Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Aμερικανός δισεκατομμυριούχος, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Ροκφέλερ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τον αμερικανικό καπιταλισμό και την Chase Manhattan Bank.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Ρόκφέλερ, Fraser P Seitel,το 6ο παιδί του Τζον Ντ. Ροκφέλερ Τζ. και εγγόνι του ιδρυτή του πετρελαϊκού κολοσσού Standard Oil, Τζον Ντ. Ροκφέλερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του το πρωί της Δευτέρας, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.
Ο Ροκφέλερ αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1936 και πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1940. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια προσχώρησε στην Chase National Bank, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν ο πατέρας του, όπου ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έγινε αντιπρόεδρός της το 1952.
Η συγχώνευση της Chase με την Bank of the Manhattan κατέληξε στη γέννηση της Chase Manhattan Bank, της μεγαλύτερης τότε τράπεζας του κόσμου, γεγονός που του έδωσε την εξουσία και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αποτέλεσε την αφορμή για να συνδεθεί το όνομά του με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και γεωπολιτικές στρατηγικές σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Παραιτήθηκε από τη θέση του στην Chase Manhattan Bank το 1981 μετά από 35 χρόνια καριέρας.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι συναντήθηκε με περισσότερους από 200 αρχηγούς κρατών από σχεδόν 100 χώρες, ενώ συχνά στα ταξίδια του τον υποδέχονταν με τιμές αρχηγού κράτους.
Υπό την ηγεσία του Ροκφέλερ, η Chase ήταν η πρώτη αμερικανική τράπεζα που άνοιξε στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, ενώ το 1974 άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα στην Αίγυπτο, 18 χρόνια μετά την κρίση του Σουέζ.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησε ιδιαίτερη εκτίμηση χάρη στο φιλανθρωπικό του έργο, παίρνοντας τη σκυτάλη στον τομέα αυτό από τον παππού του. Δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική έρευνα, την επιστήμη και την εκπαίδευση, ενώ υπήρξε λάτρης και προστάτης των τεχνών.
Ο Ροκφέλερ υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και συχνά στις ομιλίες του σημείωνε πως «το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα πρόσφερε περισσότερα πλεονεκτήματα σε περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο στην Ιστορία». «Το ζήτημα», υποστήριζε «είναι να εξασφαλίσουμε πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τον πιο δίκαιο και αποδοτικό τρόπο».
σχόλια