Αντιδράσεις για το WikiHow που έκανε λευκούς τους Beyoncé, Jay Z και Barack Obama

Αντιδράσεις για το WikiHow που έκανε λευκούς τους Beyoncé, Jay Z και Barack Obama Facebook Twitter
2
Αντιδράσεις για το WikiHow που έκανε λευκούς τους Beyoncé, Jay Z και Barack Obama Facebook Twitter

Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε στο wikiHow, το συμβουλευτικό εργαλείο της Wikipedia με απαντήσεις σε ερωτήσεις που ξεκινούν με το «Πώς να...», που αναπαριστά μια συνάντηση ανάμεσα στους Beyoncé, Jay Z και Barack Obama αλλά όλοι τους απεικονίζονται λευκοί.

Το σκίτσο βασίστηκε σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2012 κατά τη διάρκεια μια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποιήθηκε σε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς να γίνετε μέλος του Κογκρέσου» (How to Become a Congressman). 

Παρόλο που το σκίτσο αποσύρθηκε σχετικά γρήγορα και το wikiHow απολογήθηκε δημοσίως μέσω Twitter για την γκάφα, πρόλαβαν να το δουν πολλοί άνθρωποι που έσπευσαν στα social media να διαμαρτυρηθούν και να κριτικάρουν έντονα την κίνηση κάνοντας λόγο για διακρίσεις αναφορικά με όλους όσοι δεν είναι λευκοί. 

Το απόγευμα της Τετάρτης, σε απάντηση όσων σύγκριναν την πρωτότυπη φωτογραφία με το αλλαγμένο σε χρώμα δέρματος και μαλλιών σκίτσο, το wikiHow δημοσίευσε μια σειρά από απολογητικά μηνύματα στο Twitter όπου εξηγούσε τι ακριβώς είχε συμβεί. «Όταν είδαμε την ξεπλυμένη φωτογραφία των Obama, Jay Z & Beyoncé, νιώσαμε αηδία και ντροπή. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βρεθεί στο wikiHow» ανέφεραν σε ένα από τα tweets.

Όπως εξηγείται στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά από το πρώτο tweet, ένας εθελοντής κατέβασε την φωτογραφία και μετά άρχισαν να διερευνούν πώς έφτασε να μπει στο wikiHow. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα tweets, το σκίτσο φτιάχτηκε πριν τρία χρόνια από μια ομάδα εικονογράφων. «Ο ένας σκιτσάρει, ο άλλος χρωματίζει αλλά υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους. Ο σκιτσογράφος έστειλε σε αυτόν που χρωματίζει ένα ασπρόμαυρο σκίτσο. Εκείνος με τη σειρά του δεν κατάλαβε την φυλή κι ούτε γνώριζε πως ήταν ο Obama και η Beyonce» προσθέτει το wikiHow. Όπως λένε πιστεύουν πως όλο αυτό δεν έγινε εσκεμμένα, αλλά σχολιάζουν πως «σε κάθε περίπτωση αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός πως φιλοξενήσαμε μια φρικτή εικόνα στο wikiHow».


* Με πληροφορίες από Mashable

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM