Το μελαγχολικό Toy Story

Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
13
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter

Ο φωτογράφος Michael Wolf επιχειρεί με το έργο του The Real Toy Story μια ενδοσκόπηση στον πραγματικό κόσμο των παιχνιδιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναλογίζονται ότι τα παιχνίδια τους κατασκευάζονται από χιλιάδες Κινέζους εργάτες, εγκλωβισμένους σε αποπνικτικά εργασιακά περιβάλλοντα.

 

 Τώρα, με τις φωτογραφίες αυτές, ξέρουν.

Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter
Το μελαγχολικό Toy Story Facebook Twitter

[via]

Φωτογραφία
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foxconn. Εκεί που αυτοκτονούν για να κατασκευάσουν τo iphone σου

Αλμανάκ / Foxconn. Εκεί που αυτοκτονούν για να κατασκευάσουν τo iphone σου

Ισχυρή έκρηξη στη μονάδα παραγωγής του iPad-2 στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Foxconn προκάλεσε πριν ένα χρόνο περίπου το θάνατο τριών εργαζομένων, καθώς και πολλούς τραυματισμούς. 'Οπως και στο προπέρσινο κύμα αυτοκτονιών στα εργοστάσια της εταιρείας, η Apple "ερευνά το ζήτημα". 'Αλλωστε, πρόκειται για "εργοστάσιο, οχι για κάτεργο (sweatshop)", όπως είχε ισχυριστεί ο Steve Jobs, Πρόεδρος της Apple και "αρχιερέας" της για τους απανταχού πιστούς του (μία έρευνα Βρετανών νευροεπιστημόνων έδειξε οτι ο φανατισμός για τα προιόντα της Apple έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας!). Συνθήκες απάνθρωπες, χειρότερες κι απ αυτές της βιομηχανικής επανάστασης του 19 αιώνα επικρατούν στα γιγάντια εργοστάσια-στρατόπεδα της Foxconn, που απασχολούν κοντά στο 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, επί το πλείστον νέους. Η Apple το γνωρίζει πολύ καλά. Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν το 2010 μία έρευνα με συντριπτικά στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης (πολλοί αναγκάζονται και μένουν στους άθλιους κοιτώνες της εταιρείας) που επικρατούν σ αυτόν τον κολοσσό της κατασκεύης ηλεκτρονικών. Περιέγραψαν τα εργοστάσια σαν απέραντα στρατόπεδα εργασίας, με το 18% των εργαζομένων να δηλώνει πως έχει λιποθυμήσει εν ώρα εργασίας, και το 16% ότι έχει υποστεί ξυλοδαρμό. Ένας νέος εργαζόμενος, ο Sun Danyong, αυτοκτόνησε επειδή τον είχαν δείρει για την απώλεια ενός νέου μοντέλου iPhone. Ενας άλλος πήδηξε απο την ταράτσα μετά από μία "βάρδια" 34 ωρών στην αλυσσίδα κατασκευής των i-Phone. Γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να πλαισιωθεί η στρατιωτική οργάνωση της παραγωγής από ...2000 ψυχολόγους. 'Ισως αυτό να καλύπτει ηθικά έναν οραματιστή που διατείνεται ότι θα έδινε όλη του την τεχνολογία για να συναντήσει ένα απόγευμα τον Σωκράτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT
Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Φωτογραφία / Στάνλεϊ Στέλαρ: Ο φωτογράφος της γκέι γενιάς που αποδεκατίστηκε από το AIDS

Τα «πειρατικά» του πορτρέτα, τα στιγμιότυπα τεμπέλικης ανεμελιάς στις ετοιμόρροπες προβλήτες του West Side αποτελούν μαρτυρία μιας εποχής και μιας κοινότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT

σχόλια

5 σχόλια
"αποπνικτικά εργασιακά περιβάλλοντα"!!!! Ρε τι άλλο θα ακούσουμε. Οι εργάτες σε ναυπηγεία ή εκτροφεία ή και γω δε ξέρω τι άλλο δηλ που ζουν; Και για όλα αυτά να φανταστώ φταίει η καπιταλιστική δύση. Αν τα κακομαθημένα παιδιά δεν είχαν την ανάγκη για παιχνίδια αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αναγκαζόντουσαν να στοιβάζονται σε αυτά τα απάνθρωπα εργοστάσια και με τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν θα δούλευαν σε ορυζώνες μέσα στη φύση αναπνέοντας καθαρό αέρα και ο πλούτος που θα παρήγαγαν θα κατέληγε στους ίδιους. Αχ αριστερή ιδεοληψία ζεις και βασιλεύεις...
Θα 'θελα πολύ να ήμουν μαζί σου, αλλά αν δεν υπήρχαν τα κακομαθημένα παιδιά (παντός είδους) να ζητάνε διαρκώς παιχνίδια (παντός είδους), δεν θα υπήρχε καπιταλισμός. Α, επίσης, ακριβώς επειδή υπάρχει καπιταλισμός έφυγαν από τους υπέροχους ορυζώνες τους με τον καθαρό αέρα (αυτό ελέγχεται ως ανακριβές -τα λασποτόπια δεν είναι ακριβώς ραχούλες στα Τζουμέρκα).Για δες που η κοινή λογική έχει εκπέσει σε "αριστερή ιδεοληψία"...
Ο κοσμος προτιμά να αγνοεί, αποφεύγοντας την επώδυνη διαδικασία της αφύπνισης και της συνειδητοποίησης. Ενίοτε πάλι επιλέγει την άρνηση, καθότι η δυναμική της ενοχής από τη συμμετοχή στην διαδικασια (αγορά) που διαιωνίζει την παραγωγή είναι ασφυκτική κι οδυνηρή. Σε αυτό το κυνήγι του φτηνού (και του κέρδους), εκποιείται ο πολιτισμός, οι ευαισθησίες κι η τιμωρία όσων καταλήγουν στην εκμετάλλευση. Είτε ακραιφνής καπιταλισμός, είτε ντεμέκ, υπαρκτός ή ό,τι άλλο σοσιαλισμός, είτε ανόθευτος κομμουνισμός, η ουσία παραμένει πως ο άνθρωπος ζει κι αναπνέει εις βάρος του συνανθρώπου του, αποδεικνύοντας πως δεν είναι κατάλληλος ούτε για ζούγκλα.
εγκλωβισμένους σε αποπνικτικά εργασιακά περιβάλλοντα ; Δεν προκύπτει κάτι τετοιο παντως από τις φωτογραφίες. Οκ δεν ειναι και η google αλλα όχι και αποπνικτικα...
Εεε, γκουχ γκουχ, συγγνώμη που επεμβαίνω κι εγώ, αλλά οι αναθυμιάσεις των συνθετικών υλικών (πιθανότατα τοξικές) δεν φωτογραφίζονται. Οπότε το "αποπνικτικός" γίνεται αμέσως πολύ-πολύ κυριολεκτικό.Α ρε, μας έχει κάψει το μυαλό ο πολιτισμός της εικόνας...
Αγαπητέ μεσιέ Καννίβαλε, υποθέτω ότι έχεις ψωνίσει κάτι κινέζικο, ας πούμε κάτι πλαστικό, όπως ένα αδιάβροχο που πήρα εγώ (από κανονικό μαγαζί, με ετικέτα ελληνικής βιοτεχνίας απ' έξω και μέσα το "made in China"). Έκανα το λάθος να το φορέσω χωρίς να το πλύνω, αφού το αέρισα ένα ολόκληρο πρωινό διότι μύριζε έντονα χημικά. Ζαλιζόμουν και αισθανόμουν δυσφορία (δεν υπερβάλλω). Αυτό ήταν το πιο ακραίο που μου έχει συμβεί -αλλά έχω κι άλλα ανάλογα με πλαστικά μικροαντικείμενα. Ε, πολλαπλασίασέ το στο εργοστάσιο παραγωγής και έχεις το αποτέλεσμα. Μην ξεχάσω: στη βιομηχανική Σαγκάη λ.χ. είναι πολύ σύνηθες η υγρασία να βρίσκεται στο 80-90%.Α, επίσης υπάρχουν και μερικά σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, όπου αναφέρεται ρητά η αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δεν στηρίχτηκα εξαρχής σε αυτά γιατί δεν έχω κάποιο εύκαιρο να σε παραπέμψω.Εντάξει τώρα; Το μόνο που χρειάζεται είναι απλή λογική.