αγώνας για τον Άρη είναι ο αγώνας της ανθρώπινης επιβίωσης και της κατανόησης του πλανήτη μας σε ένα τεράστιο και τρομαχτικά όμορφο σύμπαν. Και οι ιστορίες των αθλητών του θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή γιατί καταφέρνουν κάτι σχεδόν αδύνατο σε συμπαντική κλίμακα – το πιο δύσκολο σπορ στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αγωνιστεί. Χρειάζεται αφοσίωση και επιμονή που μόνο οι πιο παθιασμένοι άνθρωποι της γης μπορούν να επιδείξουν. Δυστυχώς, αυτό το έργο παίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν μαθαίνουμε για τις θυσίες, τα σκάνδαλα, τις ανακαλύψεις, τα διαζύγια, τη σκληρή δουλειά που απαιτούνται εδώ και μια δεκαετία προκειμένου να σταλεί ένας τόνος ρόβερ σε έναν άλλο πλανήτη.

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να ειπωθούν συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές-nerds. Είναι της μόδας! Υπάρχει ένα δημοφιλές σόου με φυσικούς (Big Bang Theory). Ένας διαλυμένος χημικός ζει παρασκευάζοντας meth (Braking Bad). Να η ευκαιρία να ζήσουμε και να μάθουμε για αληθινές παραδοξότητες του σύμπαντος. Αν θέλουμε έναν μελλοντικό πλανήτη γεμάτο με σκεπτόμενους και πολυμήχανους ανθρώπους, τώρα είναι η ευκαιρία για ενημέρωση.

*Δείτε επίσης: Οι πρώτες εικόνες από το Curiosity

και Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το Curiosity στον Άρη

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια