Αναγνώστης μας μου έγραψε (και έχω φυσικά τα στοιχεία του στη διάθεσή μου - επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά του και, δυστυχώς, ΔΕΝ μας κάνει πλάκα):
Άρη:
Πήγα σήμερα σε ένα pet shop στον Πειραιά και είδα ένα ζαρκάδι (!!!!!). Είναι κατατρομαγμένο και το έχουν σε αυτά τα κουτιά με τα τζάμια που βάζουν τους σκύλους.
Το pet shop αυτό έχει και κάτι φίδια, κροκόδειλο, παράξενους βατράχους, έναν πίθηκο μινιατούρα(!!!). Αυτά δεν τα έχουν κρυφά, στη βιτρίνα τα έχουν επί μήνες και δεν τα αγοράζει κάποιος. Τους ρώτησαν αν επιτρέπεται να έχουν αυτά τα ζώα και μου είπαν απότομα ότι έχουν χαρτιά, το οποίο δεν το πιστεύω.
Απευθύνθηκα στο WWF, τον Αρκτούρο, την ΑΝΙΜΑ και δεν ξέρω πού αλλού να απευθυνθώ, γιατί κανείς από αυτούς δεν έχει εξουσία να κάνει κάτι.
Μήπως να γράφατε κάτι, γιατί τα ζώα ταλαιπωριούνται.
*Ο αναγνώστης δεν μπόρεσε φυσικά να βγάλει φωτογραφίες. Εμείς εντοπίσαμε το pet shop, και επικοινωνήσαμε μαζί τους ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία περί της νομιμότητας των αγοραπωλησιών ζαρκαδιών - καθώς και την άποψή τους για το θέμα. Δεν καταδέχτηκαν να μας μιλήσουν.
Οι φωτογραφίες είναι απ' το επίσημο σάιτ του εν λόγω pet shop - και, φυσικά, δεν υπάρχει φωτογραφία ζαρκαδιού.
===============================
UPDATE: Ο ίδιος αναγνώστης με ενημέρωσε για τις εξελίξεις - μέσω του zoosos:
Είχε το ελαφάκι μέσα στη γυάλινη βιτρίνα του pet shop
Τι και αν το ελάφι Dama – dama είναι είδος υπό προστασία; Αυτό δεν φαίνεται να εμπόδισε τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος πώλησης ζώων στον Πειραιά να τοποθετήσει μέσα στη γυάλινη βιτρίνα, στην οποία συνήθως «διαφημίζουν» κουτάβια και γατάκια ένα νεαρό ελαφάκι.
Το ζώο το είδε μια πελάτισσα μέσα σε αυτή την προθήκη από γυαλί και αμέσως επικοινώνησε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για να καταγγείλει την κατοχή του ζώου.
Τελικά η Π.Φ.Π.Ο. ενημέρωσε το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα και η υπεύθυνη Δράσεων του, Ματίνα Πάλλη, επικοινώνησε με το Δασαρχείο Πειραιά αλλά δεν βρήκε κανέναν εκεί. Το Δασαρχείο δεν λειτουργούσε καθώς - όπως ενημερωθήκαμε - έπειτα και από τις τελευταίες περικοπές, οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους!
Γι' αυτό και η κα Πάλλη απευθύνθηκε στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Έτσι σε συνεργασία με την Πόπη Γιαννίτση, θηροφύλακα υπεύθυνη για την περιοχή του Πειραιά έγινε η κατάσχεση του νεαρού θηλυκού ελαφιού - που ανήκει στο είδος Πλατώνι.
Εις βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία, γιατί οι δικαιολογίες που είπε, ότι δηλαδή κάποιος πελάτης του το βρήκε και θα το μετέφερε στο Δασαρχείο για να το παραδώσει - όμως προσωρινά το είχε αφήσει εκεί - δεν έπεισαν κανέναν.
Το ελαφάκι, που κρατούνταν σε γυάλινο κλουβί για σκύλους, του οποίου ήταν καλυμμένη η πρόσοψη με εφημερίδες για ευνόητους λόγους, ήταν υποσιτισμένο ιδιαίτερα στρεσαρισμένο και σε κακή κατάσταση υγείας.
Η κα Πάλλη γι' αυτή την επιχείρηση διάσωσης του ζώου τονίζει: «Σε συνεργασία με τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ., τον δασοφύλακα Δημήτρη Κόκκινο από το Δασαρχείο Πειραιά και τους θηροφυλάκες Πόπη Γιαννίτση, Αλέκο Κόκκαλη και Νίκο Σπερνοβασίλη έγινε έφοδος στο κατάστημα, όπου και βρέθηκε το νεαρό Πλατώνι.
Έπειτα από έλεγχο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του Δασαρχείου Πειραιά, διαπιστώθηκε, ότι οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα για το ελάφι και προχώρησαν στην κατάσχεσή του.
Στο χώρο του καταστήματος βρέθηκαν αρκετά εξωτικά ζώα, κάποια σε κακή κατάσταση υγείας. Όπως ενημερωθήκαμε, το Δασαρχείο Πειραιά είχε ήδη προβεί σε αυτοψία την προηγούμενη εβδομάδα και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των ζώων αυτών, έχουν σταλεί εκεί για να ελεγχθεί η νομιμότητα τους.
Tα δύο ζώα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ., με τη συνδρομή του θηροφύλακα Αίγινας, Δημήτρη Τζούρα, ο οποίος ταξίδευε για το νησί και προσφέρθηκε να τα συνοδεύσει ο ίδιος στο κέντρο με το υπηρεσιακό του όχημα, ώστε να αποφύγουμε περιττές μετακινήσεις και να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία τους».
Η αιχμαλωσία και η εμπορία άγριων ζώων απαγορεύεται. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε...
========================
Από το σάιτ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Ζαρκάδι (Capreolus capreolus)
Είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας των ελαφιδών. Το χειμώνα συναντάται σε χαμηλότερα υψόμετρα ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει ψηλότερα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Το ζαρκάδι ζει σε ποικιλία δασικών βιοτόπων (φυλλοβόλα ή μικτά δάση με κωνοφόρα) και εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Γνωρίζετε ότι...
Το ζαρκάδι είναι είδος ημερόβιο. Για την αναζήτηση της τροφής του κινείται κυρίως κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως δυνατή βροχή και δυνατό άνεμο, προφυλάσσεται μέσα στην πυκνή βλάστηση και δεν βγαίνει για να τραφεί.
Το ζαρκάδι μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του.
Βλέπει, ακούει και κολυμπά πολύ καλά.
Τρώει τα φύλλα και τα κλαδιά των θάμνων των δέντρων κι έτσι βοηθά να υπάρχουν ανοίγματα στο δάσος και να αναπτύσσεται η χαμηλή βλάστηση.
Τα αρσενικά έχουν περιοχές επικράτειαςπου τις υπερασπίζονται δίνοντας θεαματικές μάχες με τα κέρατά τους.
Το αρσενικό ζαρκάδι έχει κέρατα που πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα.
Το ζαρκάδι στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών που απαντώνται στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση.
Απειλές
Το ζαρκάδι αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα. Παρά το γεγονός αυτό, οι κυριότερες απειλές για το είδος προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι το παράνομο κυνήγι και η καταστροφή των βιοτόπων του.
===============================
Ψάχνοντας στο Google
Ουδέν σχόλιο.
σχόλια