71 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο την ημέρα στη χώρα μας, για τους ΧΥΤΑ

71 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο την ημέρα στη χώρα μας, για τους ΧΥΤΑ Facebook Twitter
2

Την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου για τους ΧΥΤΑ και ζητά την επιβολή προστίμου πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Το Δικαστήριο είχε από το  2005 κρίνει ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των εκατοντάδων παράνομων ΧΥΤΑ, σε όλη τη χώρα. Το ίδιο διαπίστωσε και για το 2012 και παραπέμπει και πάλι την Ελλάδα στο Δικαστήριο.

Στην απόφαση σημειώνεται μόνο η πρόοδος σχετικά με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

Επισημαίνεται δε, ότι εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Γιατί κανένας δεν θέλει ΧΥΤΑ εκεί που έχει τα χωραφάκια του παππού του, το αυθαίρετάκι του, το αγροτεμάχιο που αγόρασε κοψοχρονιά και περιμένει να μπει στο σχέδιο, το βοσκοτόπι του κοκ. Κανείς δεν θέλει έναν οργανωμένο χώρο υποδοχής των αστικών απορριμμάτων και όλοι προτιμούν τις χωματερές. Κι έτσι προσβάλουμε όλες τις πράξεις στα δικαστήρια, κάνουμε πορείες, πιέζουμε τον υπουργό, κλείνουμε τους δρόμους. Και στο μεταξύ, τρώμε τα πρόστιμα και μολύνουμε το περιβάλλον.
Αντί να κλαιγόμαστε γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα λεφτά για καινούργιες υποδομές; Αν δεν κάνω λάθος αυτό είναι "ανάπτυξη" και "επένδυση" (και μάλιστα "αειφόρος")σε αντίθεση με την τωρινή τακτική μας της πώλησης νησιών/οικοπέδων με προστατευμένες περιοχές και πανάρχαιων δασών με ορυχεία για άμεσα λεφτά.Δεν χρειάζεται να βάλεις καν δικά σου λεφτά για αυτό. Το αναθέτεις σε ιδιωτική που το φτιάχνει και το διαχειρίζεται για τα επόμενα ΧΧ χρόνια (συνήθως 25) η οποία παράγει ενέργεια από τα σκουπίδια όπως συμβαίνει σε όλη την ΕΕ και οχι μόνο. Τέλος προστίμων: τσεκΝέες θέσεις εργασίας: τσεκΝέες υποδομές που σέβονται το περιβάλλον: τσεκΤεράστιο βήμα προς την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών με πολλαπλό κοινωνικό/περιβαντολογικό όφελος: τσεκΠολιτικό όφελος: όχι τσεκΔιορισμός ημετέρων: όχι τσεκ... α οκ κατάλαβα γιατί δεν το κάνουμε.