Μια έκθεση με στοιχεία για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) στο Βόρειο Καύκασο έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στη Ρωσία, με κάποιους κληρικούς να υπερασπίζονται την πρακτική.
Ομάδα της κοινωνίας των πολιτών εντόπισε πως η πρακτική της κλειτοριδεκτομής είναι κοινή μεταξύ των μουσουλμάνων σε ορεινά χωριά στο Νταγκεστάν και πως τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών κοβόταν σε κάποια πρωτόγονα σπίτια
Ο μουσουλμάνος ηγέτης της περιφέρειας Ismail Berdiyev πρότεινε πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε FGM αλλά αργότερα απέσυρε τη δήλωσή του. Όμως ένας ανώτερος ορθόδοξος χριστιανός ιερέας, ο Vsevolod Chaplin, τον υποστήριξε.
Σε μια δήλωσή του στο Facebook (στα ρωσικά), εξέφρασε τη συμπάθειά του για το μουφτή, και δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις του καθώς μετά το σχόλιό του θα αρχίσουν οι φωνές και η υστερία. «Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε διαφορετικές παραδόσεις - αλλά αυτό ποτέ δεν μας σταμάτησε από το να σεβόμαστε τις παραδόσεις των γειτονικών λαών», έγραψε.
Είπε επίσης πως η πρακτική δεν ήταν απαραίτητη για τις ορθόδοξες, χριστιανές γυναίκες επειδή «δεν είναι αμφιβόλου ηθικής ούτως ή άλλως», αλλά ενέκρινε τη δήλωση του μουφτή ότι ο Θεός είχε δημιουργήσει τη «γυναίκα έτσι ώστε να μπορεί να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδιά». «Ο φεμινισμός είναι ένα ψέμα του 20ου αιώνα», πρόσθεσε.
Ο Berdiyev, ο μουφτής του Βόρειου Καυκάσου, είχε πει νωρίτερα ότι η κλειτοριδεκτομή αποτελεί πρακτική σε ορισμένα χωριά στο Νταγκεστάν και ότι ήταν αναγκαίο να περιοριστεί η σεξουαλικότητα των γυναικών. «Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό εφαρμοζόταν σε όλες τις γυναίκες», δήλωσε ο ισλαμιστής κληρικός, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σταματά τις γυναίκες από το να γεννήσουν και υπάρχει λιγότερη ακολασία».
Μιλώντας αργότερα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είπε πως οι δημοσιογράφοι είχαν διαστρεβλώσει το «αστείο» του για να φανεί πως ο ίδιος υποστήριζε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Ορισμένοι χρήστες του Facebook άσκησαν έντονη κριτική απέναντι στη θέση του ιερέα. Ο Arik Elman είπε «δεν χρειάζεται να συμμερίζεσαι το Ισλάμ, ώστε να γνωρίζεις ότι η κλειτοριδεκτομή δεν είναι ένα κοινώς αποδεκτό μέρος της μουσουλμανικής παράδοσης, αλλά έχει φυλετικές ρίζες». Ο Igor Tetyuev τόνισε πως δεν είναι ρόλος του μοναχού να συζητά για τα σώματα των γυναικών, τους τοκετούς και τα παιδιά. Η Irina Gubernatorova είπε πως το «κάψιμο των αιρετικών στην πυρά και ο πνιγμός μαγισσών με σακιά ήταν επίσης αρχαίες και ένδοξες χριστιανικές παραδόσεις - θα επιστρέψουμε σ΄αυτές;".
Στην έκθεσή της (στα ρωσικά), η Πρωτοβουλία Ρωσικής Δικαιοσύνη (RJI) είπε ότι είχε πάρει συνέντευξη από πολλές γυναίκες στο Νταγκεστάν και ανακάλυψε ότι η κλειτοριδεκτομή ήταν διαδεδομένη σε ορεινά χωριά.
Ο ακρωτηριασμός - ο οποίος στο παρελθόν έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «παιδική κακοποίηση» - συνήθως διεξάγεται σε πρωτόγονες συνθήκες, χωρίς αναισθητικό, σε βρέφη και κορίτσια ηλικίας έως τριών ετών.
Γυναίκες ανέφεραν ανώνυμα στην έκθεση πως θεωρούσαν την πρακτική μέρος του μουσουλμανικού καθήκοντος για τις κόρες τους. Τα στοιχεία αναφέρουν πως συνήθως γίνεται αφαίρεση ή μερική αφαίρεση της κλειτορίδας και των χειλέων του αιδοίου. Αλλά η πιο ακραία μορφή με το ράψιμο του κόλπου όπου αφήνεται μια μικροσκοπική τρύπα, δεν εφαρμόζονταν.Τα κορίτσια είχαν υποστεί ψυχολογικό τραύμα, αιμορραγία και επώδυνες ουλές από την κλειτοριδεκτομή.
Η έρευνα αναφέρει πως το θέμα ήταν ταμπού στην κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία, όπου υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι αυτή που αποτελούν οι Άβαροι.
Ένας ανώτερος μουφτής από την Πνευματική Διοίκηση των Μουσουλμάνων της Ρωσίας, ο Rushan Abbyasov, κατονομάζει την πρακτική "ξένη ως προς την ισλαμική θεολογία". Είπε ότι δεν υπήρχε σαφής μουσουλμανική οδηγία σχετικά με τον ακρωτηριασμό και καμία απόδειξη ότι "τιθασεύει την επιθυμία".
Περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως πάνω από τρία εκατομμύρια γυναίκες κινδυνεύουν από την πρακτική η οποία έχει τεκμηριωθεί σε 30 χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Mε στοιχεία από το BBC
σχόλια