Γιατί το Ισραήλ κρατά προφυλακισμένο και χωρίς δίκη έναν κλόουν;

1

Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν πως ο Μοχάμεντ Αμπού Σαχά είναι ένας απλός κλόουν σε τσίρκο, αλλά οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως είναι ενεργό μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Αμπού Σαχά βρίσκεται σε ένα κελί  χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Και παρά τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες και υποσχέσεις ότι σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος, αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός ανανέωσε την κράτησή του για ακόμη έξι μήνες.

«Η αυθαίρετη κράτηση του Μοχάμεντ Αμπού Σαχά είναι ένα ακόμη επαίσχυντο παράδειγμα κατάχρησης των ισραηλινών αρχών της διοικητικής κράτησης. Έχει ήδη περάσει πάνω από έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα χωρίς να του απαγγελθεί η ποινή η να γίνει η δίκη. Του έχουν επίσης αρνηθεί ακόμα και την παραμικρή επίφαση δικαιοσύνης." αναφέρει για την περίπτωση του ο Philip Luther, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο 23χρονος περφόρμερ δίδασκε στο Palestinian Circus School στο Birzeit, κοντά στη Ramallah. Η υπόθεσή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο όταν συνελήφθη ενώ ήταν καθ' οδόν για τη δουλειά του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην φυλακή Megiddo του Ισραήλ ενώ αργότερα τον πήγαν στη φυλακή Ketziot.

Το στρατιωτικό δικαστήριο της χώρας υποστηρίζει πως ο Σαχά διέπραττε αδιευκρίνιστες «παράνομες δραστηριότητες» με το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ένα πολιτικό κόμμα με ένοπλη πτέρυγα που έχει απαγορευθεί από το Ισραήλ.

Μιλώντας στο Al Jazeera τον Ιανουάριο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως ο Abu Sakha κρατείται «εξαιτίας του κινδύνου στον οποίο έβαλε την ασφάλεια της περιοχής». Να σημειωθεί πως όλες οι υποτιθέμενες αποδείξεις για την ενοχή του είναι δεσμευμένες και χωρίς πρόσβαση, καθιστώντας αδύνατο για τον 23χρονο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να αμφισβητήσει την σύλληψή του.

Γιατί το Ισραήλ κρατά προφυλακισμένο και χωρίς δίκη έναν κλόουν; Facebook Twitter

Ο Abu Saha έκανε έφεση κατά της πρώτης απόφασης κράτησής του τον περασμένο Μάρτιο, αλλά απορρίφθηκε.

Η Παλαιστινιακή Σχολή Τσίρκου, η οποία χρηματοδοτείται από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για τις κατηγορίες και έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωσή του.

Ο Saha εντάχθηκε στο σχολείο το 2007 ως φοιτητής και έγινε εκπαιδευτής στο τσίρκο το 2011. Ειδικεύεται στην εργασία με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, η χρήση της διοικητικής κράτησης επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που σχετίζονται με την ασφάλεια. Το Ισραήλ, ωστόσο, φυλακίζει επί χρόνια χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, χιλιάδες Παλαιστίνιους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το aljazeera.com υπάρχουν περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές σε καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Γιατί το Ισραήλ κρατά προφυλακισμένο και χωρίς δίκη έναν κλόουν; Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει δάνειο 35 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει δάνειο 35 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Στην όγδοη επίσκεψή της στην Ουκρανία, η φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Χ ότι θα συναντούσε ηγέτες στο Κίεβο για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων από «την ετοιμότητα για το χειμώνα στην άμυνα, έως την ένταξη [ΕΕ] και την πρόοδο στα δάνεια της G7»
LIFO NEWSROOM
Ο δήμαρχος της Μαζάν για τους βιασμούς της Ζιζέλ: «Η υπόθεση θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρή, κανείς δεν πέθανε»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ζητούν παραίτηση του δημάρχου της Μαζάν που δήλωσε «κανείς δεν πέθανε» για τους βιασμούς της Ζιζέλ

«Η υπόθεση θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρή, κανείς δεν πέθανε», δήλωσε ο δήμαρχος στο BBC - «Δέχθηκα καταιγισμό ερωτήσεων, δεν είμαι συνηθισμένος να μιλάω στον Τύπο», δικαιολογήθηκε
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Νέα καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Διεθνή / Βαριά καταγγελία κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: «Ήταν αηδιαστικός, γλοιώδης»

Στο γραφείο του εργάζονταν μόνο πανέμορφες γυναίκες, σαν μοντέλα - Ξεδιάντροπα προσέγγιζε τα θύματά του που ήταν εργαζόμενες στα Harrods, τις μετέθετε στον όροφό του και τις κακοποιούσε σεξουαλικά
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

Διεθνή / Μαρτυρία χειρουργού στον Λίβανο: «Έγινα ρομπότ» για να περιθάλψω τους τραυματίες 

«Σε μία νύχτα αφαίρεσα περισσότερα μάτια από ό,τι σε όλη την καριέρα μου», είπε άλλος γιατρός - Μάρτυρες μιλούν για πρωτοφανείς εικόνες με δεκάδες πολίτες να αιμορραγούν και να φθάνουν σωρηδόν στα νοσοκομεία
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Διεθνή / Λίβανος: Η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε «περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές»

Σφυροκόπημα από αέρος στον νότιο Λίβανο μετά την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολά Νασράλα πως το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή» τιμωρία μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών
LIFO NEWSROOM
WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Διεθνή / WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία Ισραηλ-Χαμας για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν

Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφεια και οι λεπτομέρειες για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα ανταλλαγούν με τους 64 ομήρους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια