ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
3.11.2016 | 18:21

Πληθυντικός ευγενίας και μ...ς τούμπανα.

Είμαι 25 χρονών και μερικοί έξυπνοι επιμένουν να μου μιλάνε στο πληθυντικό όταν πάω σε υπηρεσίες και τράπεζες ή για ψώνια, λες και είμαι 70 χρονών. Αρκετές φορές έχω φτάσει σε φάση όπου απαίτησα να μου μιλάνε στον Ενικό, και φυσικά το έκαναν. Να το ξέρω άμα μοιάζω με 70αρη δηλαδή. Και να φανταστείτε ότι φίλοι και συγγενείς μου λένε ότι δείχνω 18-20. Είναι γελοίο αυτό που κάνουν και μου χαλάει η διάθεση.
17
 
 
 
 
σχόλια
Σε εμάς στη δουλειά το μεγάλο αφεντικό είναι 70+ χρονών και ζούσε για 35 χρόνια στην Σουηδία (όπου έκανε και τα λεφτά), από την πρώτη στιγμή του μίλησα στον πληθυντικό και μου είπε πως στην Σουηδία όταν τους μιλάς στον πληθυντικό θεωρούν πως τους ειρωνεύεσαι & τους "δουλεύεις" ή είσαι γενικά μαλάκας και υποτακτικός - δούλος. Λέει πως αυτές οι τυπικότητες έχουν καταργηθεί εκεί.
συγνώμη αλλα ο πληθυντικός σε εναν ανθρωπο που μοιάζει ενήλικας ειναι θεμα ευγένειας! οχι θεμα ηλικίας! και εμενα 20 χρονων μου μιλούσαν στον πληθυντικο οπως και τωρα στα 22! απλα αδιαφορω, βεβαια μου φαίνεται παράξενο αλλα δεν πιστευω κιολας οτι φαίνομαι μεγαλος! ουτως η άλλως ολοι μου λενε οτι μοιάζω μικρότερος (ειδικα οταν ξυρίζομαι) ! κοπελια εισαι οτι νιωθεις και οτι πιστεύεις! και εγω στον πληθυντικό θα σου μιλούσα εκτος αν ερχόμουν να στην πέσω... λεμε τωρα!
Γελοίοι κι αλητήριοι, αγαπητέ μου!Άκους εκεί να σας μιλάνε στον πληθυντικό, οι αγενέστατοι. Μα καλά, τρόπους δεν έχουν; Σε στάνη μεγάλωσαν; Κάτι τέτοια ακούω κι αντιλαμβάνομαι ότι η κοινωνία μας έχει πάρει το δρόμο το στραβό. Κι η παιδεία το ίδιο. Απαράδεκτα πράγματα.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ πληθυντικό για να μη μου ξεφεύγουν βρισιές. Όπως και να έχει μου ακούγεται γελοίο να λέω:''Κύριε μαλάκα μου, που πάτε πρωί πρωί χωρίς να βγάζετε αλάρμ''.Προσωπικά όχι μόνο μιλάω στον πληθυντικό αλλά σκέφτομαι και στον πληθυντικό πολλούς ανθρώπους. Και η εικόνα σου μυαλό μου δεν είναι καθόλου αφύσικη μήτε επιτηδευμένη. Θα έλεγα πως έχει ροή φυσικότητας.
Χμμμ.. κάπως έτσι ένιωσα όταν προ τριετίας νεαρός της ηλικίας σου μου προσέφερε τη θέση του στο μετρό.Ακους εκεί ο ευγενέστατος τσόγλανος! Δεν προλαβαίνεις να σαρανταρίσεις και σ' αρχινάνε στα "καθίστε κύριε"..Πέρα από την πλάκα, ναι μεν ο πληθυντικός ευγενείας είναι ξενόφερτη συνήθεια με γελοιωδέστατη καταγωγή που εισήχθη μόλις τον περασμένο αιώνα, αφετέρου δε στον πληθυντικό σου μίλησαν, δεν σε είπαν καμπούρη.
Scroll to top icon