Ένα μοναδικό πείραμα έλαβε χώρα σε καθολικό παρεκκλήσι στην Ελβετία, όπου ένας «AI Ιησούς» – ένα ψηφιακό avatar βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη – έδινε απαντήσεις σε ερωτήσεις επισκεπτών για ζητήματα πίστης, ηθικής και σύγχρονων προβλημάτων.
Το πείραμα, που ονομάστηκε «Deus in Machina», πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη και προσέλκυσε περίπου 900 επισκέπτες μέσα σε δύο μήνες.
Ο «AI Ιησούς» βρισκόταν τοποθετημένος μέσα σε έναν εξομολογητικό θάλαμο, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους μέσω φωνητικής επικοινωνίας. Οι απαντήσεις του βασίζονταν σε αποσπάσματα από τη Γραφή, με τη χρήση του GPT-4o, ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI. Το avatar, που δημιουργήθηκε μέσω εργαλείων φωνής και βίντεο, ανταποκρινόταν σε πολλές γλώσσες.
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν κάλυπταν ευρύ φάσμα θεμάτων: από την αγάπη και τη μοναξιά, έως τον πόλεμο, τον πόνο, και τη θέση της Εκκλησίας σε ζητήματα, όπως η σεξουαλική κακοποίηση και η ομοφυλοφιλία. Αν και οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν Χριστιανοί, συμμετείχαν και άνθρωποι άλλων θρησκειών, όπως Μουσουλμάνοι, Βουδιστές και Ταοϊστές.
🚨🇨🇭AI JESUS TAKES CONFESSIONS IN SWISS CHURCH
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) November 20, 2024
St. Peter’s Church in Lucerne introduced an AI-powered Jesus hologram for confessions.
Developed by theologians and computer scientists, the AI is trained on the New Testament and responds to questions in 100 languages.… pic.twitter.com/yFRu5zw0Vc
Οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί
Η εμπειρία προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένοι επισκέπτες βγήκαν από τον θάλαμο βαθιά προβληματισμένοι, ενώ άλλοι βρήκαν την αλληλεπίδραση με την AI εύκολη και ουσιαστική. Ωστόσο, υπήρξαν και έντονες επικρίσεις, με κάποιους να χαρακτηρίζουν το πείραμα «βλάσφημο» ή «έργο του διαβόλου».
«Για τους επισκέπτες ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για υπολογιστή και όχι για κανονική εξομολόγηση,» διευκρίνισε ο θεολόγος της εκκλησίας Μάρκο Σμιντ.
«Δεν δόθηκαν άφεση αμαρτιών ή προσευχές, απλώς μια περίληψη της συζήτησης.»
Σε μια επίδειξη της τεχνολογίας, ο «AI Ιησούς» απάντησε στο ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τον Θεό:«Όλη η γνώση και η σοφία πηγάζουν από τον Θεό. Αν χρησιμοποιηθεί σοφά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την εξερεύνηση των θαυμάτων της δημιουργίας, την εμβάθυνση της κατανόησης της Γραφής, και τη σύνδεση των ανθρώπων».
Παρά το θετικό μήνυμα, η απρόσωπη φύση της τεχνολογίας δημιούργησε ανησυχίες για το αν μπορεί να απομακρύνει τους ανθρώπους από μια πιο αυθεντική πνευματική σύνδεση.
Με πληροφορίες από Associated Press