Η Κένυα θα κάψει περισσότερους από 100 τόνους ελεφαντοστού σε μια κίνηση να αποδείξει την δέσμευσή της στη διάσωση του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής. Με την καύση του ελεφαντόδοντου η Κένυα θέλει να περάσει ένα "ισχυρό" μήνυμα: το ελεφαντόδοντο δεν έχει καμία αξία αν δεν ανήκει σε έναν ζωντανό ελέφαντα.
Ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta θα ανάψει μάλιστα αυτοπροσώπως την πρώτη από 11 τεράστιες πυρές που έχουν "στηθεί" στο εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι, κι οποίες υπολογίζεται πως θα καίνε για πολλές ημέρες. Ο ίδιος θα ανάψει την πυρά σε μια πυραμίδα ύψους άνω των τριών μέτρων που έχει σχηματιστεί από χαυλιόδοντες γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων από όλον τον κόσμο.
Φωτιά θα ανάψουν σε άλλες δέκα πυραμίδες που έχουν σχηματιστεί από ελεφαντόδοντο και μια στοίβα 1,35 τόνου από κέρατα ρινόκερου εξέχουσες φυσιογνωμίες που έχουν προσκληθεί στην τελετή αυτή.
Το ελεφαντοστό αντιπροσωπεύει σχεδόν το συνολικό απόθεμα των κατασχεθέντων στην Κένυα και περιλαμβάνει χαυλιόδοντες από περίπου 6.700 ελέφαντες. Η απόφαση για καύση είναι αποτέλεσμα της πίεσης των Αφρικανών ηγετών να βάλουν ένα τέλος στο παρανομο εμπόριο ελεφαντοστού, καθώς αποδεικνύεται πως εκτός από θάνατο στους ελέφαντες προκαλεί και συρρίκνωση στον τουρισμό.
Ωστόσο, πολλοί διαφωνούν με την κίνηση λέγοντας πως θα ενθαρρύνει περισσότερο τη λαθροθηρία. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν πως η καταστροφή ενός τόσο σπάνιου προϊόντος θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του κι επομένως να ενθαρρύνει τους λαθροκυνηγούς περισσότερο από πριν. Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, όπυ ζουν περισσότεροι από τους μισούς 40.000 εναπομείναντες ελέφαντες στην Αφρική, εξέφρασε κι επισήμως την αντίθεσή του και ενημέρωσε πως δεν θα παραστεί στην καύση.
Οι σωροί από ελεφαντόδοντο που έχουν στηθεί προς καύση είναι 7 φορές μεγαλύτεροι από κάθε παρόμοιο που έχει καταγραφεί ως σήμερα και αντικατοπτρίζουν περίπου το 5% της παγκόσμιας διαθεσιμότητας. Η αξία του ελεφαντόδοντου που θα καεί υπολογίζεται σε περισσότερα από 87,7 εκατομμύρια ευρώ και για τους ρινόκερους περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ.
"Αν χάσουμε τους ελέφαντές μας θα χάσουμε ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς που μας δόθηκε", δήλωσε ο πρόεδρος της Κένυας χθες σε διεθνή σύνοδο κορυφής που έγινε για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας των ελεφάντων στο Νανιούκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Η Αφρική είναι το σπίτι για περίπου 450.000-500.000 ελέφαντες αλλά κάθε χρόνοπάνω από 30.000 ζώα θανατώνονται για τους χαυλιόδοντές τους. Στην Τανζανία, τα τελευταία 5 χρόνια, ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει μειωθεί κατά 65%. Ειδικοί προειδοποιούν πως με αυτόν τον ρυθμό οι ελέφαντες της Αφρικής ενδέχεται να εξαφανιστούν τελείως τις επόμενες δεκαετίες.
σχόλια