Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων της

Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων της Facebook Twitter
Γυναίκα αφήνει λουλούδια στο υποκατάστημα της MARFIN EGNATIA BANK στην Σταδίου 23 όπου δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν τον θάνατο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από ρίψη μολότοφ κατά την διάρκεια διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. (Φωτογραφία αρχείου- ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
4

Για αύριο έχει προσδιοριστεί η έναρξη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της δίκης για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων και για την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, επιθέσεις που είχαν γίνει κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010.


Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθονται ο Θεόδωρος Σίψας 34 ετών, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, δράστης της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, και ο 34χρονος Παύλος Αντρέεβ, που φέρεται υπαίτιος για την επίθεση στον "Ιανό" μαζί με άλλους τρεις άγνωστους δράστες.


Έξι χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα που είχαν σημαδέψει το ογκώδες συλλαλητήριο για την εισαγωγή της χώρας σε καθεστώς μηχανισμού στήριξης και μετά από αρκετές αναβολές της δίκης, οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στο δικαστήριο αναμένοντας να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τον φρικτό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη εντός του φλεγόμενου καταστήματος της τράπεζας.


Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.


Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών δέχεται ότι: «Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους... ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "MARFIN-EGNATIA BANK", και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη» και ο τραυματισμός πολλών άλλων.


Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.


Ο κ. Σίψας από την αρχή της δίωξης του αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας βάσει των οποίων παραπέμφθηκε για τον εμπρησμό. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, ο κατηγορούμενος ουσιαστικά "στοχοποιήθηκε" από τις διωκτικές αρχές λόγω των πολιτικών απόψεων του, με «μοναδικό στοιχείο σε βάρος του» μία ανώνυμη επιστολή, ενώ επισημαίνονται «σοβαρότατες παρατυπίες» και αγνόηση καταθέσεων, φωτογραφιών και βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να βρίσκεται πολύ μακρύτερα από την τράπεζα την επίμαχη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης.


Μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή ή μη, με την εισαγγελική λειτουργό να τάσσεται υπέρ της κράτησης του και τον ανακριτή να θεωρεί πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προφυλάκιση. Την θέση του ανακριτή είχε υιοθετήσει και το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που είχε κληθεί να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα, και έτσι ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Ελλάδα / Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Η Ένωση απαντά σε «δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν το γεγονός αυτό, με την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Εν όψει της δίκης για την Marfin και του αιτήματος για απονομή δικαιοσύνης (που σημαίνει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι και, εφόσον κριθούν ένοχοι, να τιμωρηθούν), μου προξενεί εντύπωση η απόλυτη σιωπή για τις άλλες δυο δίκες για την υπόθεση: έχουν ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, η διευθύντρια και ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος και εκκρεμεί η δίκη τους στο Εφετείο. Επίσης, μετά από στοιχεία που προέκυψαν στη δίκη αυτή, έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας, τα εκτελεστικά μέλη του τότε ΔΣ και άλλα 10 στελέχη από το περιφερειακό δίκτυο, τη διεύθυνση ασφαλείας και την τεχνική υπηρεσία. Οι δύο αυτές άλλες ανοιχτές δίκες περιστρέφονται γύρω από το εξής θέμα: ο πρώτος υπαίτιος για τους θανάτους είναι αυτός που πέταξε τη μολότωφ και έβαλε τη φωτιά. Επίσης, μπορεί να είχε και συνεργούς - και είναι κι αυτοί συνυπαίτιοι. Αλλά εκτός από αυτούς, που πρέπει να τιμωρηθούν, ευθύνες έχουν και όσοι με κατάχρηση της θέσης τους και του διευθυντικού τους δικαιώματος παραβίασαν την εργατική και άλλη κείμενη νομοθεσία έχοντας τους εργαζόμενους κλειδωμένους σε ένα κτίριο (με απειλή απόλυσης εάν έφευγαν, παρά τα εν εξελίξει επεισόδια), χωρίς κανένα μέτρο πυροπροστασίας (και με ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν πυρασφάλεια), σε ένα κτίριο χωρίς έξοδο κινδύνου και οδό εκκένωσης (πάλι κατά παράβαση του νόμου). Η δικαιοσύνη (και ορθώς) ερευνά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η δημόσια συζήτηση είναι περιέργως μονόπαντη.
Να πιάσουν τους πραγματικούς ενόχους. Με πειστήριο μία ανώνυμη επιστολή, το μόνο που φαίνεται να γίνεται είναι να δίνουν στη δικαίως εξαγριωμένη κοινή γνώμη κάποιον να κατηγορήσει.
Εχεις διαβάσει τη δικογραφία; Ή υπάρχει κανένας ένοχος που λέει "εδώ είμαι πιάστε με, θέλω να σαπίσω στη φυλακή"; Ποινικές διώξεις δεν ασκούνται με βάση ανώνυμες αποστολές.
Μόνο 6 χρόνια αργότερα η δίκη. Τουρμπο η Δικαιοσύνη! Αν και πιστεύω πολιτική απόφαση ήταν περισσότερο η αναβολή της δίκης τόσα χρόνια. Τελος παντων. Μακαρι να επιβληθει άξια ποινή στους "επαναστάτες". Δικαστές κάντε την δουλειά σας... επιτελέστε σωστά το λειτούργημα σας!