ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

O Tρουντό στέλνει το πιο θερμό συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κάστρο και προκαλεί αντιδράσεις

O Tρουντό στέλνει το πιο θερμό συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κάστρο και προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
6


 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό ενός «σπάνιου ηγέτη» χθες Σάββατο, ωστόσο επικρίθηκε στις ΗΠΑ και στη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του.

Ο Φιντέλ, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, είχε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς εχθρούς. Το μήνυμα του Τρουντό για τον εκλιπόντα πρώην ηγέτη της επανάστασης της Κούβας ήταν αισθητά πιο θετικό από εκείνα των περισσότερων άλλων δυτικών ηγετών, οι οποίοι είτε καταδίκασαν την πολιτική του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απέφυγαν διακριτικά το ζήτημα.

Όμως ο Τρουντό αναφέρθηκε με θέρμη στη βαθιά φιλία του εκλιπόντα πατέρα του με τον Κάστρο και τη δική του συνάντηση με τους τρεις γιους του Φιντέλ και τον αδελφό του - τον Ραούλ, τον νυν πρόεδρο της Κούβας - κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νήσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον "Κομαντάντε"», ανέφερε ο Τρουντό στο μήνυμά του.

Χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο μια μορφή «μεγαλύτερη κι από τη ζωή», έναν «θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα».

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τρουντό, του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Έλιοτ Τρουντό, στην κηδεία του το 2000. Το 1976, ο Τρουντό ο πρεσβύτερος είχε γίνει ο πρώην ηγέτης ενός κράτους μέλους του NATO που επισκέφθηκε την Κούβα μετά την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε φωνάξει το σύνθημα «ζήτω ο Κάστρο!».

 «Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά στο μήνυμά του χθες.

 Ο Τρουντό δεν είδε τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κούβα νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Ο τόνος του μηνύματος του πρωθυπουργού του Καναδά έγινε αντικείμενο χλευασμού από Aμερικανούς πολιτικούς, ιδίως από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έναν Ρεπουμπλικάνο με καταγωγή από την Κούβα που εκλέγεται στη Φλόριντα.

«Αυτή είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ' αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή», έγραψε ο Ρούμπιο στοTwitter.

Περιπαίζοντας τον Τρουντό, Kαναδοί χρήστες έσπευσαν να αναρτήσουν κάθε λογής νεκρολογίες με το hashtag #TrudeauEulogies, σε θετικό τόνο και χωρίς καμιά κριτική, ακόμη και για τον Νταρθ Βέιντερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς, μια χώρα που επί μακρόν συγκαταλεγόταν στους - λιγοστούς μέχρι πριν από κάποια χρόνια - συμμάχους της Αβάνας στη Δύση, φιλοξένησε τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του Βατικανού, οι οποίες οδήγησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι σχέσεις των οποίων παρέμεναν εχθρικές από την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

6

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Μείνε στις φωτογραφίες και στα εξώφυλλα αγοράκι.... Φεμινιστής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γκει αλλά ο Κάστρο ήταν θρυλικός επαναστάτης. Sure.
Ο Τρουντό, όπως και για το θεμα του ΙΣΙΣ κάνει το λάθος να πιστεύει πως οι φιλελεύθερες ευαισθησίες του είναι καθολικές παγκοσμίως και πως μπορεί να χαιδευει τα αυτιά των πάντων χωρίς λόγο ανησυχίας. Είναι λογικό καθως γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια από της ποιο ελεύθερες και ανεκτικές χώρες του πλανήτη, γιος ενός φιλελεύθερου πρωθυπουργού.Είναι τυχερός και προνομιούχος σε αυτό.Εμείς που ζούμε σε λαικιστικες χώρες και βλέπουμε καθημερινά τις συνέπειες των ψήφων των συμπολιτών μας, δεν μπορούμε δυστυχώς να ταυτιστούμε. Με την έξαρση της ακροδεξιάς στη Δύση και το φλερτ με την αριστερα σε κάποιες χωρες (που δεν εχουν δει απο κοντά την Κούβα), θα περίμενε κανείς ο πρωθυπουργός του Καναδά να καταδικάσει τα απολυταρχικά καθεστώτα και να υπερασπιστεί την Αστική Δημοκρατία. Εκει μπορεί να είναι δεδομένη, στον υπόλοιπο κόσμο δυστυχώς δεν είναι.
Τι ακριβώς σε πειραξε αγαπητέ; Το λαικιστικές χώρες ή που μίλησα για συνέπειες της ψήφου των συμπολιτών μου;Να το θέσω αλλιώς, όταν οι Κουβανοί πανηγυρίζουν το θάνατο ενός αιμοσταγή Δικτάτορα και οι Έλληνες το χαμό ενός επαναστάτη, ΕΓΩ μπορώ να διακρίνω ποια χώρα ανήκει στον 1ο και ποια χώρα ανήκει στον 3ο κόσμο.