Νέες απειλές για ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις εξαπολύει ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη του σήμερα στα Νέα. Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο το χτύπημα της φοροδιαφυγής για να αποφευχθούν αυτές οι νέες μειώσεις.
«Μέχρι σήμερα η προσαρμοστική προσπάθεια των Αρχών επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και πολύ λίγο στην περικοπή των διακριτικών δαπανών και στη βελτίωση της είσπραξης φόρων. Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις» λέει στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής έχει την αιτία της στα κεκτημένα συμφέροντα και στις ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις: «Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του»
Παράλληλα κάνει και την αυτοκριτική για τα λάθη του ίδιου το Ταμείου στο πρόγραμμα, τα οποία πάντως στον ίδιο δεν κοστίζουν τίποτα και δεν επιφέρουν καμία απειλή. «Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήλθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε».
Πάντως ο κ. Τόμσεν τίθεται και πάλι υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αναγνωρίζει επίσης την εντυπωσιακή πρόοδο της χώρας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.
σχόλια