Με τίτλο «Για να γνωρίσετε τον εαυτό σας» πολλές εφημερίδες έθεταν τακτικότατα διάφορα ερωτήματα στους αναγνώστες/στριες και αυτοί με τη σειρά τους ανταποκρίνονταν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Πάρτε γεύση από την εφημερίδα «Εβδομάς» του 1928:
«Σήμερα θ' ασχοληθούμε με ένα ελάττωμα πολύ μοντέρνο τον θυμό. Δεν θέλουμε μ' αυτό να πούμε ότι ο θυμός είναι εφεύρεσις σημερινή. Απεναντίας, είναι πολύ παλιά ιστορία αφού εθύμωσε κάποτε κι' αυτός ο καλός Θεός και έδιωξε τους πρωτοπλάστας από τον Παράδεισο. Όπως όμως έγιναν τα νεύρα των ανθρώπων μεταπολεμικώς, θυμώνουμε σήμερα πολύ συχνότερα από άλλοτε και για λόγους πολύ πιο ανοήτους και ασήμαντους. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να εξοργίζωνται και να παραφέρωνται σε ωρισμένες μόνον περιστάσεις. Εσείς αναγνώσται μας σε πια κατηγορία βρίσκεσθε;
«Δεν θέλουμε να πούμε ότι ο θυμός είναι εφεύρεσις σημερινή. Απεναντίας, είναι πολύ παλιά ιστορία αφού εθύμωσε κάποτε κι' αυτός ο καλός Θεός και έδιωξε τους πρωτοπλάστας από τον Παράδεισο.»
Θα σας βοηθήση να το βρήτε ο παρακάτω πίναξ. Συμβουλευθήτε τον και σημειώστε στην διπλανή κενή στήλη και απέναντι σε κάθε ερώτημα ένα 2 αν η απάντηση σας είναι «ναι» αδίστακτο, ένα 1 αν απαντάτε με αμφιβολία δηλ. «ίσως» και ένα 0 αν πήτε «όχι» κατηγορηματικό:
Όταν δοκιμάζεται μια ισχυρά αντίδραση διαπιστώνετε ταυτοχρόνως και ωρισμένες φυσιολογικές διαταραχές όπως: κοκκίνισμα, χλωμάδα, τρέμουλα κλπ ; (.....)
Όταν εξάπτεσθε χτυπάτε εύκολα τις πόρτες πίσω σας ή σπάνετε κανένα πιάτο ή σχίζετε χαρτιά; (.....)
Μπορείτε ν' ακούσετε μια πατατήρηση χωρίς να καταληφθήτε από την επιθυμία να στραγγαλίσετε αυτόν που σας την κάνει ή να ευχηθήτε το κακό του; (.....)
Όταν ήσασταν παιδί θυμώνατε με το παραμικρό; (.....)
Στο εστιατόριο τσακώνεσθε συχνά με το γκαρσόνι για τον άλφα ή βήτα λόγον; (.....)
Όταν διαβάζετε στην εφημερίδα σας ειδήσεις που δεν σας αρέσουν εξανίστασθε υψηλοφώνως και τα βάζετε με την εποχή σας ή με την πορεία των γεγονότων; (.....)
Όταν παίρνετε μέρος σε κανένα παιχνίδι σας παρατηρούν συχνά ότι είσθε ένας κακός συμπαίκτης; (.....)
Αν κανείς σας σπρώξη στον δρόμο η πρώτη σας σκέψις είναι να τον βρίσετε; (.....)
Αν κανένα μικρό παιδί ή κανένα κατοικίδιο ζώο κάνη καμμιά αταξία το τιμωρείτε αμέσως δια χειροδικίας; (.....)
Αν σε καμμιά συζήτηση κάποιος δεν συμφωνή μαζί σας, σας έρχεται αμέσως η επιθυμία να τον κακομεταχειρισθήτε ή του γυρίζετε τη ράχη λέγοντας πως είναι ένας βλάκας; (.....)
Αν τύχη και διευθύνετε προσωπικόν παραφέρεσθε μέχρι του σημείου να απολύετε αμέσως κάποιον γιατί έκανε μια απροσεξία; (.....)
Αν πονέσετε εξ απροσεξίας σας ή αν δεν κατορθώνετε να βρήτε αυτό που ζητάτε αρχίζετε να γκρινιάζετε, να τραβάτε νευρικά τα συρτάρια ή να κλείνετε με δύναμη τις πόρτες της ντουλάπας; (.....)
Έχετε γράψει καμμιά φορά κανένα υβριστικό ή άδικο γράμμα υπό το κράτος του θυμού; (.....)
Όταν κάνετε σε κανέναν παρατηρήσεις έστω και δίκαιες παραφέρεσθε μέχρι του σημείου να του απευθύνετε λόγους που να τον πληγώνουν;
(.....)
Αθροίστε τώρα τους αριθμούς που γράψατε. Αν βρήκατε άθροισμα παραπάνω από 24 η κατάστασις είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει να σπεύσετε να διορθωθήτε.
Αν βρήκατε μεταξύ 24 και 16 τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά, πάντως όμως επιβάλλονται μέτρα.
Αν είναι μεταξύ 15 και 9 είσθε λίγο ζωηρός/η αλλά με λίγη καλή θέληση θα σας περάση.
Τέλος αν βρήκατε κάτω από 9 είσθε υποφερτός/η».
Η Παλιά Αθήνα περιμένει πάντα υπομονετικά την επίσκεψι σας.
σχόλια