Σε ένα απέραντο νεκροταφείο με σωσίβια προσφύγων μετέτρεψαν δεκάδες εθελοντές την πλατεία έξω από το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η υπενθύμιση προς τους πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη αλλά και απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο των κινδύνων που διατρέχουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν κάπου που θα είναι τελικά ασφαλείς.
Η κίνηση των μελών μη κυβερνητικών κι ανθρωπιστικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν για να αφήσουν εκεί 2.500 σωσίβια, τα οποία φόραγαν πρόσφυγες ανάμεσα και 625 παιδιά που ταξίδευαν από την Τουρκία στην Χίο, συμπίπτει χρονικά με την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την προσφυγική κρίση παγκοσμίως.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Migrant Voice, η World Vision και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάστηκαν για την έκθεση αυτή, την οποία ονόμασαν "νεκροταφείο σωσιβίων" για να επισημάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να μεταβούν στην Ευρώπη.
"Αυτά τα σωσίβια, που έρχονται για πρώτη φορά στην Μεγάλη Βρετανία, είναι μια οπτική υπενθύμιση των μαρτυρίων και των κινδύνων που υπομένουν χιλιάδες πρόσφυγες και της ανάγκης για συλλογική μαζική ανταπόκριση, υπευθυνότητα και ασφαλείς διόδους" αναφέρει το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας της εγκατάστασης Snappin' Turtle Productions.
Η ΜΚΟ Women for Refugee Women σχολιάζει πως τα σωσίβια αντιπροσωπεύουν τις ζωές που έχουν χαθεί. "Την ημέρα ακριβώς που γίνεται η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ρωτάμε τους πολιτικούς: 'Πόσοι ακόμη άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα;'" καταλήγει σχετική ανακοίνωση.
Η UNHCR υπολογίζει ότι 6.940 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν κι αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Αυγούστου 2016. "Ελπίζουμε ότι αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να προτρέψουν υπέρ των σταθερών λύσεων" δήλωσε ο Σανζ Σρικαντάν, επικεφαλής πολιτικής στην Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης.
Οργανώσεις αρωγής καλούν συχνά τη Βρετανία να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες αλλά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την πολιτική που ακολουθεί η χώρα της. Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα όλων των χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, και θα ταχθεί υπέρ της «μείωσης των ανεξέλεγκτων μετακινήσεων πληθυσμών» σε συνδυασμό με μέτρα προκειμένου οι πρόσφυγες να διευκολύνονται να αιτούνται άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φθάνουν.
σχόλια