Η αιώνια κουρασμένη από την ειδησεογραφία πτέρυγα της κοινωνίας ήδη σχολιάζει δυσαρεστημένη στα social media ότι βαρέθηκε με το Brexit, και τι μας αφορά εμάς τι έγινε στην Αγγλία και «αυτοί τι έκαναν για εμάς πέρσι που καιγόμασταν», ένα ατέλειωτο ώχ, μωρέ αφήστε μας στα timeline που μπορεί και να σε πείσει, αν μείνεις για ώρες μπροστά στην οθόνη.
Έξω, όμως, στο τρένο, ας πούμε, σταθμός Μοναστηράκι, κόσμος μιλάει στο κινητό με αγωνία. Η επαφή μας με Λονδίνο δείχνει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στους προνομιούχους. Εκεί σπουδάζουν ή έφτιαξαν τη ζωή τους φίλοι και συγγενείς, εκεί χτυπούν οι καρδιές σπιτιών και οικογενειών που λίγα χρόνια πριν έφυγαν από εδώ, όχι για shopping, αλλά για να βρουν δουλειά, να επιβιώσουν, να χτίσουν, ό,τι δεν ήταν δυνατό να σταθεί εδώ.
Τι σημαίνει για όσους Έλληνες διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η έξοδος από την Ε.Ε; Τι σημαίνει να έχει κανείς χρήματα σε τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας; Τι σημαίνει να σπουδάζει εκεί; Τι βλέπει σήμερα ένας Έλληνας στην Αγγλία; Εκείνο που μεταφέρεται από φίλους και γνωστούς είναι μία αίσθηση ρευστότητας. Το “what's next”, όπως χαρακτηριστικά λένε, με δυσκολία το προβλέπει κανείς. Εκείνα, όμως, που απασχολούν τους δικούς μας εκεί με σειρά προτεραιότητας είναι τα εξής:
- Στο πού θα κλειδώσει η διαφορά λίρας – ευρώ, ειδικά για όσους στέλνουν οικονομική βοήθεια στις οικογένειες τους στην Ελλάδα
- Στο τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων που μέχρι σήμερα κυμαίνονταν στις 9.000 λίρες τον χρόνο, ενώ τώρα με την έξοδο από την Ε.Ε., θα βρεθούν στις 20.000
- Στο αν θα έρθει ώρα που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την παραμονή και την εργασία τους εκεί
- Στο πώς – και κάθε φορά που επιστρέφουν στην Ελλάδα – θα αποδεικνύεται ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να μη δημιουργούνται επιπρόσθετα γραφειοκρατικά και επί της ουσίας προβλήματα
- Στο τι αλλάζει, από εδώ και στο εξής, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας και στο πώς θα καλύπτονται πλέον υγειονομικά.
- Στο αν θα υπάρχουν τροποποιήσεις, εξαιρέσεις ή ελαφρύνσεις για μικρομεσαίες ή μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις με χρόνια παρουσίας στη Μεγάλη Βρετανία και με σχετικά κερδοφόρο κύκλο δραστηριοτήτων.
Την ίδια στιγμή και με το τοπίο ακόμη απολύτως ομιχλώδες τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγράφουν τις επιπτώσεις του Brexit σε ό,τι αφορά το βρετανικό όνειρο των διακοπών στην Ελλάδα ή της αγοράς ενός ακινήτου στη βρετανική επικράτεια.
Τον μεν πρώτο, το όνειρο των διακοπών, δηλαδή, κάτω από τον ελληνικό ήλιο και δίπλα στα γαλανά νερά, στην παρούσα φάση ζημιώνεται από τις πιέσεις που δέχεται από το πρωί το αγγλικό νόμισμα. Αντίθετα, και αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία του, η αγορά ακινήτων αναμένεται να γεμίσει από ευκαιρίες. Φυσικά και δεν θα συμβεί το ίδιο με την τιμή του πετρελαίου και την αγορά καυσίμων, που τις επόμενες μέρες αναμένεται να βάλει φωτιά στις τσέπες των Βρετανών.
Και φυσικά, όταν η κουβέντα έρχεται στο κατά πόσο είναι ασφαλείς καταθέσεις και θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει αντιστοίχως ασφαλής απάντηση. Η χώρα για ένα τρίμηνο, τουλάχιστον, μπαίνει σε ένα νέο, απάτητο και καθόλου γνώριμο μονοπάτι…