ΝΔ: 'Ανιστόρητος και σε σύγχυση ο Φίλης' - Επίθεση για το "καινούργιο Έθνος"

ΝΔ: 'Ανιστόρητος και σε σύγχυση ο Φίλης' - Επίθεση για το "καινούργιο Έθνος" Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
16

Αντιδράσεις και πυρά από την Νέα Δημοκρατία προκάλεσε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την 25η Μαρτίου. Αφορμή για την δριμύτατη επίθεση στάθηκε η φράση «καινούργιο έθνος» στο επίμαχο σημείο όπου αναφέρεται:"...αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές..."

"Ο υπουργός Παιδείας στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου οφείλει να σέβεται την ελληνική διαχρονία", αναφέρει η ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι ο κος Φίλης συγχέει ανιστόρητα το ελληνικό Κράτος, που πράγματι δημιουργήθηκε με την Επανάσταση, με το ελληνικό Έθνος.


Η ανακοίνωση της ΝΔ:


"Ο Υπουργός Παιδείας στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου οφείλει να σέβεται την ελληνική διαχρονία.
Ο Υπουργός Παιδείας συγχέει ανιστόρητα το Ελληνικό Κράτος, που πράγματι δημιουργήθηκε με την Επανάσταση, με το Ελληνικό Έθνος.
Αλλά, εκείνο που χρειάζονται σήμερα οι Έλληνες - και απαιτούν από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων - δεν είναι ''νέες αναγνώσεις'' της Ιστορίας των Ελλήνων.


Είναι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Παιδεία.


Είναι η ανάγκη να στηριχθούν έμπρακτα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και τα Πανεπιστήμιά μας.
Είναι οι πολιτικές για ένα σχολείο που μετά την αξιολόγηση θα προσφέρει γνώση και θα αναδεικνύει την Αριστεία, λέξη που απουσιάζει από το μήνυμα του κ. Φίλη.


Είναι η ανάγκη να μπει φραγμός στην συνεχή και σκόπιμη υποβάθμιση της Παιδείας, εξαιτίας των ιδεοληψιών και της ανικανότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ".

Ολόκληρο το μήνυμα του υπουργού Παιδείας:


Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι' αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.


Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.
Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες.


Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές - στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση.


Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19ο αιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών.


Θα πρέπει επίσης να ξανασκύψουμε στο έργο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμιστών, που συνέδεσαν την γλωσσική με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά τους διωγμούς και τις λοιδορίες που υπέστησαν. Όλοι αυτοί αφιέρωσαν τις διανοητικές τους δυνάμεις, για να ξαναδώσουν σε μια εκπαίδευση αποστεωμένων γνώσεων το φιλί της σύγχρονης ζωής, για να συνδέσουν τη μάθηση με την απόλαυση του πολιτισμού.
Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν επίσης ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στο φασισμό, στα χρόνια της Κατοχής, και πολλοί πλήρωσαν με χρόνια φυλακής, εξορίας, διώξεων. Μέσα από αυτούς τους αγώνες το αίτημα της Παιδείας, έγινε κεντρικό στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες στη δεκαετία του '60, και το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία κυριαρχούσε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τις τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά και τη δυσφήμιση που υπέστησαν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμμετείχαν σε έναν άθλο που δεν τους έχει αναγνωριστεί: Ενώ είδαμε γύρω μας το κράτος να αποδιοργανώνεται και τους περισσότερους θεσμούς να καταρρέουν, αυτοί κράτησαν το σχολείο όρθιο. Μπόρεσαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, ακαθοδήγητοι και χωρίς θεσμική στήριξη, να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν στο σχολείο τα παιδιά των μεταναστευτικών κυμάτων κατά τα τελευταία 25 χρόνια.


Αν λοιπόν στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας, η εκπαίδευση υπήρξε ο κεντρικός άξονας της εθνικής χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, μπορεί σήμερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη βαθιά κρίση, που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια στις νέες κρίσιμες συνθήκες που ορίζει η προσφυγική κρίση;

 

Πώς θέλουμε το σχολείο, τί πρέπει να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας σήμερα;


Ποιο μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας και τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να το προετοιμάσει;


Αυτά είναι τα ερωτήματα μέσα από τα οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε την επέτειο της Επανάστασης του 21, και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ιστορία μας, συνδέοντας κριτικά το παρόν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον. Γιατί αν μια κοινωνία χάσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της, χάνει επίσης την εκτίμησή της στο παρελθόν της.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
η έννοια του έθνους είναι σύγχρονη και δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. οι φαντασιακές κοινότητες δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν τα κράτη όπως αυτά ξεκίνησαν να σχηματίζονται λόγω της αδυναμίας του μοντέλου της φεουδαρχίας που είχε φτάσει στα όρια του. έχει δίκιο ο Φίλης. δεν υπάρχει καμία σχέση σε αυτό που ονόμαζαν "έλληνας" στα αρχαία χρόνια με αυτό που είναι σήμερα. πρόκειται για ένα καινούριο έθνος που μάλιστα δεν θα είχε σχηματιστεί χωρίς την βοήθεια των ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής που ήθελαν το στρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα να φύγει από τα χέρια των μωαμεθανών. η ιδεοληψία που έχουν οι περισσότεροι σχετικά με το ελληνικό έθνος προέρχεται από τη μαζική πλύση εγκεφάλου που μας έχουν κάνει στα σχολεία εδώ και δεκαετίες. ταυτόχρονα είναι πανέτοιμοι να στείλουν στο ικρίωμα κάθε διαφορετική άποψη. ο εθνικισμός έχει ριζώσει για τα καλά μέσα σε αυτή τη κοινωνία πράγμα που γίνεται φανερό και στα σχόλια αυτού του άρθρου.
ελεος οι φαντασιακες κοινοτητες υπαρχουν απο παντα οπως και το φαντασιακο. Τι ειναι το χρημα αν οχι κατι φαντασιακο;;;Τι ειναι οι ιδεολογιες, οι ομαδες, οι κοινοτητες;Αρα ολο σου το σχολιο ουσιαστικα περιοριζεται σε μια ταυτολογια. Ολος ο ανθρωπινος πολιτισμος στηριζεται στο να μετασχηματιζει το φαντασιακο σε κατι που εχει αποτελεσμα. Αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα .
Εαν δεν ειχε ξεκινησει ηδη η γνωστη πολιτικη διαμαχη στην οποια εμπλεκονται παντοτε ιδεοληπτικοι,φανατικοι,εγκαθετοι,"εμμισθοι",ακομα και απλα "βλαμμενοι", η επιστημονικη αναλυση και διερευνηση της ορθοτητας η μη του εν λογω ορισμου θα ειχε ενδιαφερον.Φροντισε γι'αυτο ο Φιλης χρησιμοποιωντας μαζι τους ορους "καινουργιο"και "Εθνος".Το να διερευνησεις ποτε ενα "Εθνος" μπορει να χαρακτηρισθει "καινουργιο"ειναι αρκουντως δυσκολο και πολυπλοκο,αρα απαιτει μεγαλες και εξειδικευμενες γνωσεις.Το να γνωριζεις ,ομως,αν ενα "Κρατος"ειναι καινουργιο,ειναι πανευκολο.Απλα δεν πρεπει να εχει υπαρξει στο παρελθον αυτη η κρατικη οντοτητα.Το να πεις,κατα συνεπεια,"το καινουργιο Εθνος"ειναι βεβαιο οτι "ανοιγει το ασκο του Αιολου",και μαλλον δικαιως.Αν και ειναι εξ ισου βεβαιο οτι στην συζητηση που θα επακολουθησει θα κυριαρχησουν ,και παλι,οι "πολικολογουντες"και οχι οι επιστημονες.Το να πεις "το καινουργιο ελληνικο κρατος"οπως λεγοταν ανεκαθεν και εξακολουθει να λεγεται κατα κορον,προυποθετει οτι εχει υπαρξει και παλαιοτερα τετοιο.Ελληνικο κρατος. Κατι που δεν νομιζω οτι εχει συμβει,τουλαχιστον υπο την κρατουσα εννοια/προσδιορισμο ενος κρατους.Το να πεις απλα,"το καινουργιο κρατος",ειναι και ορθο,και δεν μπορει να επιφερει καμμια διαμαχη η,εστω,"εντονη συζητηση".Οπως ειναι φυσικο αυτος ειναι ο μονος προσδιορισμος τον οποιον δεν χρησιμοποιουν ποτε οι πολιτικοι,γενικοτερα.Διοτι ειναι παντελως εστερημενος "επικοινωνιακων επιπτωσεων".Αρα δεν τους ενδιαφερει.Τα συμπερασματα δικα μας.
Το προηγουμενο καιρο ειχαμε σκανδαλα. Τωρα που ψαχνουμε να βρουμε μια λεξη να πιαστουμε, μια λαθος διατυπωση, ενα λεκτικο ολισθημα, νομιζω πως ειμαστε σε καλο δρομο.Να δεις που σε λιγο θα διαφωνουμε για τα σημεια στιξης.
Ναι οντως. Να ρωτησουμε τον Σπιρτζη και την Δουρου, μπορει να ξερουν κατι για τον Σπιρτζη.Η τον Κουρουμπλή ή τον Καμμενο ως υπουργο κυβερνησης ΝΔ.Εκτος αν εννοεις τον Φλαμπουραρη της κυβερνησης που βεβαιωσε ενας αστυνομικος οτι πουλησε την εταιρια του, υπογραφοντας πανω σε μια λαδοκολλα ή το αλλο που τον Χαικαλη τον πληρωναν, οπως ελεγε για να ψηφισει Δημα. Τι και αν ηταν παραπλανηση εσκεμενη και στημενη με χαρακτηριστικα παρακρατους;Οι σανοφαγοι δεν καταλαβαινουν.
"Σανοφαγος": Αυτος που τρωει σανο. Συνθετη λεξη απο το σανο και το φαγητο. Ευκολοπιστος, ευπιστος, βλακας,κοροιδο. Καινουριο λημμα της νεας νεας ελληνικης που την εφηυραν οι κρατικοδιαιτοι των τελευταιων 40 ετων. Λεξη που χρησιμοποιειται οταν δεν υπαρχουν επιχειρηματα,οταν δεν υπαρχει ανοχη στη διαφορετικη αποψη και οταν καποιος δεν παραδεχεται την ηττα του. Φθηνος τροπος για να νομιζει και να δειχνει αυτος ο καποιος,πως ξεχωριζει απο την πληθος,πως ειναι εξυπνος και διαφορετικος. Δειχνει ανθρωπο υπεροπτη,αλαζονα αλλα και ανασφαλη. Λεξη που την βλεπεις ακομα και σε ανακοινωση πολιτικου κομματος. Χιλιοειπωμενη στο ιντερνετ σε σχολια καρμπον αλλα ποτε δεν θα πρεπει να το μαθει αυτος που την λεει για να μην στεναχωρηθει. Τελικα ποιος τρωει σανο;
@Vasilia δεν εχεις καταλαβει οτι οι ανθρωποι που ψηφιζαν αυτους τους απατεωνες 40 χρονια για να παιρνουν συνταξεις στα 50, δεν αλλαξαν (οι ανθρωποι)απλα αλλαξαν απατεωνες που διαλεγουν. οπως ακουγα απο ταξιτζη στην κρητη τον "κοροιδεψε 40 χρονια το πασοκ, αλλα τωρα αυτοι θα τους δειψουν" στην κρητη. προφανως ψηφιζε φανατικα πασοκ. τωρα για την ελεειψεη επιχειρηματων σου γραφω 6 περιστατικα και μου λες για ελειψη επιχειρηματων; καλυτερα να μου εξηγησεις την αποψη σου για αυτα τα περιστατικα.
atman για ποια επιχειρηματα μιλας; Εγω διαβασα 6 ονοματα και μια λαδοκολα! Συγκεκριμενα. Δωσε κανα λινκ, να καταλαβω. Ετσι που τα εχεις γραψει δεν βγαζω νοημα. Για να ειμαι ειλικρινης μου θυμισαν ακαταλαβιστικη δηλωση Σφακιανακη αλλα δεν το εγραψα για να μην σε προσβαλω! Εκτος του "καινουριου Εθνους" συμφωνεις ή διαφωνεις με τα υπολοιπα του κυριου Φιλη; Που δεν μου ειναι ιδιαιτερα συμπαθης αλλα και δεν θα χλευασω την εικονα του η οποια δειχνει να εχει καποιο προβλημα υγειας. Οχι τιποτε αλλο,αλλα θα ηταν υποκριτικο αν πριν λιγο καιρο κατεκρινα σκληρα τον Λαζοπουλο για ελειψη ευαισθησιας προς τους αναπηρους.Οσο για τους ψηφοφορους των 40 χρονων και τους σημερινους ηταν και ειναι τριων ειδων. Αυτοι που ψηφιζουν απο συμφερον (κομματοσκυλα), αυτοι που ψηφιζουν για την αλλαγη, διαλεγουν απο τους υποψηφιους τον λιγοτερο κακο ή δινουν αρνητικη ψηφο στους προηγουμενους. Και το τριτο και πιο σπανιο αυτοι που ψηφιζουν κατα συνειδηση. Εγω δεν γνωριζω ουτε εναν που να πιστεψε σε υποσχεσεις. Και αν λεει καποιος πως ξεγελαστηκε ειναι γιατι μαλλον δεν θελει να παρει την ευθυνη. Δεν πηραν ολοι συνταξεις στα πενηντα ουτε κοροιδευεις καποιον για 40 χρονια ειδικα Κρητικο!
@vasilia εφοσον θελεις να εκφερεις την αποψη σου να ψαξεις εσυ για αυτα τα περιστατικα, διασταυρωμενα και απο πολλες πηγες.Τα περιστατικα με τον Χαικαλη και τον Φλαμπουραρη και την εταιρια του θα επρεπε να τα ξερεις εκτος αν ζεις σε αλλη χωρα ή διαβαζεις μονο λουμπεν.τβαυτα ακριβως ειναι ο πυρηνας του σανου: ξερουμε μονο οτι γραφει το εκαστοτε κομματικο οργανο, αυγη ή και καθημερινη.
Δηλαδή στη ΝΔ είχαν την υπομονή να κάτσουν να διαβάσουν ολόκληρο το μήνυμα του Φίλη και βρήκαν το ολίσθημα ; (γλωσσικό άραγε;).Τους αξίζουν συγχαρητήρια μόνο και μόνο για αυτό.
Να μην ήταν ικανοί στα εθνικά θέματα, να ήταν τουλάχιστον ικανοί κάπου αλλού, στην οικονομία ας πούμε. Μάταιος κόπος. Πρέπει να φύγουν. Ο κύριος Φίλης έπρεπε να έχει φύγει ήδη για την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων.