Ο Τσίπρας παραδέχτηκε πως είχε δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για το Plan B

Ο Τσίπρας παραδέχτηκε πως είχε δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για το Plan B Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
7

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην οποία και σχολιάσε όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ελληνικό χρέος μέχρι το Brexit αλλά και τα σενάρια Grexit, ενώ έκανε κι ιδιαίτερη αναφορά στο πώς αποτιμά ο ίδιος την θητεία και τα συναισθήματά του μέσα σε αυτή.

"Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία. Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης. Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία" σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος δήλωσε πως ψάχνει λύσεις στα προβλήματα αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως "δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου". "Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας" τόνισε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε και την ύπαρξη Plan B, το οποίο και είχε συζητήσει με τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: "Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του". Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση Plan B. "Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης" συμπλήρωσε.

 

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε βέβαια να ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση "ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ". Βέβαια αναγνώρισε πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και "για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη". "Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι" σημείωσε ο κ. Τσίπρας. "Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν. Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε" τόνισε. 

Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε επίσης πως το να είσαι πρωθυπουργός είναι διαφορετικό στην πράξη, απ' ό,τι νομίζει κανείς όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. "Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη". Χαρακτήρισε δε την Ευρώπη με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και "κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει". "Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά" παρατήρησε.

Όσον αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό την χαρακτηρίζει "ώριμη σκέψη" και σχετικά με τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά "δεύτερες και τρίτες σκέψεις", με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Χωρίς το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα"

 

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. "Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", είπε ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

Τι σχολίασε για COSCO και πώληση Ελληνικού 

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Έντονη επίθεση στην αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κριτική στη στάση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα άσκησε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς την "κόμμα διαμαρτυρίας" και προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για "βόλεμα" κομματικών, λέγοντας ότι "οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2", ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

 

Πλεονάσματα και επενδύσεις

 

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

 

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, "όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα". Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε.

Οι τηλεοπτικές άδειες


"Το "τέσσερις άδειες" προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το "τέσσερα". Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε."είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πολυσυζητημένο ζήτημα των αδειών.

 

"Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους. Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία." πρόσθεσε.

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα"Δεν έχει άδικο με την έννοια που η αριστερά αντιλαμβάνεται την εντιμότητα ή το πως η χώρα θα ήταν καλύτερα. Για τον αριστερό και την αριστερά ανεντιμότητα θα ήταν να μην γίνουν οι αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο, στην παιδεία ή να μην διοριστούν άτομα σαν τον Καρανίκα. Για την αριστερά η χώρα θα ήταν χειρότερα αν η οικονομία πήγαινε καλύτερα και είχε κυβέρνηση Σαμαρά. Από την στιγμή που έχει Σύριζα και ειδικά Τσίπρα, δεν μπορεί να είναι χειρότερα.
Έκανε μία διαπραγμάτευση που κόστισε περίπου 100 δις στον Έλληνα φορολογούμενο, γύρισε τη χώρα στην ύφεση, αλλά τώρα υπάρχει προοπτική ενώ με τον Σαμαρά δεν υπήρχε. Πληρώστε τώρα τον λογαριασμό βλάκες και μην λέτε πολλά.
"Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία"To οτι εσυ και η κομπανια σου το προκαλεσε ολο αυτο, γιατι δε το λες;
Και πολύ καλά έκανε για το Σχέδιο Β'!Είναι δυνατόν να μην υπήρχε σχέδιο να εφαρμοστεί στην πολύ πιθανή περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη; Γι'αυτό εννοείται πως αν πρέπει να κατηγορηθεί ο Τσίπρας είναι γιατί δεν το είχε ήδη έτοιμο αφού η εκλογή του ήταν σχεδόν σίγουρη.Αλήθεια υπάρχει χώρα στην ΕΕ που δεν έχει καταστρώσει σχέδιο σε περίπτωση δικής της αποχώρησης ή διάλυσης της ευρωζώνης...;
Το σχέδιο Β ήταν ένα σχέδιο που τρόμαξε και καλά τον Τσίπρα, το παρήγγειλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και δεν τόλμησε να το εφαρμόσει επειδή θα ήταν καταστροφικό. Αυτό λέγεται Plan B για σένα και τη συνομοταξία σου.
Σύντροφε Χλώριε δεδομένου ότι το Πλαν Μπι για δικτατορία του προλεταριάτου (καλή δικτατορία) τρόμαξε τον Αλέξη μας, ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές φέρνοντας μία καλύτερη συμφωνία από τους δοσίλογους που μας κυβερνούσαν σαράντα χρόνια. Σε περιμένω να γιορτάσουμε τη νίκη εδώ στα Κεντρικά. Φέρε σε παρακαλώ και τη πρώτη δόση του ΕΝΦΑ μαζί σου κι ελπίζω να έχει ξοφλήσει την εφορία σου γιατί σιχαίνομαι τις κατασχέσεις.
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει. Μόνο που το δικό της σχέδιο Β μάλλον δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό καθεστώς, κουπόνια, καταλήψεις νομισματοκοπείων και άλλα τέτοια "αριστερά".