Έστω και αν η αποχώρηση της Μ. Bρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προετοιμάζεται: οι μεταρρυθμιστικές του ιδέες, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν το ρόλο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκαλύπτει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», το οποίο επικαλείται γερμανική οικονομική εφημερίδα, θα επιδιωχθεί η πιστή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Επίσης, για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία προβλέπεται το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος.
Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρξουν και κίνητρα για να προχωρήσουν τα κράτη μέλη σε μεταρρυθμίσεις. Η εφαρμογή των λεγομένων «συστάσεων για τις επιμέρους χώρες» θα μπορούσε, σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, να συνδεθεί με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε..
Προβλέπεται ακόμα και η αλλαγή του ρόλου της Κομισιόν: Επειδή τελευταία ενεργεί πολιτικά, θα μπορούσαν να διαχωρισθούν τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών, την οποία θα αναλάβει μια ανεξάρτητη αρχή.
Αλλαγές προτείνονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία θα αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ο Σόιμπλε σχεδιάζει ένα ισχυρότερο ρόλο. Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με παροχή βοήθειας από τον ESΜ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει όμως ακόμα να αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για μια περαιτέρω ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να επικρατήσει νηνεμία. Αυτό τον καιρό ακούγονται φωνές από την Ιταλία και τη Γαλλία για ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, κάτι το οποίο η Γερμανία το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, όπως γράφει η Handelsblatt.