Kαι ο Τσίπρας επιβεβαιώνει πως στα capital controls θα υπάρξει διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος

Kαι ο Τσίπρας επιβεβαιώνει πως στα capital controls θα υπάρξει διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος Facebook Twitter
2

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη RealNews, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls).

Ο πρωθυπουργός κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 12/5/2016, είχε μεταδώσει:

«Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στην "μεταχείριση" μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, (capital controls) προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών.


Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.


Αντίστοιχα, θα υποβοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της ευρωζώνης.


Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα χρονολογείται από 28.6.2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.


Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί, είτε να γίνει ανάληψη του σε ποσοστό έως 10%.»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μπορων να σκεφθω πολλους τροπους να μην επαναπατρισθει ουτε ενα Ευρω στις ελληνικες Τραπεζες,αλλα κανεναν εξ ισου αποτελεσματικο με αυτον.Διοτι ενα κρατος το οποιο αποδεικνυει ΕΜΠΡΑΚΤΑ στους πολιτες του οτι λαμβανει μετρα ΟΧΙ υπερ των ΚΑΛΩΝ πολιτων,αυτων δηλαδη οι οποιοι ειχαν κρατησει τις καταθεσεις τους στην χωρα9τους οποιους εξακολουθει να τιμωρει...),αλλα υπερ των "αλλων"οι οποιοι τις ειχαν βγαλει-νομιμα η παρανομα-εξω ,ποση εμπιστοσυνη αναφορικα με τις ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ του ενεργειες μπορει να εμπνευσει σε πολιτες οι οποιοι διαθετουν ενα ελαχιστο επιπεδο λογικης σκεψης ;Καθολου η ακομη λιγοτερη ; !!
"η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων."χαχαχα! το άλλο με τον τοτό το ξέρει;;ΥΓ. Για ποιά επιστροφή μιλάει αφού οι τράπεζες άρχισαν να κοστολογούν παραπάνω τις περισσότερες διατραπεζικές κινήσεις (τραπεζ.επιταγές,κτλ);Για ποιά επιστροφή μιλάει...- Όταν οι φόροι είναι υπέρογκοι και ο κόσμος ξεζουμίζει τις οικονομίες του να πληρώνει ΕΝΦΙΑ/ φόρο εισοδήματος που ο "κύριος" αυτός αύξησε;;Για ποιά επιστροφή μιλάει...- Οταν οι τράπεζες σε ξεψαχνίζουν μόλις εμφανίσεις μετρητά στο ταμείο και πρέπει να πείς που τα βρήκες, στέλνοντας τα στοιχεία σου (που ήδη έχουν) στην εφορία/ΔΝΤ/Ντράγκι/Μαφία;- Οταν σκέφτονται να φορολογούν τους (πενιχρούς) τόκους ως εισόδημα με κλίμακα εισοδήματος;- Οταν οι περισσότεροι χρησιμοποιήσουν τo ebanking θα βάλουν φόρους και εκεί... - Οταν πλησιάζουμε προς εσωτερική στάση πληρωμών γιατί τα (νέα) δάνεια θα σώσουν μόνο το δημόσιο;μπα βλακείες λέω... έρχεται η ανάπτυξη ας καπνίσουμε την πίπα της ειρήνης