Πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων: Δικαίωμα και υποχρέωση μας να ασχολούμαστε με τα μισθολογικά

Πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων: Δικαίωμα και υποχρέωση μας να ασχολούμαστε με τα μισθολογικά Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
5

Οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Νικόλαος Σακελλαρίου, Βασιλική Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν, ότι «δικαιούνται και υποχρεούνται» να ασχολούνται με τα μισθολογικά των δικαστών, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια και «πρέπει, επιτέλους, αυτό να σταματήσει».

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση των τριών προέδρων, έχει ως εξής:

 

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί Πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά, με τους τότε Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

 

Η προσπάθεια ορισμένων Πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

 

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».

 

 
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία στη LiFO: Δώρισαν σπίτι 52 τμ στον ανάπηρο γιο τους αλλά κινδυνεύουν να το χάσουν από εξοντωτικό πρόστιμο

Ελλάδα / Καταγγελία στη LiFO: Δώρισαν σπίτι 52 τμ στον ανάπηρο γιο τους αλλά κινδυνεύουν να το χάσουν από εξοντωτικό πρόστιμο

Το χρονικό της υπόθεσης - Η οικογένεια, νιώθοντας την αδικία, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο αλλά η προσφυγή τους απορρίφθηκε - Το πρόστιμο απειλεί τώρα τη μοναδική περιουσία του 25χρονου, αφού η οικογένεια αδυνατεί να το πληρώσει
LIFO NEWSROOM
«Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Ελλάδα / «Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Mετά από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό - Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"**2. Oι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Τα σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη και με την κατάστασή τους γενικά καθορίζονται με ειδικούς νόμους."Το πόσο ανάλογες είναι σε μια χώρα που οι αποφάσεις που δεν αφορούν τους μισθούς των δικαστικών θέλουν κάτι χρόνια από τα χρόνια της εκδίκασης ας το συμπεράνουμε εμείς που κάνουμε επάγγελμα και όχι λειτουργημα και που δεν πρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς. Γιατί σε όλους εμάς ο βασικός είναι 560 νομίζω. Όσα παίρνουν οι δικαστές με κύρος για να περαστούν στις εκλογές του συλλόγου βατραχανθρωπων αντί να γράψουν καμιά απόφαση.
Οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι θεματοφύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και το τελευταίο που έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να παζαρεύουν τη δικαιοσύνη εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχουν λόγια. Ειλικρινά είναι θλιβερό. Απογοήτευση. =============
Εντάξει, το 88 του Συντάγματος λέει ότι παίρνουν αποδοχές ανάλογες του λειτουργήματός τους, αλλά αυτοί το έχουν κάνει λάστιχο αυτό το άρθρο στο παρελθόν και αποφάσιζαν αυξήσεις για τους εαυτούς τους.
Έχω την εντύπωση ότι το λεγόμενο "Μισθοδικείο" που προβλέπεται από το Σύνταγμα και αποφασίζει σε υποθέσεις που αφορούν τις αποδοχές των δικαστών αποτελείται, κατά πλειοψηφία από μη Δικαστές (καθηγητές Πανεπιστημίου και Δικηγόρους).