H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως το "Σκιαπαρέλι" συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη

H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως το "Σκιαπαρέλι" συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη Facebook Twitter
1

Η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Σκιαπαρέλι συνετρίβη την Τετάρτη στην επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε σήμερα ο Τιερί Μπλανκάρ, ο υπεύθυνος των προσεδαφίσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).


Η ESA, που δεν είχε καμία πληροφορία για την τύχη του Σκιαπαρέλι εδώ και δύο ημέρες, έμαθε το δυσάρεστο νέο χάρη σε μια φωτογραφία που τράβηξε το αμερικανικό σκάφος MRO, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Το Σκιαπαρέλι "έφτασε στην επιφάνεια του Άρη με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι προβλεπόταν", εξήγησε ο Μπλανκάρ.


Οι φωτογραφίες που έλαβε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA δείχνουν ότι η διαστημοσυσκευή έπεσε με ταχύτητα από ύψος 2-4 χιλιομέτρων και καταστράφηκε με την πρόσκρουσή της στην επιφάνεια του Άρη.


Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρώπη αποτυγχάνει σε μια αποστολή διαστημικής συσκευής στον Άρη, 13 χρόνια μετά το Beagle 2 με το οποίο χάθηκε κάθε επαφή μετά την κάθοδό του προς τον πλανήτη.


"Προσγειώθηκε ουσιαστικά στο προβλεπόμενο σημείο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων", εξήγησε ο Μισέλ Ντενίς, ο διευθυντής επιχειρήσεων πτήσης της αποστολής ExoMars. Στη φωτογραφία της NASA φαίνεται μια λευκή κηλίδα, που μάλλον πρόκειται για το αλεξίπτωτο του Σκιαπαρέλι. Δύο χιλιόμετρα μακρύτερα διακρίνεται μια μαύρη κηλίδα, πιο γωνιώδης, που προφανώς είναι η διαστημοσυσκευή.


Η μαύρη κηλίδα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του ακέραιου Σκιαπαρέλι, κάτι που σημαίνει ότι η συσκευή έσπασε, εξήγησε ο Ντενίς.


Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον Μπλανκάρ, είναι να εξερράγησαν οι δεξαμενές καυσίμων του Σκιαπαρέλι τη στιγμή της πρόσκρουσης.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Τech & Science / Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια