Φωτιές έχει ανάψει στους βρετανούς η επίσημη εκστρατεία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς η ρητορική του Μάικλ Γκόουβ, επικεφαλής της κίνησης αυτής, θεωρείται ότι υποδαυλίζει τις προκαταλήψεις εναντίον των Τούρκων. Γιατί; Διότι ο Γκόουβ ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη θα έβαζε σε κίνδυνο τους Βρετανούς πολίτες, ως αποτέλεσμα αύξησης της εγκληματικότητας μεταξύ Τούρκων πολιτών…
Και η αλήθεια είναι πως την παραμονή του ποδοσφαιρικού αγώνα Αγγλίας εναντίον Τουρκίας στο γήπεδο του Μάντσεστερ, μία τέτοια παρέμβαση από την πλευρά του υπουργού και υποστηρικτή της αποχώρησης ήταν εμπρηστική: με την Τουρκία προ των θυρών της Ένωσης, οι πολίτες θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτό το μήνυμα ως συναγερμό απειλής προς τη δημόσια ασφάλεια.
Αυτό σε συνδυασμό με μία ανάλυση του γκρουπ που υποστηρίζει το Brexit, η οποία «βλέπει» υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και οπλοκατοχής στην Τουρκία κάνει το κλίμα ακόμη πιο εκρηκτικό, πόσω μάλλον, όταν υπήρξαν δηλώσεις όπως αυτή της υπουργού εξωτερικών Penny Mordaunt, η οποία επίσης υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι σαφώς υψηλότερα στην Τουρκία, καθώς και η οπλοκατοχή πολύ πιο διαδεδομένη. Ακριβώς, λόγω της νομοθεσίας ελεύθερης διακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να απελαύνει τούρκους εγκληματίες που θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Με τον δείκτη γεννητικότητας σε τόσο υψηλά επίπεδα, όπως αυτά που συναντάμε στην Τουρκία, μπορούμε να υποθέτουμε ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 1 εκ. μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο ότι θα προκαλέσει αφόρητη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας, αλλά θα δημιουργήσει και έναν αριθμό σοβαρών απειλών για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι σαφώς υψηλότερα στην Τουρκία, καθώς και η οπλοκατοχή πολύ πιο διαδεδομένη. Ακριβώς, λόγω της νομοθεσίας ελεύθερης διακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να απελαύνει τούρκους εγκληματίες που θα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει μεταξύ άλλων το γκρουπ υπέρ της αποχώρησης.
Παρά την επίμονη θέση που εδώ και καιρό εκφράζεται από τη Ντάουνιγκ Στριτ ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι κάτι που επείγει, η Mordaunt εξήγησε σε αυστηρή δήλωση της ότι η μία ψήφος στις 23 Ιουνίου για να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρακτικά μία σιωπηρή συναίνεση στην αθρόα και φυσικά ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς χάρις και της επικείμενης ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς επίρρωσιν των θέσεων τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης αύριο αναμένεται να κυκλοφορήσουν την επίσημη αφίσα του γκρουπ της αποχώρησης, η οποία παρουσιάζει τα διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν μία ανοιχτή πόρτα, με πατημασιές που οδηγούν προς τα εκεί και με το εξής λεκτικό μήνυμα: «Η Τουρκία (με πληθυσμό 76 εκ. ανθρώπων) εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψηφίστε να φύγουμε, πάρτε τον έλεγχο ξανά». Και εννοείται βέβαια ότι αυτές οι πρακτικές όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσαν κριτική και αντιδράσεις με πρώτη αυτή του Τρέβορ Φίλιπς, ενός πρώην αξιωματούχου στην Επιτροπή Ισότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για ένα απεγνωσμένο τέχνασμα από την πλευρά του γκρουπ που υποστηρίζει το Brexit.
O Φίλιπς δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συμπλήρωσε ότι με το ζήτημα της μετανάστευσης ακόμη να «καίει», η τελευταία κίνηση του γκρουπ του που υποστηρίζει το Brexit εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη προσβολή και ως βαρίδι σε μία εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι εδώ υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο φλερτ με την προκατάληψη. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα νιώσει, ακούγοντας και βλέποντας όλο αυτό, το σημαντικό και νομοταγές κομμάτι των εργαζόμενων Τούρκων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε με νόημα.
Με στοιχεία από τον Guardian
σχόλια