Οι Έλληνες φοιτητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ιταλίας μιλούν για εμπειρία τους και ζητούν τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας

Οι Έλληνες φοιτητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ιταλίας μιλούν για εμπειρία τους και ζητούν τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας Facebook Twitter
Η φοιτητούπολη του Καμερίνο, σε παλιότερες, ανέμελες εποχές. Πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι κι οι φοιτητές έμειναν χωρίς σπίτια
55

Μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς που έγιναν στην Κεντρική Ιταλία απ' τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και σήμερα, η πόλη του Camerino, μια μικρή φοιτητούπολη βόρεια της πόλης Amatrice, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης αλλά και πολλοί Έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο της πόλης να μείνουν χωρίς σπίτια.

Τα περισσότερα κτίρια των Σχολών του Πανεπιστημίου (Νομική, Φαρμακευτική, Βιολογικό, Χημικό, Πληροφορική) είναι σχεδόν διαλυμένα, όπως επίσης και το Πανεπιστήμιο του Ascoli Piceno που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Καμερίνο, ενώ το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί σε άσχημες συνθήκες.

Στη διάθεση του LIFO.gr υπάρχει ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου του Καμερινο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Mattarella, και το παρακάτω απόσπασμα είναι σοκαριστικό: «Μόλις 105 άτομα έχουν τακτοποιηθεί σε προσωρινά καταλύματα - κοντέινερ-. Ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για 6.200 άτομα ακόμη».

(Πολύ ενδιαφέρον βίντεο που δείχνει ακριβώς πάνω στο χάρτη όλες τις σεισμικές δονήσεις στην Κεντρική Ιταλία από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα)

 

«Παράλληλα καθώς οι σεισμοί δεν σταματάνε εδώ και πολλούς μήνες, με καθημερινό πλέον κίνδυνο για τις ζωές μας και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση» εξηγούν στο LIFO.gr οι φοιτητές που έχουν κάνει και σχετική αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, «ζητάμε από την Πολιτεία να βρεθεί μια λύση ή να επιτραπεί η κατ' εξαίρεση μετεγγραφή μας στα αντίστοιχα τμήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.»

Οι Έλληνες φοιτητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ιταλίας μιλούν για εμπειρία τους και ζητούν τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας Facebook Twitter
Οι πολίτες εγκατέλειψαν ήδη απ' τον πρώτο σεισμό τα σπίτια τους


«Στις 24 Αυγούστου του 2016, ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την πόλη Amatrice, έγινε έντονα αισθητός και στην πόλη του Camerino. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν ήταν μικρές στην πόλη μας, μόλις 7 εκκλησίες είχαν κριθεί ακατάλληλες. Ο πανικός του σεισμού δεν κράτησε πολύ όμως και δεν δόθηκε ιδιαίτερη έκταση στο θέμα, αφού είχε πολλά χρόνια να συμβεί κάποιος μεγάλος καταστροφικός σεισμός στην περιοχή (όπως το '97). Κανείς όμως δεν περίμενε ότι από εκείνη την ημέρα και αργότερα θα είχαμε σε καθημερινή βάση 500 σεισμικές δονήσεις (έως και 4,5 ρίχτερ) συνολικά 4.500 σεισμικές δονήσεις, μέχρι σήμερα.

Ενώ οι ατέλειωτες σεισμικές δονήσειςείχαν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, στις 26 Οκτώβρη έγιναν 2 μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μας, 5,4 ρίχτερ στις 19.11 και λίγο αργότερα 5,9 ρίχτερ στις 21.18. Ήδη από την πρώτη δόνηση, είχαμε βγει έξω από τα σπίτια μας τρομαγμένοι και περιμέναμε σε "ανοιχτά" ασφαλή σημεία να ηρεμήσει η κατάσταση, ενώ δεν συνέβησαν ιδιαίτερες ζημιές. Ο δεύτερος σεισμός όμως που έγινε λίγο αργότερα είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα περισσότερα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένου των Σχολών. Οι Αρχές της περιοχής απαγόρεψαν την είσοδο στο ιστορικό κέντρο και μας παρότρυναν είτε να εγκαταλείψουμε την πόλη είτε να μεταφερθούμε σε ασφαλή δημόσια κτίρια για να περάσουμε τη νύχτα και να προστατευτούμε από νέες σεισμικές δονήσεις αλλά και από το κρύο και την βροχή που κράτησε μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, ενώ ακόμη δεν γνώριζαν το μέγεθος της καταστροφής. Την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί, σχεδόν όλοι οι φοιτητές Ιταλοί και Έλληνες αποχωρήσαμε από το Camerino, ή όσοι είχαν τουλάχιστον την δυνατότητα με Ι.Χ.Ε. για το λιμάνι της Ancona. Οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά, ταυτότητες, διαβατήρια και πορτοφόλια, αφού δεν είχαμε πρόσβαση πλέον στα σπίτια μας, αναχωρήσαμε με το πλοίο της Minoan για την Ελλάδα, οι Ιταλικές Αρχές γνώριζαν την κατάσταση και μας επέτρεψαν να ταξιδέψουμε χωρίς επίσημα έγγραφα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα και μεγάλο μέρος της πόλης του Camerino θεωρήθηκε "Zona Rossa" (κόκκινη ζώνη) και απαγορεύθηκε η είσοδος.»

Οι Εξεταστικές συνεχίζονται «κανονικά», εκβιάζοντας μας έμμεσα να πηγαινοερχόμαστε Ελλάδα-Ιταλία με πολλά επιπλέον έξοδα, σε μία πόλη που πλέον δεν έχει κατοικήσιμα κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία και δίχως τα βασικά για μια στοιχειώδη βιώσιμη ζωή!


«Στις 30 Οκτώβρη, σημειώθηκε ο τρίτος μεγάλος σεισμός 6,5 ρίχτερ, οι καταστροφές αυξήθηκαν, τα κτίρια που είχαν απλές ρωγμές εκτός του ιστορικού κέντρο πλέον θεωρήθηκαν μη κατοικήσιμα και διευρύνθηκε η "κόκκινη ζώνη" στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Ευτυχώς ακόμη μια φορά δεν είχαμε θύματα, αφού σχεδόν όλοι, κάτοικοι και φοιτητές, είχαμε εγκαταλείψει την πόλη. Ήδη από το καλοκαίρι, επιστήμονες (γεωλόγοι και σεισμολόγοι) προειδοποιούσαν ότι πρέπει να αναμένουμε και άλλους δυνατούς σεισμούς στην περιοχή και για το πρωτόγνωρο για την περιοχή φαινόμενο αλυσίδας σεισμικών δονήσεων. Μη έχοντας πλέον σπίτια, με την πόλη του Camerino σε τραγική κατάσταση και το Πανεπιστήμιο να προσπαθεί να λειτουργήσει σε αντίξοες συνθήκες, αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από την Πολιτεία και την Ελληνική Κυβέρνηση. Στείλαμε αίτηση στα αρμόδια υπουργεία (υπ. Παιδείας, Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αλλά και στον Πρωθυπουργό), ζητώντας να βρεθεί μια λύση για την κατάσταση, αλλιώς ας μας επιτραπεί η κατ' εξαίρεση νόμου μετεγγραφή μας σε τμήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.


Δυστυχώς, η αίτηση μας δεν είχε θετική έκβαση. Το υπουργείο Παιδείας μας πρότεινε να στείλουμε αιτήσεις κατ' εξαίρεση μετεγγραφής στην Επιτροπή κατ΄ εξαίρεσης μετεγγραφών που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ακολουθήσουμε την διαδικασία που ισχύει για τους Έλληνες φοιτητές της Ελλάδας.

Επίσης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Κατσίκη στις 12-12-2016, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνουν μετεγγραφές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια από την στιγμή που δεν απαγορεύονται οι μετεγγραφές σε άλλο ιταλικό Πανεπιστήμιο σε άλλη πόλης της Ιταλίας, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε να κάνουν αιτήσεις κατ' εξαίρεσης μετεγγραφής σε όσους φοιτητές "με περιπτώσεις που όσο ήταν εκεί ή πριν πάνε εκεί παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας και τα οποία είχαν σχέση με τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες στο Καμερίνο και τώρα υπάρχει μια δυσκολία προφανώς απομάκρυνσης από αυτές, λόγω αυτών των πολύ ιδιαίτερων συνθηκών" (ακριβής απάντηση του Υπ. Παιδείας στην επίκαιρη ερώτηση).»

Οι Έλληνες φοιτητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ιταλίας μιλούν για εμπειρία τους και ζητούν τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας Facebook Twitter

«Η επίσημη απάντηση λοιπόν, του Υπουργείου Παιδείας ήταν αρνητική, παρόλα αυτά έχουμε ήδη ξεκινήσει να μαζεύουμε τις αιτήσεις και δικαιολογητικά κατ' εξαίρεσης μετεγγραφής από όσους φοιτητές επιθυμούν να προσπαθήσουν για μετεγγραφή σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετασθούν «ατομικά» και ξεχωριστά από την Επιτροπή κατ' εξαίρεσης μετεγγραφών που είναι σε ισχύ τα τελευταία χρόνια, ενώ θα συνυπολογισθούν τα μόρια ανάλογα με τα δικαιολογητικά που θα παρουσιάσει ο κάθε φοιτητής (Ν. 4332/15, άρθρ. 21, παρ. 7). Ο νόμος αυτός όμως, αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών της Ελλάδας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια τόσο ειδική περίπτωση έκτακτης ανάγκης για Έλληνες φοιτητές του Εξωτερικού.»

«Την περίοδο αυτή, μετά τους σεισμούς του Οκτώβρη, το Πανεπιστήμιο του Καμερίνο αποφάσισε ότι δεν θα χρειαστούν δίδακτρα για το φετινό Ακαδημαϊκό Έτος και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις από επιστήμονες (γεωλόγους και σεισμολόγους) για νέους σεισμούς έκανε άκαρπες προσπάθειες επαναλειτουργίας. Σχεδόν τα περισσότερα μαθήματα των Σχολών, με αρκετές εξαιρέσεις, γίνονται πλέον σε ψηφιακές αίθουσες μέσω διαδικτύου, οι Εξεταστικές όμως (που είναι σε μηνιαία βάση και όχι ανά εξάμηνο) συνεχίζονται κανονικά, "εκβιάζοντας" μας έμμεσα με αυτόν τον τρόπο και αναγκάζοντάς μας να πηγαινο-ερχόμαστε Ελλάδα – Ιταλία με πολλά επιπλέον έξοδα για τις οικογένειές μας, για να πάρουμε μέρος στην Εξεταστική, σε μία πόλη που πλέον δεν έχει κατοικήσιμα κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία και δίχως τα βασικά για μια στοιχειώδη βιώσιμη ζωή, ενώ οι εξεταστικές διακόπτονται λόγω των συνθηκών. Ακόμη και το Πανεπιστήμιο έχει μεταφέρει όλες τις Σχολές και τις αντίστοιχες γραμματείες τους, αποπνικτικά σε ένα κτίριο σχετικά καινούργιας κατασκευής, αφού πλέον δεν υπάρχουν κτίρια για την κάλυψη όλων των Σχολών και των φοιτητών.»

Οι Έλληνες φοιτητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ιταλίας μιλούν για εμπειρία τους και ζητούν τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας Facebook Twitter
Καμερίνο

«Μερικοί Έλληνες φοιτητές επέστρεψαν Ιταλία είτε σε κάποιο ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής προσωρινά για να λάβουν μέρος σε εξεταστική μαθημάτων είτε για να βρουν κατάλυμα σε κοντινή μη σεισμοπαθείς περιοχή, σε απόσταση τουλάχιστον 70+ χλμ. από το Καμερίνο, ή σε κάποιο από τα ελάχιστα κοντέινερ που παραδόθηκαν για τους σεισμόπληκτους (μόλις 100 θέσεις, οι οποίες προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους), αφού πλέον δεν υπάρχουν κατοικήσιμα σπίτια.


Με τους νέους καταστροφικούς σεισμούς όμως στις 18 Ιανουαρίου τα προβλήματά μας διογκώθηκαν. Δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές ακόμη λόγω της καιρικών συνθηκών (ισχυρές χιονοπτώσεις). Οι ιταλικές αρχές κάνουν ότι μπορούν για να βρούνε λύσεις, αλλά δεν επαρκεί. Σε όλη σχεδόν την περιοχή δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρισμός, ενώ τα χιόνια έχουν φτάσει 1,5 μέτρο ύψος. Ευτυχώς και αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα, τουλάχιστον μεταξύ των Ελλήνων. Ζούμε όμως με τον τρόμο του σεισμού σε καθημερινή βάση πλέον με τεράστιο κίνδυνο για τις ζωές μας, καθώς και πιθανών χιονοστιβάδων. Έχουμε ήδη χάσει όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα από τους προηγούμενους καταστροφικούς σεισμούς. Ενώ είναι δύσκολη πλέον η είσοδος/έξοδος στο Καμερίνο, λογω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο από τους πολλαπλούς σεισμούς και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ταυτόχρονα το αρμόδιο Ιταλικό Υπουργείο προειδοποιεί για πιθανές χιονοστιβάδες στην περιοχή.»


Και οι φοιτητές καταλήγουν: «Επιλέξαμε την πόλη του Camerino, κυρίως λόγου του χαμηλού κόστους ζωής (χαμηλά ενοίκια και διατροφή) γεγονός που καθιστά αδύνατη την μετεγγραφή μας σε άλλη πόλη της ιδίας χώρας. Επιπλέον είμαστε συνολικά εγγεγραμμένοι σχεδόν 120 έλληνες φοιτητές στις Σχολές του Camerino (εκ των οποίων περίπου 70 στην Φαρμακευτική, 40 στην Νομική και ελάχιστοι στις σχολές της Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής). Ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα, ζητούμε την δημοσίευση και γνωστοποίηση του προβλήματός μας ενώ στείλαμε εκ νέου αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την κατανόηση του προβλήματος και την επίλυσή του, ώστε να επιτραπεί κατ' εξαίρεση και με σχετική κατάθεση τροπολογίας στο νόμο περί μετεγγραφών των φοιτητών ΑΕΙ, η μετεγγραφή μας σε αντίστοιχα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας και αποφοιτήσουμε, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών μας.»

Ελλάδα
55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Ελλάδα / Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Η Ένωση απαντά σε «δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν το γεγονός αυτό, με την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού»
LIFO NEWSROOM