Μία άγνωστη ηχογράφηση της Λένας Πλάτωνος με το συγκρότημα Ένοχο Λα

Μία άγνωστη ηχογράφηση της Λένας Πλάτωνος με το συγκρότημα Ένοχο Λα Facebook Twitter
1

 

Το 1985 η Λένα Πλάτωνος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα όλο συστολή από τον 20χρονο Βλάση Ταβαμπή. Της είπε ότι είχε μία μεταφυσική εμπειρία με τις Μάσκες Ηλίου της, που είχαν βγει την προηγούμενη χρονιά, και αν ήθελε να τον ακούσει κάποια στιγμή, εφόσον κι ο ίδιος έφτιαχνε τραγούδια.

 

Έδωσαν ραντεβού ένα βράδυ που έβρεχε καταρρακτωδώς. Η Πλάτωνος άνοιξε την πόρτα της κι αντίκρισε έναν νέο με μαύρη μακριά καμπαρντίνα και χρυσά στρογγυλά γυαλιά, με ύψος πάνω από 1.90! Κι αν είναι κάνας serial killer αυτός τώρα; σκέφτηκε με λίγο φόβο. Ο Ταβαμπής κρατούσε ένα σακίδιο γεμάτο βιβλία του κοινού τους φίλου, ποιητή Γιώργου Βολουδάκη. Της χάρισε ένα. Όταν άρχισε να της μιλάει για την εξω-αισθητική, πραγματικά αξιοπερίεργη, εμπειρία του, η Λένα ''είδε'' έναν άνθρωπο βαθύ, καλλιεργημένο και με ευαισθησία στα γλωσσικά ζητήματα. Έγιναν φίλοι.

 

Στην επόμενη συνάντηση τους με μεγάλη παρέα, ο Βλάσης έφερε την κιθάρα του και παρουσίασε τα τραγούδια του. Η Λένα ξεχώρισε, λάτρεψε σχεδόν αμέσως, τον Καθρέφτη. Κάθισε επί τόπου στο πιάνο, το έπαιξαν μαζί το κομμάτι και το ηχογράφησαν πρόχειρα σε κασετόφωνο.

 

Η Λένα ενθάρρυνε τον Βλάση να μπει στη δισκογραφία. Και τότε συνέβησαν δύο ατυχίες: Η πρώτη ήταν ότι ο νεαρός δημιουργός θα έφευγε φαντάρος. Όταν ξεμπέρδεψε, έγραψαν στο σπίτι της Πλάτωνος όλα τα τραγούδια, έτοιμα προς δισκογράφηση, και πήγαν στην εταιρεία SONY. Ο Κοντοσταυλάκης, υπεύθυνος τότε του label ΑΚΤΗ, τους δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει το υλικό, αν και δε μπορούσε να τους δώσει πολλές ώρες για στούντιο. Διότι, ναι μεν τα κομμάτια είχαν φτιαχτεί με κιθάρες, αλλά έπρεπε οι φωνές να γραφτούν στο στούντιο. Τελικά ένα αναπάντεχο δυσάρεστο γεγονός - η δεύτερη ατυχία - ματαίωσε τα σχέδια τους.

 

 

Τα χρόνια πέρασαν, η Πλάτωνος και ο Ταβαμπής κράτησαν επαφή, ώσπου το 1998 κυκλοφόρησε από τη Lyra ο ένας και μοναδικός δίσκος του συγκροτήματος Ένοχο Λα με τίτλο το όνομα τους. Οι Ένοχο Λα ήταν ο Βλάσης Ταβαμπής, ο Ηλίας & ο Κώστας Κομνηνός, η Κική Καρανικόλα και ο Σωτήρης Καστάνης. Ο Καθρέφτης δε θα μπορούσε να απουσιάζει από εκείνο το άλμπουμ που σηματοδότησε την έξοδο του Ταβαμπή στη δισκογραφία.

 

Για το λόγο αυτό, η Λένα Πλάτωνος κλήθηκε στο στούντιο, όπου και έπαιξε pizzicati βιολιά στο συνθεσάιζερ και αυτοσχεδίασε προς το τέλος της υπέροχης αυτής ρυθμικής rock μπαλάντας. Στο επισυναπτόμενο βίντεο, η συμμετοχή της ακούγεται από το 1.30 έως το 1.59 και από το 3.02 μέχρι το τέλος της ηχογράφησης.

 

Έκτοτε, ο Βλάσης Ταβαμπής δούλεψε ακόμη έναν ολόκληρο δίσκο σε συνεργασία με τον συνθέτη και ηχολήπτη Γιάννη Παξεβάνη, ο οποίος επρόκειτο να κυκλοφορήσει το 2005, κάτι που δυστυχώς δε συνέβη. Αυτόν τον καιρό ωστόσο ετοιμάζει ένα νέο δισκογραφικό project με τον Μπάμπη Κατή. Καλή τύχη να έχει!

 

Τυχαίνει να γνωρίζω πως εκτός από τη Λένα Πλάτωνος, ο Βλάσης Ταβαμπής είχε τη μεγάλη τύχη να συνεργαστεί και με τον Μάνο Χατζιδάκι, λίγο καιρό πριν ο συνθέτης φύγει από τη ζωή. Ο ίδιος ο Βλάσης, όντας εξαιρετικά μετριόφρων, μού ζήτησε να μην αποκαλύψω λεπτομέρειες και το σέβομαι. Ενημερώνω, τέλος, πως με τη φωνή του και δύο κιθάρες θα κάνει opening στις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της Λένας Πλάτωνος: 28 - 29 - 30/ 3 στον Ιανό της Σταδίου!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ όμορφο τραγούδι, καλή η μετριοφρωσύνη, αλλα θα πρέπει να κάνει κάτι για να φανεί ο Ταβαμπής, αλλιώς θα χαθεί στην αφάνεια το έργο του.Για την Λένα είμαι προκατειλημένος, απλώς ΘΕΑ.