ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
25.1.2017 | 20:40

Τελικά τα έφαγαν οι Ελληνάρες τα greeklish;

Κανονικά θα έγραφα αυτό το μήνυμα με greeklish γιατί είμαι υπέρ, αλλά τι να κάνω που είναι against the rules; Anyway…Θυμάμαι σε διάφορα Ελληνικά site το πρώτο μισό των 00s οι περισσότεροι να γράφουν με greeklish. Μετά από κάποια φάση κάποιοι Ελληνάρες άρχισαν να παραπονιούνται ότι τα greeklish σκοτώνουν την Ελληνική γλώσσα και τέτοια.Αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι Ελληνάρες έφαγαν τα greeklish τελικά, και νίκησαν…και τώρα ακόμα και στο facebook που δεν απαγορεύονται τα greeklish, βλέπω οι πιο πολύ γράφουν με Ελληνικά. Το bottom line είναι γιατί η άποψη κάποιων κομπλεξικών να περάσει στην πλειοψηφία; Bring greeklish back!
20
 
 
 
 
20 σχόλια
Τα greeklish τα χρησιμοποιώ καθημερινά. Ως προγραμματίστρια είναι μια μορφή της Ελληνικής που χρησιμοποιώ απο το πανεπιστήμιο για να γράφω σχόλια στα προγράμματα μου. Άλλωστε, γιαυτό το λόγο δημιουργήθηκε κίολας η γραφή αυτή. Για να μπορούν να χρησιμοποιούν το ιντερνετ και τον υπολογιστή οι Έλληνες. Έτσι έχω συνηθίσει να γράφω με αυτό το τρόπο. Δεν βλέπω γιατι αυτή μου η επιλογή είναι πρόβλημα καθενός. Εαν εγώ γράφω με αυτό το τρόπο, είναι δικιά μου δουλεία, ούτε επηρεάζει την ανορθογραφία, ούτε την άρθρωση λόγου ούτε τίποτα. Εάν έχει σωστές βάσεις απο το δημοτικό ένα παιδί, τότε τα greeklish δεν θα σε επηρεάσουν καθόλου.
όπως ισχυρίζεται και ο Όργουελ, (σε ελευθερη μεταφραση) το να διατηρεί μια γλώσσα τον πλούτο της και να μη συρρικνώνεται/ομογενοποιείται/χάνει το χαρακτήρα της είναι ένα βασικό μυστικό για να διατηρείται η διαφορετικότητα, η αυθεντικότητα και η μνήμη των ανθρώπων/λαών. Ένα εκ των βασικότερων όπλων απέναντι στην παγκόσμια διακυβέρνηση/μεγάλο αδερφό/ανθρώπους-πολιτισμούς-λαους καρμπόν.
Εντάξει εάν δεν σας αρέσει να έχετε πλούσιο λόγο, να γράφετε όμορφα και να οξύνετε το μυαλουδάκι σας μπορείτε και να βελάζετε, είναι πιο απλό και άμεσο, τι λέτε;
''Το bottom line είναι γιατί η άποψη κάποιων κομπλεξικών να περάσει στην πλειοψηφία; Bring greeklish back''! Καινούργιο νέο και αυτό! Δεν ήξερα ότι όσοι απεχθάνονται τα greeklish είναι και κομπλεξικοί. Τότε κάνουν λάθος οι δάσκαλοι που μαθαίνουν τα παιδιά το ελληνικό αλφάβητο. Έπρεπε σε greeklish να το μάθουν για να προοδεύσουν. Και μη χειρότερα!!
Συμφωνώ με την "Κυρά δασκάλα!" Τα έγραψε πολύ ωραία! Αν και πιστεύω πως τα greeklish, δεν τα χρησιμοποιούν απαραίτητα οι ανορθόγραφοι. Θα έλεγα κυρίως ότι είναι μία μορφή "μόδας" που ακολουθεί το "mainstream" κοινό η οποία σιγά σιγά εξασθενεί. Επειδή όμως αυτό το είδος γραφής, μας απωθεί τα μάτια αλλά και την προσωπικότητα του κάθε χρήστη που τα χρησιμοποιεί, μας δίνει την εντύπωση πως είναι ανορθόγραφος ή "κατώτερος" ή οτιδήποτε άλλο.Ομολογώ ότι πριν από κάποια χρόνια έκανα το ίδιο. Μέχρι που ξεκίνησα να δυσκολεύομαι στο διάβασμα, κάτι το οποίο με ενοχλούσε εκνευριστικά και ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Έγραψα greeklish σε χαρτί! Απίστευτο; Κι όμως συνέβει. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να με κάνει να απομακρυνθώ από αυτή την "μόδα". Ξέχασα κι αυτά που ήξερα, στην κυριολεξία.
Penhat διάβασε το άρθρο του Μπαμπινιώτη! Είναι μικρό!Θα το βρεις πολύ πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Το βασικότερο είναι ότι όλα όσα παρατηρησες εσυ στον εαυτό σου αυτός τα πήρε και τα έκανε ολοκληρωμένη και πολυ στοχευμένη επιχειρηματολογία.
Συνήθως όσοι γράφουν greeklish διατηρούν τη σωστή ορθογραφία (ei, oi, u, w κτλ), οπότε προσωπικά δεν βλέπω λόγο να χρησιμοποιείς λατινικό αλφάβητο. Από την άλλη το να γράφουμε χρησιμοποιώντας φωνητικό αλφάβητο είναι κουραστικό και δύσκολο.Μπορις να διαβασις εφκολα αφτι τι φρασι χορις να μπερδεφτις;Επιπλέον, στις μέρες μας ο καθένας μπορεί να κατεβάσει λογισμικό σε η/υ και κινητό και να γράφει σε όποια γλώσσα θέλει, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών, κάτι που ήταν δύσκολα παλιότερα.Στο κάτω-κάτω γιατί τόση ξενομανία; Το να μιλάς και να γράφεις καλά μια ξένη γλώσσα (και δη τη μητρική σου) οφελεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας.
Συμφωνω, αλλά οι τραγικά ανορθόγραφοι είναι μάλλον αναλφάβητοι κι αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της κοινωνίας σήμερα. Η χρήση των greeklish αποτελεί ένα ολόκληρο φαινόμενο.
Greeklish. I psevdesthisi 2 na nomizis oti to xeperasma ton diskolion egkite (i enkite ? i egkeitai?) sti κhrisi (i chrisi ? i xrisi ?) tis latinikis anti tis elinikis (I ellenikes ?) grafis (i graphes?). Παραθέτω άρθρο του Μπαμπινιώτη. Αν μη τι άλλο, αυτός ξέρει καλύτερα από πολλούς.http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=638044Υ.Γ. Οι ψήφοι (ουσιαστικα η ταυτιση ή μη ταυτιση με μια άποψη) σε αυτο το ποστ είναι ενδεικτικοί της άγνοιας των χρηστών εν έτει 2017 πάνω στη χρήση των greeklish.
Φριχτό είδος γραφής, αφόρητα κουραστικό στην ανάγνωση. Προτιμώ να παρακολουθήσω μια βρύση να στάζει παρά να κάτσω να διαβάσω διαολους (οχι πως κάθομαι και ποτέ). Εκπληκτικότατη Απόφαση στα ελληνικά ιντερνετικά χρονικά η κατάργηση της. Η χρόνια χρήση της υποδηλώνει χαμηλό iq.
Εδω συμφοιτητές μου, μελλοντικοι εκπαιδευτικοι, δεν ξέρουν να γραψουν τα ρήματα με -ω και να ξεχωρισουν ποτε γραφουμε -ε και πότε -αι στις καταλήξεις, κι εσύ μου λες για greeklish; Οι ίδιοι που στο facebook γραφουν κατεβατές δημοσιεύσεις με Greeklish και πετσοκομμένες λέξεις χάρη συντομίας. Γιατι πιστευεις ότι βαθμιαία δε συμβάλλουν στην ανορθογραφία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και στην παραμορφωση της ίδιας της γλώσσας; Η ανακάλυψη των greeklish είναι άλλη μια φτηνή δικαιολογία για να μπορούν κάποιοι να δικαιολογούν την ανορθογραφία τους και να μαθαινουν όσο γίνεται λιγότερα.Ας μη φορτωνουμε το κεφάλι μας με 5 γνώσεις παραπάνω..Ποιος τους χέζει τους κανόνες τόσων αιώνων;Δεν συμπεριλαμβάνω, φυσικά, τους χρήστες που το κάνουν λόγω προβλημάτων δυσλεξίας.Τα greeklish δεν προσφέρουν τίποτα.Παραποιούν όλες τις γλώσσες και είναι μια τεμπέλικη άναρχη μορφή γραφής. Δεν έχουν κανόνες, δομή, ευμορφία, πρωτοτυπία. Αντίθετα, είναι κουραστικά στην ανάγνωση, ενθαρρύνουν τους τεμπέληδες στο να μην βελτιώνονται, δε συμβάλλουν στην καλή χρήση της εκάστοτε γλώσσας, παραγκωνίζουν τα οφέλη της γραπτής επικοινωνίας και πολλά άλλα. Γενικά, "βιάζουν" όλο αυτό το φανταστικά δομημένο γραπτό οικοδόμημα που ονομάζεται "γλώσσα" και πάνω στο οποίο έχουν χτιστεί θεωρίες αιώνων, επιστήμες και η ίδια η ιστορία κάθε λαού και πολιτισμού. Και δη του ελληνικού. Μ' αρέσει που ειρωνευεσαι συγκεκριμένα τους Έλληνες και τους χρήστες της ελληνικής γλώσσας.Της ελληνικής κιόλας. Τι να πω..Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.
θα συμφωνησω με τον naum...ω θεε μου γραφω στη μητρικη μου γλωσσα....sungxwreste me re paidia sas parakalw....καλα τωρα ειπα και Θεε μου..θα με μπαναρουν δεν υπαρχει περιπτωση.
Scroll to top icon