Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που όταν άκουγες κοκτέιλ, σου έρχονταν στο μυαλό κάτι προσμείξεις που επιχειρούσαν οι mixologists της εποχής ώστε να μεθύσουν τα παιδιά που το έριχναν έξω στην πενθήμερη του καλοκαιριού. Μετά ήρθε το Μojito κι ένα πεδίο δόξης λαμπρό ανοίχτηκε για τον mixologist στην Αθήνα και στον κόσμο. Σήμερα, κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του έχει στον κατάλογό του μια μεγάλη γκάμα από κοκτέιλ.
Μάλιστα, πολλά από αυτά βασίζουν πια τη φήμη τους αποκλειστικά στο κοκτέιλ. Η τάση, εκτός από τα κλασικά λεμόνια και αρωματικά βότανα, εξωτικά φρούτα, ελιές, αγγούρια, κεράσια μαρασκίνο και λικέρ που χρησιμοποιούνται, θέλει πια τους δημιουργικούς ορίζοντες να ανοίγουν, βάζοντας στο παιχνίδι υλικά όπως το τζίντζερ, οι μαρμελάδες και άλλα, που δεν φανταζόσουν ότι θα μπορούσαν εύκολα να συνδυαστούν με το αλκοόλ. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο, αφού η παγκόσμια μανία για πιο εκλεκτική μαγειρική παρέσυρε και τον κόσμο των κοκτέιλ.
Εν αρχή ην… η συνταγή.
ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
Mojito: Ο βασιλιάς των κοκτέιλ από την Κούβα. Το αγαπημένο ποτό του Έρνεστ Χέμινγουεϊ λένε ότι δημιουργήθηκε από Αφρικανούς σκλάβους στις κουβανέζικες φυτείες ζάχαρης. Λιώνετε τα lime μαζί με λίγο ρούμι, μαύρη ζάχαρη και μέντα ή δυόσμο. Μετά προσθέτετε τριμμένο πάγο, ρούμι και σόδα. Πολλοί βάζουν και αγκοστούρα. Σήμερα εμφανίζεται και σε πολλές παραλλαγές με διάφορα φρούτα και μυρωδικά. Με την ίδια τεχνική φτιάχνεται και η Καϊπιρίνια, που αντί για ρούμι έχει κασάσα.
Cosmopolitan: Κλασικός συνδυασμός που απογειώθηκε με την επιτυχία της σειράς «Sex and the City». Φήμες λένε πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην γκέι κοινότητα της Μασαχουσέτης στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Για να το φτιάξετε ανακατεύετε βότκα με κουαντρό, στυμμένο lime και χυμό cranberry.
Margarita: Κανείς δεν ξέρει πού και πότε επινοήθηκε η Μαργαρίτα. Όλες, όμως, αναφέρονται σε κάποιο μπαρ ή ξενοδοχείο του Μεξικό των αρχών της δεκαετίας του ’40. Είναι το πιο γνωστό κοκτέιλ με τεκίλα στον κόσμο. Συνδυάζεται με χυμό λεμόνι και κάποιο αρωματικό λικέρ. Το χαρακτηριστικό της είναι η στρώση αλατιού που καλύπτει το χείλος του ποτηριού. Τελευταία,
πίνεται και με γρανίτες φρούτων.
Old Fashioned: Παραγκωνισμένο, μέχρι που το παράγγειλε για πρώτη φορά ο Ντον Ντρέιπερ στο «Mad Men». Εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1806 στο Χάντσον της Νέας Υόρκης. Το όνομά του παραπέμπει σε ένα παλιό κοκτέιλ με μπέρμπον, που φτιαχνόταν τον 19ο αιώνα στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης. Θέλει 40 ml μπέρμπον ή ουίσκι, ανακατεμένο με δύο κουταλιές αγκοστούρα, έναν κύβο ζάχαρη και λίγο νερό. Θέλει δύο κεράσια μαρασκίνο, δύο φλούδες λεμόνι και είναι έτοιμο.
Daquiri: Φρούτα, ρούμι, ζάχαρη, πάγος στο μπλέντερ ή στο σέικερ και είμαστε έτοιμοι. Πολλοί βάζουν και λικέρ. Το Daiquiri είναι μια παραλία στην Kούβα. Η συνταγή έγινε γνωστή από μια αμερικανική εταιρεία που είχε την έδρα της δίπλα στην παραλία. Έγινε γνωστό τη δεκαετία του ’40, όταν ο Ρούσβελτ άνοιξε τα σύνορα σε μια «επίθεση» φιλίας της Αμερικής προς την Κούβα. Ήταν το αγαπημένο ποτό του Τζον Κένεντι.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΚΟΥΡΜΕ
Frozen Water Melon: Το γνωστό σε όλους μας καρπούζι. Συνδυάζουμε Southern Comfort με λικέρ Amaretto και βότκα. Όλα μαζί μέσα στο μπλέντερ με μια φέτα καρπούζι και παγάκια. Σερβίρεται και σε σφηνάκι.
Κρασί Μοσχάτο με Fruit Punch: Καλοκαιρινό, ελαφρύ και εντυπωσιακό στην όψη. Χρειάζονται τρία μπουκάλια παγωμένο κρασί Μοσχάτο (ένα γλυκό και δύο ξηρά), ένα σφηνάκι μπράντι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και φρούτα της επιλογής σας. Εμείς προτείνουμε ροδάκινο, βερίκοκο, γκρέιπφρουτ, φράουλες, μήλο. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κανάτα (αν χρησιμοποιήσετε φράουλες, τις προσθέτετε μετά), την οποία τοποθετούμε για τρεις ώρες στο ψυγείο. Μετά σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια.
Spicy Cucu: Περίπλοκο, αλλά αξίζει! Ξεκινάμε: 20 ml χυμός από lime, 20 ml σιρόπι ζάχαρης, 40 ml τζιν, 20 ml λικέρ τζίντζερ ή λικέρ πεπόνι, ροδέλες αγγουριού και ολίγη από καυτερή πιπεριά. Στην αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι ζάχαρης ανακατεύοντας μισό φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Μετά βάζουμε στο σέικερ τέσσερις ροδέλες αγγουριού και το στυμμένο lime. Πιέζουμε τα αγγούρια μ’ ένα κουτάλι μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά και πιέζουμε ξανά ελαφρώς. Μετά έρχεται η σειρά του τζιν, ακολουθεί το λικέρ και… τα παγάκια. Χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε.
Butterfly: «Deep blue see» με βερμούτ, αχλάδι, Μπλε Κουρακάο και τζιν. Όλα μαζί στο σέικερ και σερβίρεται με πολλά παγάκια σε ποτήρι κοκτέιλ.
Red Summer: Η βότκα συναντά το λικέρ από μαύρα βατόμουρα -και όχι μόνο. Λίγος πουρές φράουλας (υπάρχει σε κάβες), ελάχιστο λάιμ, παγωμένο γάλα και κόκκινο πιπέρι. Πρώτα έρχεται το αφρόγαλο (χτυπάμε το γάλα με το λικέρ και 1-2 παγάκια). Μετά προσθέτουμε τη βότκα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε λίγο, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Τέλος, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι.
Gin Basil Smash: Θυμίζει Mojito όσον αφορά την παρασκευή, όχι όμως και τη γεύση. Χρειάζεται τζιν, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και φύλλα βασιλικού. Πρώτα βάζουμε τα φύλλα του βασιλικού στο σέικερ και τα πιέζουμε ελαφρώς και με προσοχή για να μη λιώσουν. Μετά βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά μαζί με παγάκια. Στο ποτήρι που θα σερβίρουμε καλό είναι να υπάρχει τριμμένος πάγος.
Beer Sparkle: Σαν ginger ale με αλκοόλ. Χρειάζεται φρέσκο τζίντζερ, 40 ml φυσικό χυμό λεμόνι, 20 ml λικέρ κεράσι κι ένα μπουκάλι κρύα ξανθιά μπίρα. Χρησιμοποιούμε το πατροπαράδοτο γουδί, βάζουμε εκεί τον χυμό λεμόνι, το τζίντζερ και το λικέρ. Αφού λιώσουμε το τζίντζερ, τα βάζουμε όλα στο σέικερ και τα χτυπάμε με πάγο. Σουρώνουμε στο ποτήρι και στο τέλος προσθέτουμε την μπίρα.
ΚΑΛΤ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Καμικαζι: Βότκα, λεμόνι, Κουαντρό, πάγος. Σερβίρεται και σε σφηνάκι.
- Πεντε ασπρα: Βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα και σαμπούκα. Αν προσθέσετε και Μπλε Κουρακάο, το μετονομάζετε «πέντε άσπρα κι ένα μπλε».
- Τουμπα Λιμπρε: Κατοικεί κυρίως στη Μακεδονία, αλλά υπάρχει όπου υπάρχει η ρετσίνα. Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης και την έδρα του ΠΑΟΚ. Είναι απλό, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ρετσίνα και Κόκα-Κόλα.
- Jaxo: Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν λιώμα. Υπεύθυνα, πάντα! Είναι σφηνάκι κι έχει ούζο και Jack Daniels. Τόσο απλά.
- Υποβρυχιο: Παλιό και αγαπημένο. Ρίχνεις ένα σφηνάκι Jack σε ένα χαμηλό ποτήρι μπίρα. Πίνεται μονοκοπανιά. Εναλλακτικά, για πιο πολλή ενέργεια, βουτάμε ένα σφηνάκι βότκα σε ένα ποτήρι γεμάτο με κάποιο Bacardi Breezer ή Gordon Space.
COCTAIL WALK@ATHENS
Η πόλη αλλάζει και μερικές φορές, όχι πάντα, παρασέρνει και τα στέκια της. Άλλες φορές οι παραδοσιακές αξίες παραμένουν ίδιες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις νυχτερινές πιάτσες. Το κοκτέιλ, που έχει μπει γερά στους καταλόγους των μαγαζιών τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης. Όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για όλη την εμφάνιση και, φυσικά, το όνομα. Το 42, στην Κολοκοτρώνη 3, στο κέντρο, έχει δημιουργήσει μεγάλο ντόρο γύρω από τα κοκτέιλ του, τα οποία είναι εμπνευσμένα από βραβευμένους mixologists. Δοκιμάστε τo Gigolo, το Walk the Line και το Monte Carlo και θα με θυμηθείτε. Στη Χρήστου Λαδά βρίσκεται το Gin Joint, όπου θα βρείτε τους πιο παράξενους συνδυασμούς με βάση το τζιν. Κλασική αξία παραμένει το Baba Au Rum στην «κοκτεϊλομάνα» Κλειτίου. Δοκιμάστε εκεί όλα τα Tiki Exotic Cocktails που σερβίρονται σε αυτά τα περίεργα ποτήρια που θυμίζουν αγάλματα των Μάγια.
Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης πιείτε Mojito με φράουλα και Zombie στο Θρούμπι και στην ταράτσα του A for Athens, στην πλατεία Μοναστηρακίου, το Dirty Martini (τζιν, βερμούτ και λίγο λάδι). Πολλοί και ωραίοι οι συνδυασμοί με αλκοόλ και τζίντζερ στο Drunk Sinatra στην οδό Θησέως (κάθετη στην Κολοκοτρώνη).
Στο Γκάζι πολύ ωραίο κοκτέιλ έχει στο Gazarte (πάνω στην πλατεία) - δοκιμάστε παραλλαγές της γνωστής Caipirinha. Ψάξτε τον κατάλογο του Cocktails Code στην Τριπτολέμου και τις νέες δροσιστικές προτάσεις του Κ44 στην Κωνσταντινουπόλεως. Πολύ ωραίο και το μενού του Tiki στη Φαλήρου, στο Κουκάκι. Εκεί πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το Bloody Mary και το Singapore Sling με τζιν, λικέρ σιρόπι και διάφορους χυμούς φρούτων.
Στα νότια της πόλης, το Chili Cucumber στο Mosaiko, στη Γλυφάδα, με τζιν, φρέσκο λεμόνι, αγγούρι και τσίλι. Επίσης ξακουστό είναι το Marmelade Julep στο Pere Ubu (Κύπρου 74, Γλυφάδα), με ρούμι, δύοσμο και μαρμελάδα φράουλα. Στα βόρεια αίσθηση έχει προκαλέσει για την καταπληκτική του αυλή και τον εμπνευσμένο κατάλογο (ως εμφάνιση και ως περιεχόμενο) το Σπίτι στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 9).
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το Long Island Tea στο City, στη Χάρητος, στο Κολωνάκι, το Mai Tai στο Jackson Hall Spirit, στη Μηλιώνη, Caipirovska στο Baraonda στην Τσόχα, Blackberry Frappe στην ταράτσα του Hilton, Mojito στο Apolis Scherzo στην Πετρούπολη, Daiquiri με Lime στο Use στην πλατεία Καρύτση -και με φράουλα στο Key, στην Πραξιτέλους-, Vodkatini, δηλαδή βότκα με μαρτίνι, στο BarTessera στην Κολοκοτρώνη. Mπορείτε να πιείτε φθηνά Μojito και άλλα κοκτέιλ στον Κόκκινο Λωτό στα Εξάρχεια (Ζωοδόχου Πηγής 5), Μangorita, Circuscosmo και Grapecaipirovska στο Circus στη Ναυαρίνου, Periodista (ρούμι με διάφορα φρούτα) στο Komma
στη Μαυροκορδάτου, Dry Martini στο Nixon στον Kεραμεικό, Gin Fizz στο Γκαζάκι στο Γκάζι και οτιδήποτε με ρούμι στο Νηπιαγωγείο, στην ίδια περιοχή. Κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια δίπλα στη θάλασσα θα βρείτε στον Ιστιοπλοϊκό, στον Πειραιά, και Negroni Long στην Πισίνα, στη Φρεαττύδα.
7 συμβουλές για το σωστό κοκτέϊλ
{1) Αντί να βάζετε τις δοσολογίες στην τύχη, χρησιμοποιήστε ως μετρητή το κουτάλι της σούπας. Κάθε κουταλιά είναι 15 ml.
{2) Σουρώνετε πάντα τα παγάκια που έχετε χρησιμοποιήσει στο σέικερ και απολαμβάνετε το κοκτέιλ σας με φρέσκα παγάκια.
{3) Χρησιμοποιήστε το σωστό ποτήρι. Το σωστό ποτήρι είναι το Α και το Ω για το κοκτέιλ. Δεν είναι λάθος να είναι παγωμένο.
{4) Προσοχή! Στο σέικερ δεν πρέπει να βάζετε «ραγισμένα» παγάκια. Είναι πιθανό να σπάσουν και να σας χαλάσουν την υφή του κοκτέιλ.
{5) Εάν θέλετε να καλύψετε το χείλος του ποτηριού με ζάχαρη ή αλάτι, για να κολλήσει
καλύτερα, αλείψτε το πρώτα με λεμόνι.
{6) Πορτοκάλια, λεμόνια, φράουλες και αρωματικά βότανα. Χρησιμοποιήστε τα με όλων των χρωμάτων τα ποτά. Προσοχή στα σιρόπια, στα λικέρ και στη ζάχαρη. Μη βάζετε πολύ περισσότερο από την ποσότητα που προτείνει η συνταγή.
{7) Δεν υπάρχει σωστός τρόπος ανακατέματος, είτε με καλαμάκι είτε με σέικερ. Ο καθένας όπως μπορεί, αρκεί να έχει υπομονή.
σχόλια