Με ένα ακόμη επικριτικό άρθρο επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος, με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας. Αυτή τη φορά είναι το περιοδικό Focus που εκφράζει αμφιβολίες για την ανάκαμψη της χώρας και κατηγορεί την Αθήνα ότι χειραγωγεί με απειλές και τεχνάσματα την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλλε, «Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος αυτού του άρθρου που αναφέρει ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» τον στόχο επιστροφής στις αγορές το 2014, δεδομένου ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%.
Υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει του στόχους της με απειλές, τεχνάσματα και τακτικισμούς. Σε ό,τι αφορά στις απειλές αναφέρονται οι δηλώσεις Βενιζέλου για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα. Υπογραμμίζεται επίσης η δήλωση Βενιζέλου ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας συνιστά απειλή για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Ως «τέχνασμα» το Focus θεωρεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες». Τονίζεται ότι η Αθήνα έλαβε περίπου 2,6 δισ. μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και σημειώνεται: «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπογραμμίζεται.
Οι «τακτικισμοί» αφορούν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015. «Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός και εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας», παρατηρεί το Focus.
Σημειώνει επίσης το περιοδικό ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της. Το δημοσίευμα επικαλείται «παρατηρητή της κρίσης», που δεν κατονομάζει, ο οποίος εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση», καταλήγει ο παρατηρητής.