Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να εξολοθρεύσει όλα τα τρωκτικά που ζουν στη χώρα

Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να εξολοθρεύσει όλα τα τρωκτικά που ζουν στη χώρα Facebook Twitter
11

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε το πρώτο πρόγραμμα ολοκληρωτικής εξόντωσης τρωκτικών και παρασίτων, με στόχο να έχουν εξολοθρευτεί όλα τα μη γηγενή ποντίκια, οπόσουμ και ερμίνες στη χώρα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, πρόκειται για είδη που βλάπτουν την βιοποικιλότητα και την οικονομία της περιοχής, αφού σκοτώνουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ντόπια πτηνά το χρόνο, όπως για παράδειγμα το εμβληματικό κίουι, (το πουλί - σύμβολο της χώρας), το οποίο εξολοθρεύεται με έναν ταχύτατο ρυθμό της τάξεως των 20 την εβδομάδα,  μειώνοντας ραγδαία τον συνολικό πληθυσμό κάτω από το όριο των 70.000.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η ζημιά που προκαλούν τα μη γηγενή είδη στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2,09 δισ. ευρώ) το χρόνο.

«Φιλοδοξούμε να έχουμε απαλλάξει όλες τις περιοχές της Νέας Ζηλανδίας από ποντίκια, οπόσουμ και ερμίνες μέχρι το 2050» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας John Key και πρόσθεσε: «Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει επιχειρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά αν δουλέψουμε όλοι μαζί σαν χώρα μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στη χώρα γίνεται ήδη εκτεταμένη χρήση ψεκασμών με το αμφιλεγόμενο βιοδιασπώμενο δηλητήριο 1080 καθώς και χρήση παγίδων στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, πολλοί επιδίδονται στο εξαιρετικά κερδοφόρο κυνήγι των οπόσουμ, αφού η γούνα τους είναι περιζήτητη.

Για τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Όκλαντ Mick Clout η μεγαλύτερη πρόκληση «θα είναι η εξολόθρευση των ποντικιών και των αρουραίων στις αστικές περιοχές, αλλά και η συνεργασία των κοινοτήτων στο φιλόδοξο, κυβερνητικό πρόγραμμα.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Ποιά τρωκτικά και ποιές κατσαρίδες... Κανένας τρόπος να απαλλαγούμε από τον Συριζα υπάρχει; Έπρεπε να είχαν τον Σύριζα οι Νεοζηλανδοί για να μάθουν τι θα πει η λέξη 'ζημιά'.
Ας τα εξολοθρέψουν. Όταν θα τους φάνε τα έντομα θα ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά και θα προσπαθούν να τα εξολοθρέψουν και αυτά. Η πιο σωστή λύση θα ήταν να εισάγουν ανταγωνιστικά είδη προς τα τρωκτικά, αλλά πάω και στοίχημα ότι μάλλον τα έχουν ήδη εξολοθρέψει εξού και ο τεράστιος αριθμός τρωκτικών.
Αυστραλοί κ νεοζηλανδοί έχουν μεγάλη παράδοση στο σπορ που λέγεται "πρώτα κάνουμε την βλακεία να φέρουμε ένα άσχετο είδος στην χώρα και μετά κάνουμε δεκάδες άλλες βλακείες γιά να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πρώτης".Δεν έχει σημασία αν τα τρωκτικά που τους ενοχλούν τώρα είναι γηγενή ή όχι. Αφού ήρθαν και εντάχτηκαν στο οικοσύστημα, το διαμόρφωσαν ήδη. Στην φύση δεν υπάρχει η έννοια του "δίκαιου". Δεν μπορείς κανείς να πει ότι αφού μερικά τρωκτικά ήρθαν σαν εισβολείς και έβλαψαν το οικοσύστημα, οφείλουν τώρα να το εγκαταλείψουν. Ακόμα και αν το εγκαταλείψουν, το οικοσύστημα δεν επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση.Το λάθος των νεοζηλανδών (και πολλών άλλων ανθρώπων) είναι ότι νομίζουν ότι η φύση τους ανήκει και μπορούν να την ελέγξουν. Η πραγματικότητα λέει, ότι δεν μπορούν. Ακόμα και αν εξοντώσουν όλα τα τρωκτικά, κάποιο άλλο είδος θα πάρει τον ρόλο των τρωκτικών. Με (πιθανότατα αρνητικές) συνέπειες που κανένας δεν ξέρει απο πριν.
"Δεν έχει σημασία αν τα τρωκτικά που τους ενοχλούν τώρα είναι γηγενή ή όχι. Αφού ήρθαν και εντάχτηκαν στο οικοσύστημα, το διαμόρφωσαν ήδη. Στην φύση δεν υπάρχει η έννοια του "δίκαιου".Δεν μπορείς κανείς να πει ότι αφού μερικά τρωκτικά ήρθαν σαν εισβολείς και έβλαψαν το οικοσύστημα, οφείλουν τώρα να το εγκαταλείψουν. Ακόμα και αν το εγκαταλείψουν, το οικοσύστημα δεν επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση."Δεν καταλαβαινω τι θελετε να πειτε:να αφησουμε την χωρα ως εχει διοτι το οικοσυστημα εχει ηδη διαταραχθει?...αν ναι, να σας θυμησω οτι αυτο δεν εγινε απο φυσικα αιτια (μεταναστευση κλπ) αλλα καθαρα ανθρωπινη εεε..παρεμβαση (πχ Ευρωπαιοι εξερενητες αθελα τους εφεραν τους αρουραιους στην χωρα,οι οποιοι κρυβονταν στα αμπαρια των πλοιων)σε ενα ευαισθητο και κλειστο οικοσυστημα με ιδιαιτερα και μοναδικα ειδη (το Kiwi πχ) που δεν ειχαν τετοιους επιθετικους εχθρους.Στην προκειμενη οποτε δεν ειναι το ζητουμενο να ελεγξουν την φυση, οσο να διορθωσουν τα λαθη του παρελθοντος. Αν γινει κατι τετοιο σε καποιο αλλο κλειστο οικοσυστημα, ας πουμε στα νησια της Μαδαγασκαρης, θα καθισουν οι ντοπιοι απραγοι επειδη η φυση δεν ειναι 'δικαιη' και να δουν τα νησια τους σιγα σιγα να καταστρεφονται(νησια που εχουν την συγκεκριμενη, ξεχωριστη πανιδα εδω και χιλιαδες χρονια)?? ή θα κανουν κατι γι'αυτο?
Οχι φυσικα, δεν μπορούμε - δυστυχώς - να αφήσουμε το οικοσυστημα στην τύχη του. Αλλά τα λάθη του παρελθόντος θα έπρεπε να μας έχουν διδάξει πολλά. Ή τουλάχιστον το σημαντικότερο: η φύση δεν ελέγχεται, γι' αυτό καλό είναι να προσέχουμε τι κάνουμε (και αυτό δεν ισχύει μόνο γιά την Νεα Ζηλανδία).Δεν έχω έτοιμες λύσεις γιά ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα στην άλλη άκρη του κόσμου. Στην θέση των νεοζηλανδών θα προσπαθούσα να αναλύσω πρώτα ακριβώς το τι συμβαίνει στο οικοσύστημα μου, πριν προχωρήσω σε ολοκληρωτικές λύσεις του τύπου "εξολοθρεύουμε τα τρωκτικά".
Δεν γίνεται αυτό. Τα έντομα είναι τροφή για τα τρωκτικά και τα τρωκτικά τροφή για γάτες,αλεπούδες και άλλα τέτοια ζώα. Αυτά με την σειρά τους είναι τροφή για κάποιο άλλο είδος. Έτσι είναι η αλυσίδα διατροφής της φύσης. Όταν εισαχθεί κάποιο καινούργιο είδος στην διατροφική αυτή αλυσίδα, το οικοσύστημα προσαρμόζεται ανάλογα αλλά η αλυσίδα αυτή δεν μπορεί να σπάσει εξολοθρεύοντας ένα είδος εντελώς. Αν οι Νεοζηλανδοί σκοτώσουν όλα τα τρωκτικά θα κάνουν παρέα με αυξημένο πληθυσμό εντόμων. Αν προσπαθήσουν να εξολοθρέψουν αυτόν τον πληθυσμό θα πάρει η μπάλα και χρήσιμα έντομα όπως π.χ είναι η μέλισσες. Χωρίς μέλισσες να κάνουν επικονίαση τα φυτά αδυνατούν να αναπαραχθούν. Με άλλα λόγια όποιος παρεμβαίνει στην φύση είναι χαμένος εκ των προτέρων.
Σοβαρά; Και πριν έρθει ο στόλος να μας φέρει τις αμερικάνικες κατσαρίδες, δεν είχαν τα ποντικάκια μας να φάνε κάτι άλλο; Από τους Αμερικάνους περίμεναν να ζήσουν;
Δεν ξερω πως θα υλοποιησουν το προγραμμα χωρις να βλαψουν αλλα εντοπια ειδη, αλλα αν το καταφερουν πιστευω η ισορροπια του οικοσυστηματος τους θα επανελθει γρηγορα...η φυση μπορει να επουλωνει τις πληγες της αν την αφησουμε/βοηθησουμε!