Στην πίσω κάμαρα ενός φωτογραφείου στο Λίβανο του 1950

Στην πίσω κάμαρα ενός φωτογραφείου στο Λίβανο του 1950 Facebook Twitter
3
 
 
Ο κορυφαίος Λιβανέζος καλλιτέχνης Akram Zaatari γεννήθηκε το 1966, κι όμως είναι γνωστός στην παγκόσμια εικαστική σκηνή για φωτογραφίες δεκαετιών στις οποίες δεν είχε καν γεννηθεί. 
Είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία τους: Ήταν το 1998 όταν ο, 32 ετών τότε, Zaatari πέρασε την πόρτα ενός παλιού φωτογραφείου, αναζητώντας εικόνες αμαξιών. Το Studio Shehrazade (του υπέργηρου πια Hashem el Madani, που είχε αυτό το μαγαζί απ' το 1948, και είχε φωτογραφίσει χιλιάδες ανθρώπους) είχε πολλές εικόνες με οχήματα. Είχε όμως και πολλές πολύ πιο ενδιαφέρουσες εικόνες...
Με έκπληξη ο Zaatari βρήκε εκατοντάδες φωτογραφίες ενός άλλου Λιβάνου, διαφορετικού απ' αυτού που συνήθως απεικονιζόταν στα ΜΜΕ: Είδε παιχνιδιάρικα πρόσωπα, ημίγυμνους επιδειξίες, γυναίκες που φιλούσαν γυναίκες, άντρες που φιλούσαν άντρες. 
"Τι εποχής είναι αυτές οι φωτογραφίες;" ρώτησε ο καλλιτέχνης τον γηραιό φωτογράφο. "Από τα τέλη του '40 μέχρι και αρχές του '60" του απάντησε αυτός, και ο Zaatari έπαψε να ενδιαφέρεται για τα οχήματα. 
Τα επόμενα χρόνια επανεμφάνισε τον κρυμμένο και ξεχασμένο αυτό θησαυρό, και τον έβαλε στα Μουσεία, με την άδεια φυσικά και τη συνεργασία του αρχικού φωτογράφου. 
Γιατί υπάρχουν τόσα φιλιά μεταξύ ανδρών, όπως και γυναικών και μάλιστα σε μια υπερσυντηρητική περίοδο μιας συντηρητικής χώρας;
Αυτοί που φωτογραφίζονταν ήθελαν να αναπαραστήσουν κάποιες φορές σκηνές από ταινίες (μάχες, πάλη, φιλιά) αλλά η κοινωνία ήταν υπερβολικά συντηρητική για να φιλήσει ένας άντρας μια γυναίκα. Τα φιλιά όμως μεταξύ ομοφύλων δεν παίρνονταν στα σοβαρά, κι έτσι δεν έθιγαν τα χρηστά ήθη...

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 
 
Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Πόσο πιο όμοργφος και σοφός θα ήταν ο κόσμος αν δημοσιεύατε τις φωτογραφίες του Ζάαταρι χωρίς ανίδεα και ανιστόρητα κείμενά περί συντηρητικής κοινωνίας και υπερσυντηρητικής περιόδου. Νικόλας Κοσματόπουλος, Πανεπιστήμιο Βυρητού, Λίβανος.
"Τα επόμενα χρόνια επανεμφάνισε τον κρυμμένο και ξεχασμένο αυτό θησαυρό, και τον έβαλε στα Μουσεία, με την άδεια φυσικά και τη συνεργασία του αρχικού φωτογράφου."Την άδεια των οικογενειών των ανθρώπων που απεικονίζονται (ή των ιδίων, αν είναι στη ζωή) τη ζήτησαν;