Περισσότερα από 100.000 άλογα από τις ΗΠΑ στέλνονται κάθε χρόνο σε άλλες χώρες με μοναδικό σκοπό να σφαγιαστούν. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πολλά από τα περίπου 30.000 άλογα που οδηγήθηκαν πέρυσι σε σφαγεία του Καναδά υπέφεραν υπό απάνθρωπες συνθήκες μετά την πώλησή τους σε δημοπρασία και την επακόλουθη μεταφορά τους. Από τότε που έκλεισαν τα τελευταία σφαγεία αλόγων στις ΗΠΑ το 2007, τα ανεπιθύμητα άλογα διανύουν τεράστιες αποστάσεις, οδηγούμενα προς το τέλος τους.
Η μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος αλόγου που εξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για κατανάλωση. Αλλά το 2015, η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή κρέατος αλόγου από το Μεξικό καθώς έγινε γνωστό πως εκεί σφαγιάζονταν άρρωστα ζώα ή άλλα με επικίνδυνα φάρμακα στον οργανισμό τους και δεν ήταν εφικτό να προσδιοριστεί ποιο κρέας ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Σήμερα, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων πιέζουν για ολική απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος αλόγου.
Η Animals' Angels είναι μια ομάδα υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ζώων και τα τελευταία δύο χρόνια διερευνά το τι συμβαίνει με τα σφαγεία αλόγων στον Καναδά. Σύμφωνα με όσα έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής η ομάδα, τα τυφλά, άρρωστα, σκελετωμένα και ανίκανα άλογα με πληγές και μολύνσεις στοιβάζονται σε φορτηγά και μετά οδηγούνται σε διάρκειας μέχρι και 20 ωρών ταξίδια μέχρι τον τελικό τους προορισμό τους. Πολλά από αυτά καταλήγουν νεκρά πολύ πριν φτάσουν στο σφαγείο.
Μέσω ενδελεχούς παρατήρησης των δημοπρασιών αυτών των ζώων και της μεταφοράς τους και σε συνδυασμό με πληροφορίες του αρμόδιου τμήματος Department of Agriculture's Animal and Plant Health Inspection Service (USDA-APHIS) των ΗΠΑ, η AA κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απάνθρωπη και παράνομη μεταχείριση των αλόγων που προορίζονται για σφαγή στον Καναδά συνιστά ένα πεδίο ανεξέλεγκτο. «Αφού ο πλειοδότης αγοράσει τα άλογα, στη συνέχεια δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την καλή τους κατάσταση και την υγεία τους. Πολύ συχνά κρατούνται στοιβαγμένα σε μικρούς, βρώμικους χώρους, χωρίς καν υπόστεγο ενώ η κτηνιατρική φροντίδα είναι κάτι ανύπαρκτο. ΤΑ τραυματισμένα ή άρρωστα άλογα συνήθως αφήνονται να πεθάνουν ολομόναχα» λέει η ΑΑ. «Η παντελής αδιαφορία απέναντι στα βασανιστήρια αυτών των ζώων είναι σοκαριστική» τονίζει.
Τον Ιανουάριο, προτάθηκε στο Κογκρέσο ένας νόμος με σκοπό να σταματήσει ο σφαγιασμός αλόγων. Μέχρι να (και αν) ψηφιστεί επισήμως, ειδικοί στο ζήτημα συμβουλεύουν τον κόσμο υψώσουν τις φωνές τους ενάντια στο φαινόμενο, απαιτώντας ταυτόχρονα αυστηρότερη νομοθεσία αναφορικά με την βιομηχανία κρέατος αλόγων. Την ίδια στιγμή συνιστούν σε όποιον θέλει να αποκτήσει άλογο να προτιμήσει κάποιο από καταφύγιο και όχι εκτροφέα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο υπερπληθυσμός των αλόγων στις ΗΠΑ που τελικά δεν έχουν που να απορροφηθούν.
σχόλια