Την ικανοποίησή του για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για περισσότερες φοροελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα μέχρι το 2027.
Η Ελλάδα «πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τίτλο «Σύγχρονα - Δίκαια - Αποτελεσματικά».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτό που έχει πετύχει η χώρα «είναι αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», κάνοντας λόγο για δικαίωση της φορολογικής πολιτικής. Όπως εκτίμησε, το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής «θα είναι ορατό σε όλους».
Κληθείς από τη δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη να σχολιάσει την ευρεία αποδοχή της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φορολογικής και τελωνειακής απάτης, εξαίροντας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια. «Τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής. Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 να προγραμματίσουμε και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων και θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Αυτή η πολιτική επιστρέφει το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν ήδη 12 μειώσεις φόρων, συμπληρώνοντας ότι «με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων η χώρα έχει πια οροφές δαπανών». «Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα, ναι, μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Έχει σημασία να φανεί ότι αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα ότι αποδίδουν μόνιμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Και στη μεσαία τάξη, οι μισθωτοί έχουν δει φορολογικές μειώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους μέχρι το 2027. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή των μέτρων το 2025. Είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Έχουμε πάρει και έκτακτα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα διυλιστήρια. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα τα οποία δεν μας αρέσουν κατά κανόνα. Μας αρέσουν τα διαρθρωτικά».