Η Νορβηγία ήθελε να προσφέρει ένα βουνό ως "δώρο" στη Φινλανδία, αλλά το σύνταγμα δεν το επιτρέπει

Η Νορβηγία ήθελε να προσφέρει ένα βουνό ως "δώρο" στη Φινλανδία, αλλά το σύνταγμα δεν το επιτρέπει Facebook Twitter
2

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αντιστάθηκε στις λαϊκές πιέσεις και αποφάσισε τελικά να μην προσφέρει στη Φινλανδία ένα βουνό ως δώρο για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

 

Οι κάτοικοι της βόρειας Νορβηγίας είχαν προτείνει να δωρίσουν το βουνό Χάλτι, με υψόμετρο 1.361 μέτρα, στους καλούς γείτονες Φινλανδούς για να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα "γενέθλια" της χώρας. Απώτερος στόχος ήταν να διορθωθεί μια γεωγραφική "αβλεψία", επειδή το ψηλότερο σημείο της Φινλανδίας (1.324 μέτρα) βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Χάλτι και όχι στην κορυφή του.

 

Προς μεγάλη απογοήτευση των 17.000 Νορβηγών και Φινλανδών που στήριξαν την εκστρατεία αυτή μέσω του Facebook, νομικά και συνταγματικά κωλύμματα δεν επιτρέπουν στο Όσλο να αποδείξει τη γενναιοδωρία του.

 

"Αυτή η δημιουργική πρόταση βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινή γνώμη. Την χαιρετίζω και διακρίνω σ' αυτήν μια σαφή ένδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ Νορβηγίας και Φινλανδίας", γράφει η Νορβηγή πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε επιστολή της προς τον δήμαρχο της κοινότητας Κάφγιορντ, τον Σβέιν Λέιρος, που είχε την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών. Οι αλλαγές των συνόρων "εγείρουν σύνθετα νομικά ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με το Σύνταγμα της Νορβηγίας" το οποίο εγγυάται το "αδιαίρετο" της χώρας, εξήγησε η Σόλμπεργκ. "Θα σκεφτούμε κάποιο άλλο κατάλληλο δώρο για τα γενέθλια της Φινλανδίας", πρόσθεσε.

 

"Απογοητεύτηκα, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι η απόφαση εξαρτάται από την πρωθυπουργό", είπε ο Λέιρος. Όμως ο συνταξιούχος Νορβηγός χαρτογράφος Μπγιορν Γκέιρ Χάρσον, ο άνθρωπος που κίνησε αρχικά το ζήτημα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν το βάζει κάτω και δεν θα δεχτεί το "Όχι" ως απάντηση.

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, η παραχώρηση της κορυφής του βουνού Χάλτι στη Φινλανδία θα σήμαινε ότι το μέγεθος της χώρας θα αυξανόταν κατά μια έκταση ίση με το ένα τρίτο ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Θα αρκούσε να μετακινηθούν τα σύνορα κατά 31 μέτρα, πρόσθεσε ο Χάρσον. Η διατύπωση του Συντάγματος για το αδιαίρετο της χώρας, υποστήριξε, αντικατοπτρίζει τους φόβους που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα ότι η Νορβηγία θα μπορούσε να κατακερματιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις, όχι την πιθανότητα να χάσει λίγα τετραγωνικά μέτρα σε μια άγονη οροσειρά της Αρκτικής.

 

Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου 1917.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτή είναι η διαφορά του να συνορεύεις με πολιτισμένους Ευρωπαίους αντί για κράτη σαν την Τουρκία που δεν τρέφουν σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες...Οι μεν επιθυμούν να χαρίσουν μία κορυφούλα που τους ανήκει, οι άλλοι διεκδικούν ολόκληρο το Αιγαίο που δεν τους ανήκει.Πώς άραγε θα ήταν ο πολιτισμός μας αν συνορεύαμε π.χ. με τη Γαλλία και την Ελβετία αντί για Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία κτλ; (Το σχόλιό μου είναι καθαρά φιλοσοφικό-πολιτισμικό και σε καμία περίπτωση ρατσιστικό. Αναφέρομαι σε κράτη, όχι σε ανθρώπους. Απλά αναρωτιέμαι για τη νοοτροπία της σύγχρονης Ελλάδας αν είχε προλάβει το τρένο της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και της Βιομηχανικης Επανάστασης αντί να είναι υπόδουλη 4 αιώνες σε γείτονες που δεν εξαίρονται ιδιαίτερα για την πνευματική τους συνεισφορά τους τελευταίους αιώνες)
Μ'αρέσει που και οι δύο μιλάτε για τους άλλους. Τους απολίτιστους.Αντε λοιπόν, τι κάθεστε, κάντε μια καμπάνια να χαρίσουμε ένα βουνό στην Αλβανία. ή ένα νησάκι στην Τουρκία.Άντε να σας δω εσάς τους πολιτισμένους!