Κληρονομικό δίκαιο: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται - Τι θα γίνει με τις ιδιόγραφες διαθήκες

Κληρονομικό δίκαιο: Ποιες αλλαγές συζητιούνται Facebook Twitter
φωτ.: Freepik
0

Μια κληρονομική σύμβαση προϋποθέτει συμφωνία όλων των μερών, περιορίζει μελλοντικές αλλαγές και μειώνει τον κίνδυνο αντιδικιών.

Ο θεσμός των κληρονομικών συμβάσεων, που ενώ επιτρέπεται σε πολλές χώρες αλλά απαγορεύεται στην Ελλάδα, μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου. Η τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής που προγραμματίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου θα έχει στο επίκεντρο την εισαγωγή της δυνατότητας σύναψης κληρονομικών συμβάσεων.

Το ελληνικό κληρονομικό δίκαιο αντιμετωπίζει με «καχυποψία» τις κληρονομικές συμβάσεις, με την ομάδα εργασίας να μελετάει μια ελαστικότερη νομική αντιμετώπιση του θέματος. Μια κληρονομική σύμβαση σύμφωνα με την «Καθημερινή», προϋποθέτει συμφωνία όλων των μερών, περιορίζει μελλοντικές αλλαγές και μειώνει τον κίνδυνο αντιδικιών.

Κληρονομικό δίκαιο: Οι μεγάλες αλλαγές - Τι θα συζητηθεί

Στόχος είναι μέχρι την άνοιξη ή τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης το αποτέλεσμα των εργασιών της.

  • Η κατάργηση των ιδιόγραφων διαθηκών βρίσκεται εκτός κάδρου, ενώ αντιθέτως προωθείται η διατήρηση τους αλλά με προϋποθέσεις που θα περιορίζουν τους κινδύνους παραποίησης τους, προς αποφυγή και των μετέπειτα δικαστικών «μαχών» μεταξύ κληρονόμων. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται οι ιδιόχειρες διαθήκες να κατατίθενται από τον διαθέτη απευθείας σε συμβολαιογράφο. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης με σκοπό τη διασφάλιση της γνησιότητας των εγγράφων.
  • Διαφοροποίηση υπάρχει και στο ζήτημα των υπερήλικων κληρονόμων, με τις αρχικές πληροφορίες για κατάργηση του δικαιώματος τους στη νόμιμη μοίρα να ανατρέπονται από την επιτροπή. Ταυτόχρονα, φέρεται να υπάρχει διάθεση «ανοίγματος» της νόμιμης μοίρας και στους «συντρόφους ζωής», δηλαδή πρόσωπα που δεν ήταν συνδεδεμένα με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
  • Στο μεταξύ, έχουν ήδη μπει οι πρώτες βάσεις για τις διαδικασίες αποδοχής και αποποίησης. Βασική μέριμνα της ομάδας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα προστατεύει τους κληρονόμους από την ξαφνική εμφάνιση χρεών για τα οποία είχαν πλήρη άγνοια.
 
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Οικονομία / Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή νέων αιτήσεων για αυξημένη επιδότηση

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, επιδοτεί την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών για εκμίσθωση, με δικαιούχους ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Οικονομία / Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ - Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με τις νέες προδιαγραφές

Όταν οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού με τη συμμετοχή και ελεγκτών της ΑΑΔΕ, εκτός από τον έλεγχο προδιαγραφών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνεται και επιτόπιος φορολογικός έλεγχος
LIFO NEWSROOM
Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Οικονομία / Σκυλακάκης: Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα»

Σε σχέση δε με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων αλλά στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από την ΕΕ, παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα
LIFO NEWSROOM