Έρευνα: Η Αθήνα είναι ο μοναδικός οικονομικός πνεύμονας της Ελλάδας- Χωρίς αυτήν οι κάτοικοι θα ήταν κατά 20% πιο φτωχοί

Έρευνα: Η Αθήνα είναι ο μοναδικός οικονομικός πνεύμονας της Ελλάδας- Χωρίς αυτήν οι κάτοικοι θα ήταν κατά 20% πιο φτωχοί Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
5

Η Αθήνα αποτελεί για την Ελλάδα τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα και χωρίς αυτήν οι κάτοικοι της χώρας θα ήταν κατά 20% πιο φτωχοί.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, που μελέτησε το ποσοστό εξάρτησης των οικονομιών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών από τις πρωτεύουσές τους. 

Η έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου που υπολόγισε πόσο θα μειώνονταν το ΑΕΠ ανά κάτοικο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, εάν δεν είχαν τις πρωτεύουσές τους, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς πρώτη στην κατάταξη αυτή βρίσκεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Γαλλία, τρίτη έρχεται η Τσεχία, στη συνέχεια η Πορτογαλία και ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η μόνη χώρα η οποία θα είχε αύξηση (!) του ΑΕΠ της κατά +0,2% ανά κάτοικο, χωρίς την πρωτεύουσά της, είναι η Γερμανία. Αυτό οφείλεται στο ότι η Γερμανία είναι μία αποκεντρωμένη χώρα και το Βερολίνο συνεισφέρει μόνο κατά 4% στο γερμανικό ΑΕΠ, καθώς η γερμανική οικονομία βασίζεται σε ένα ομοσπονδιακό οικονομικό μοντέλο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου, τα οποία επικαλείται σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, και στην περίπτωση της Γαλλίας η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Χωρίς το Παρίσι και την πυκνοκατοικημένη ιστορική και διοικητική περιοχή του, Ιλ ντε Φρανς, ο κάτοικος της Γαλλίας θα ήταν κατά 15% φτωχότερος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, το ένα πέμπτο των Γάλλων κατοικεί στην Ιλ ντε Φρανς, το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του εθνικού ΑΕΠ.

 Άλλο ένα χτυπητό παράδειγμα είναι η Μ. Βρετανία, οι κάτοικοι της οποίας ψήφισαν πρόσφατα υπέρ του Brexit, όμως περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ παράγεται στο Λονδίνο και συνεπώς χωρίς το Λονδίνο, το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν μειωμένο κατά 11,2%.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δηλαδή εμείς στην Αθήνα στηρίζουμε την οικονομία και παράγουμε χρήμα για να ζει και η περιφέρεια.Και συγχρόνως ζούμε μέσα στη μόλυνση, το έγκλημα, την ανασφάλεια, την κούραση, το στρες, την κίνηση, τη βρωμιά, τα δακρυγόνα, τις απεργίες, την ένταση, την πίεση.Μας λες και μαλάκες μπορώ να σου πω.
Άραγε, η αποκέντρωση είναι πλέον επιβεβλημένη ανάγκη, και όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και κοινωνικοπολιτισμικούς. Η Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση των αστικών της κέντρων και αποβολή του επαρχιώτικου/πρωτευουσιάνικου χάσματος.